Dünya
  • 1.5.2024 22:39

Görülmedik kasırga şehirleri sarstı.. Çin’e adam öldüren dev dolu evleri ve arabaları delik etti

Çin'de kaos ve yıkım manzaraları! Kasırgalar, 13/15 santimlik devası dolu, evleri ve arabaları yok etti Çin'in Guangzhou eyaletinde meydana gelen şiddetli hava, yalnızca kuvvetli rüzgarlar ve yağmurla sınırlı kalmadı, aynı zamanda birçok yerde, bazıları yumruktan bile büyük dolu yağdı. 
Öğleden sonra Guango'da güçlü bir kasırga ortaya çıktı, geçtiği her yerde ağaçları ve çatıları süpürdü, enerji tesislerinde patlamalara neden oldu ve ciddi hasara yol açma tehdidinde bulundu.

 

Günlerdir devam eden şiddetli yağmurlar Çin'in güneyini vurarak ölümcül sellere yol açtı ve kurtarıcılar yükselen sular nedeniyle mahsur kalan sakinleri tahliye etmeye çalışırken on milyonlarca insanın hayatını altüst etme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Devlet medyasının yerel yönetime dayandırdığı haberine göre, 127 milyon insana ev sahipliği yapan ekonomik bir güç merkezi olan Guangdong eyaletinde 110.000'den fazla insanın yer değiştirmesine neden olan yaygın bir su baskını yaşandı.

Devlet haber ajansı Xinhua'nın Pazartesi günü bildirdiğine göre, sel nedeniyle Guangdong'da bir kurtarma görevlisi de dahil olmak üzere en az dört kişi öldü. En az 10 kişinin kayıp olduğu belirtildi.

16 Nisan'dan bu yana sürekli sağanak yağışlar, Çin'in üretim merkezi ve ülkenin en kalabalık bölgelerinden biri olan Pearl Nehri Deltası'nı vurdu; Guangdong'daki dört meteoroloji istasyonu Nisan ayı için rekor yağış kaydetti.

Pearl Nehri havzası nisan ayından eylül ayına kadar her yıl su baskınlarına maruz kalıyor, ancak bilim insanları iklim krizinin aşırı hava koşullarını güçlendirerek onu daha ölümcül ve daha sık hale getireceği konusunda uyardığı için bölge son yıllarda daha yoğun yağmur fırtınaları ve şiddetli sellerle karşı karşıya kaldı.

22 Nisan 2024'te Guangdong eyaleti Qingyuan'da evler sel suları altında kaldı.

Su Kaynakları Bakanlığı hidroloji baş tahmincisi Yin Zhijie, devlete yaptığı açıklamada, "Son yıllardaki sel kontrolü durumuna bakıldığında, iklim ısınması ve sıcaklık artışı yoğunlaştı ve her yıl aşırı şiddetli yağışlar meydana geliyor, bu da sağanak yağışlara ve sellere yol açıyor" dedi. - The Paper çıkışını çalıştırın.

Çin Meteoroloji İdaresi'ne göre, geçen yıl Çin, sel mevsimi sırasında önceki yıllara göre "daha yoğun ve aşırı" sağanak yağışlarla karşılaştı; 72 ulusal hava durumu istasyonu rekor günlük yağış kaydetti ve 346 istasyon aylık rekorlar kırdı .

Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre, geçen haftadan bu yana Pearl Nehri havzasındaki en az 44 nehir uyarı hattının üzerine çıkarak taşma riskiyle karşı karşıya kaldı .

Yetkililer, Pearl Nehri'ne akan Bei Nehri'nde, "yüzyılda bir kez" meydana gelebilecek bir sel felaketinin, uyarı sınırının 5,8 metre (19 fit) üzerine çıkmasının beklendiği konusunda uyardı . Guangdong yetkililerine göre, nehir yatağı 8 Nisan'da patlamıştı; bu, kayıtların başladığı 1998'den bu yana yıllık sel sezonunun en erken gelişiydi.

Tahminci Yin'e göre, Bei Nehri'ndeki "büyük sel", Çin'i dört aşamalı sınıflandırma sisteminin en yüksek kategorisinde vuran en erken kayıt oldu. Bu büyüklükteki sellerin genellikle haziran sonundan sonra meydana geldiğini söyledi.

Hafta sonu CCTV tarafından yayınlanan hava görüntüleri, bulanık sel suları altında kalan köyleri gösteriyordu; bazı yerlerde yalnızca çatılar ve ağaç tepeleri görülebiliyordu.

Zhaoqing şehrinin Guangning ilçesinde sakinler tarafından kısa video uygulaması Douyin'de paylaşılan görüntülerde çamurlu kahverengi suyun köy sokaklarından fışkırdığını ve arabaları süpürdüğünü gösteriyor. Shaoguan'da bir adamın scooterını omuz hizasındaki sel sularına doğru ittiği görülüyor. Ve Qingyuan şehrinde, sosyal medya görüntüleri şiddetli fırtınanın ve yağmurun ağaçları devirdiğini ve motosikletlerin takla attığını gösteriyor.

Xinhua'ya göre, şiddetli sağanak yağışlar eyaletin dağlık kuzeyindeki Shaoguan şehri yakınında da heyelanı tetikledi ve altı kişi yaralandı.

Yetkililer, Pearl Nehri Deltası için sel kontrolü acil durum müdahalesini Pazar günü 2. seviyeye yükseltti; bu, dört kademeli sistemdeki en yüksek ikinci seviyedir.

Birçok şehirde okullar tatil edildi ve Guangzhou ve Shenzhen metropollerinde yüzlerce uçuş iptal edildi.

Xinhua, 80'den fazla evin ya çöktüğünü ya da ciddi şekilde hasar gördüğünü, bunun da yaklaşık 140 milyon yuan (20 milyon dolar) tutarında doğrudan ekonomik kayba yol açtığını bildirdi.

Eyaletin Meteoroloji Bürosu'na göre bu hafta Guangdong'da daha şiddetli yağışların görülmesi bekleniyor.
 

Güncellenme Tarihi : 1.5.2024 23:12

İLGİLİ HABERLER