Dünya
  • 20.4.2024 13:44

Ürdün üzerindeki esrarengiz uçaklar İsrail Savaş uçağı çıktı

İki İsrail askeri uçağı, İran'a saldırıyla birlikte Ürdün üzerinde uçuyor. 

Söylentileriyle aynı zamana denk gelen iki İsrail askeri uçağının Ürdün hava sahası üzerinden Ürdün'ün Irak ve Suudi Arabistan ile sınır bölgelerine ulaşmasını izledi. Yetkililer Amerikan gazetelerine bunu yapanın İsrail ordusu olduğunu söyledi. 

Bu iki İsrail askeri uçağı daha önce Ürdün hava sahasına birkaç kez girmiş ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten  bu yana Krallık semalarında uçmaya başlamıştı .

Ürdün hava sahasında  iki İsrail askeri uçağı

Uçak takip sitelerinden alınan veriler, İran'a yönelik saldırı raporları alınırken, iki İsrail askeri uçağının Ürdün ve Suriye semalarında yoğun bir şekilde uçtuğunu gösterdi. 

"Arabi Post" tarafından tespit edilen ilk uçak, "Hex:738A43" kimlik kodunu taşıyan bir İsrail askeri uçağıdır. Bu, askeri amaçlarla tasarlanmış bir BOEING 707-300 veya B703 uçağıdır. Sahip olduğu birkaç uçaktan biri. İşgal ordusu da aynı türden. 

Uçak, bugün 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 1:06 GMT'de uçak hareket izleme web sitesinde (Adsbeexchange) görünmeye başladı ve Ürdün hava sahasına gitmeden önce  ilk olarak işgal altındaki bölgeler üzerinde ve Gazze kıyısı açıklarında yoğun bir şekilde uçmaya başladı.

İsrail uçağı Ürdün hava sahasına birkaç kez ve farklı zamanlarda girdi ve uçağın uçuş verileri, Suriye topraklarına girdiğini ve oradan saat 2.50'de Krallığın kuzey sınırı üzerinden Ürdün'e girdiğini, işgal altındaki bölgelere girdiğini ve ardından geri döndüğünü gösteriyor. Yerel saatle 3:30'da Ürdün hava sahasına giriyoruz. 

İki İsrail askeri uçağıİsrail askeri uçağı Ürdün hava sahası üzerinde – adsbexchange – Arab Post

İsrail uçağı başkent Amman'ın üzerinden uçtu ve saat 03:41 GMT'de Ürdün-Suudi sınırına ulaştı ve Ürdün içinde Suudi Kurayyat Valiliği'nin karşısındaki alan üzerinden uçtu ve Suudi hava sahasına girmedi. 

Uçağın izleme verilerinin gösterdiğine göre askeri uçak, işgal altındaki bölgelere dönmeden önce saat 3:46'da Ürdün semalarında uçtu. 

İki İsrail askeri uçağıİsrail askeri uçağı Ürdün semalarında uçarak sınır bölgesine ulaştı – adsbexchange – Arab Post

Bu uçağın faaliyeti aynı zamanda Suriye içerisinde geniş alanlar üzerinde uçtuğunu, ülkenin güneyinde Ürdün'e komşu olan Süveyde ve Dera valilikleri üzerinden de geçtiğini gösteriyor. uçuşu, Palmira şehri yakınındaki Suriye çölünün semalarına ulaştı. 

Beşar Esad rejimine bağlı haber ajansı ( SANA ), ismi açıklanmayan bir askeri kaynaktan alıntı yaparak, "İsrail düşmanının bugün şafak vakti füzelerle saldırı başlattığını" belirterek, Suriye'nin güney bölgesindeki hava savunma sahalarının hedef alındığını belirtti. - Ürdün'ün komşusu - ve saldırının maddi kayıplara yol açtığını da sözlerine ekledi. 

