Gündem
  • 28.4.2024 21:00

İşte en fazla askeri harcama yapan ülkeler.. İlk üçte Türkiye'de var

Toplam küresel askeri harcamalar 2023'te 2443 milyar dolara ulaştı; bu, 2022'ye göre reel anlamda yüzde 6,8 artış gösterdi. Bu, 2009'dan bu yana yıllık en dik artıştı. Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) tarafından bugün yayınlanan ve www.sipri.org adresinde yer alan küresel askeri harcamalara ilişkin yeni verilere göre ABD, Çin ve Rusya'nın tümü askeri harcamalarını artırdı  .

Askeri harcamalar tüm bölgelerde artıyor

Dünya askeri harcamaları art arda dokuzuncu yılda da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2443 milyar dolara yükseldi. 2009'dan bu yana ilk kez SIPRI tarafından tanımlanan beş coğrafi bölgenin tamamında askeri harcamalar arttı; özellikle Avrupa, Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'da büyük artışlar kaydedildi. 

SIPRI'nin Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, ​​' Askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artış, barış ve güvenlikteki küresel bozulmaya doğrudan bir yanıttır' dedi. 'Devletler askeri güce öncelik veriyor ancak giderek istikrarsızlaşan jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalını riske atıyorlar.'

ABD NATO'nun en büyük harcama yapan ülkesi olmaya devam ediyor ancak Avrupalı ​​üyeler payını artırıyor

2023 yılında 31 NATO üyesi 1341 milyar dolara ulaştı; bu da dünyanın askeri harcamalarının yüzde 55'ine denk geliyor. ABD'nin askeri harcamaları 2023'te yüzde 2,3 artarak 916 milyar dolara ulaştı; bu, NATO'nun toplam askeri harcamalarının yüzde 68'ini temsil ediyor. 2023'te Avrupalı ​​NATO üyelerinin çoğu askeri harcamalarını artırdı. NATO toplamı içindeki toplam payları yüzde 28 ile son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Geriye kalan yüzde 4'lük kısım ise Kanada ve Türkiye'den geldi .

SIPRI'nin Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Araştırmacısı Lorenzo Scarazzato,  'Avrupalı ​​NATO ülkeleri için, Ukrayna'da son iki yıldır yaşanan savaş, güvenlik görünümünü temelden değiştirdi' dedi.  'Tehdit algılarındaki bu değişim, GSYH'nin artan paylarının askeri harcamalara yönlendirilmesine yansıyor; NATO'nun yüzde 2'lik hedefi giderek ulaşılacak bir eşik olmaktan ziyade bir temel çizgi olarak görülüyor.'

NATO üyelerinin resmi olarak GSYİH'larının yüzde 2'sini orduya harcama hedefini taahhüt etmelerinden on yıl sonra, 31 NATO üyesinden 11'i 2023'te bu seviyeye ulaştı ya da bu seviyeyi aştı; bu, taahhüdün verildiği tarihten bu yana en yüksek rakam.  Askeri harcamaların en az yüzde 20'sinin 'ekipman harcamalarına' yönlendirilmesi şeklindeki bir diğer hedef , 2014'te 7 olan NATO üyesi sayısı 2023'te 28'e yükseldi.

Bölgede en fazla askeri harcama yapan ülkeler İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye oldu

İsrail'in askeri harcamaları 2014'ten 2023'e kadar toplamda yüzde 44 oranında artış gösterdi.

Orta Doğu'daki askeri harcamalar 2023'te neredeyse yüzde 10 artarak 200 milyar dolara ulaşırken, İsrail Gazze'ye yönelik savaşı sırasında silahlanmaya hız verdi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından Pazartesi günü yayınlanan yeni bir rapora göre, silah ve askeri teçhizat harcamaları son 10 yılın en yüksek seviyesinde artış gösterdi.

İsrail, yüzde 24'lük artışla 27,5 milyar dolara ulaşan harcamalarıyla başı çekti. Gazze'deki savaş İsrail'in harcamalarının ana itici gücü oldu. Rapora göre, 7 Ekim'den önceki ay 1,8 milyar dolar olan harcamalar yüzde 200'den fazla artarak Aralık 2023'te 4,7 milyar dolara ulaştı.

İsrail'in askeri harcamaları 2014'ten 2023'e kadar toplamda yüzde 44 oranında artış gösterdi.

Gazze'deki savaş, 7 Ekim'de Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları öncülüğündeki grupların İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda yaklaşık 1.200 kişinin ölmesi ve 200'den fazla rehinenin Gazze'ye götürülmesinin ardından patlak verdi.

İsrail misilleme olarak kuşatma altındaki bölgeye şiddetli bir saldırı başlattı ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 34.000'den fazla Filistinliyi öldürdü.

Cumartesi günü ABD Temsilciler Meclisi, İsrail'in füze savunma sisteminin yenilenmesi için 4 milyar dolar ve Gazze'deki Filistinlilere insani yardım için yaklaşık 9 milyar dolar olmak üzere İsrail ve Filistin'e 26 milyar dolar ek kaynak tahsis edecek büyük bir bütçe tasarısını kabul etti.

Sipri'ye göre İsrail'in ardından bölgede en fazla silah harcaması yapan ülkeler Suudi Arabistan ve Türkiye oldu.

Suudi Arabistan 2023 yılında dünyanın beşinci en büyük askeri harcama yapan ülkesiydi.

Rapora göre, Suudi Arabistan'ın 2023 yılında askeri harcamalarındaki yaklaşık yüzde 4'lük artış "kısmen Rusya dışı petrole yönelik artan talep ve Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından yükselen petrol fiyatları sayesinde finanse edildi".

Suudi Arabistan dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı konumunda.

Suudi Arabistan silah satışlarına büyük paralar akıtmaya devam etse de, toplam askeri harcamaları son on yılda yüzde 18 azaldı. Daha önceki askeri müdahalelerden uzaklaşan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ı Yemen'deki savaş gibi yüksek maliyetli askeri girişimlerden uzak tutmaya çalışıyor ve krallığın petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirmeye odaklanıyor.

Türkiye'de ise askeri harcamalar son on yılda yüzde 59 oranında artış gösterdi.

Sipri'ye göre Türkiye 2023 yılında silahlanmaya 15.8 milyar dolar harcadı ki bu bir önceki yıla göre yüzde 37'lik bir artış anlamına geliyor.

Türkiye, Ukrayna'daki savaşı ve Libya'dan Dağlık Karabağ'a kadar diğer yerel çatışmaları, Bayraktar insansız hava araçları da dahil olmak üzere kendi yerli silah endüstrisini pazarlamak için kullandı.

Türkiye ayrıca kendi milli savaş uçağını geliştirme sürecinde. Aynı zamanda ABD'den F-16 savaş uçakları için anlaşma sağlamış durumda.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 22:12

İLGİLİ HABERLER