Askeri uçak Ürdün üzerinde iki kez uçtu 

Arab Post tarafından izlenen uçak izleme verileri ayrıca, İsfahan'daki saldırı söylentileriyle aynı zamana denk gelen bir başka İsrail askeri uçağının Ürdün üzerinden iki kez uçtuğunu gösteriyor. 

Bu uçak "Hex:738B42" kimlik koduna sahip ve aynı zamanda bir BOEING 707-300. Bu uçak bahsettiğimiz İsrail askeri uçağıyla aynı anda uçtu ve iki uçağın hareketlerini takip ettiğimizde neredeyse uçtuklarını görüyoruz. Aynı lokasyonlardan, tek farkı ikinci İsrail askeri uçağının yapmadığı gibi, ilk uçağın aksine Ürdün'ün derinliklerine uçuyor. 

"Hex:738B42" kodlu uçak, GMT 1:12'de radarda görünmeye başladı ve uçak, işgal altındaki topraklar üzerinde, Gazze Şehri sahili ve Lübnan şehrinin karşı kıyısında uzun süre uçtu. Lastik.

İki İsrail askeri uçağıHex:738A43 kodunu taşıyan İsrail askeri uçağının Ürdün'e girmeden önceki görünümü – adsbexchange – Arapça

Uçak, Ürdün hava sahasına ilk kez yaklaşık 2:50 GMT civarında girdi ve eldeki veriler, işgal altındaki bölgelere dönmeden önce İrbid kenti yakınlarındaki bir alan üzerinden uçtuğunu gösteriyor. 

Daha sonra uçak tekrar içeri girdi ve saat 3.30'da Ürdün'ün başkentinin semalarında uçtu ve ardından işgal altındaki topraklar üzerinde uçmak üzere geri döndü. 

Bu uçak aynı zamanda Suriye toprakları üzerinde de uçarak Palmira bölgesi semalarına ulaştı, ayrıca Şam valilikleri ve Şam kırsalı ile Humus vilayetinin üzerinden de uçtu. 

İki İsrail askeri uçağıİsrail askeri uçağı Ürdün hava sahası üzerinde – adsbexchange – Arab Post

Bu tip uçaklar çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. Askeri uçaklara bakım ve operasyon hizmeti veren Amerikan şirketi " All Clear " a göre Boeing 707 uçakları, ordular tarafından keşif ve yakıt ikmali görevlerinde kullanılıyor. 

Flightglobal web sitesinde belirtilene göre, İsrail işgal ordusu 2013 yılında füze savunma sistemini test etmek için BOEING 707-300 kullandı . 

İki uçağın önceki faaliyeti

Bu iki İsrail askeri uçağının uçuş geçmişine dönersek, “Arabi Post” Ürdün semalarındaki uçuşlarını birkaç kez izledi ve bir defasında bunlardan biri Mısır semalarına da girdi. 

“Hex:738A43” kodunu taşıyan uçağın ise 12 ve 13 Nisan 2024 tarihlerinde Ürdün hava sahası üzerinden uçması ve Ürdün hava sahasına girişi nedeniyle Nisan 2024 ve Ekim 2023 aylarında Ürdün üzerinde uçuşları kayıtlara geçmiştir. 14 Nisan 2024'te Ürdün, İran'ın İsrail hedeflerine füze ve drone saldırısı başlattığı gün. 

İsrail'in Gazze'ye savaşının başladığı gün yani 7 Ekim 2023'te uçak Ürdün hava sahasına girmişti, Gazze'de savaşın başlamasının ardından ise 10 Ekim'de tekrar Ürdün hava sahasına girmişti. 

Uçağın faaliyetini 7 Ekim 2023'teki saldırıdan 5 ay öncesine gittiğimizde bu süre boyunca Ürdün hava sahasına girdiğini tespit etmemiştik. 

https://arabicpost.net/wp-content/uploads/2024/04/new-project-52-1024x880.jpg“Hex:738A43” sembolünü taşıyan İsrail askeri uçağının Ürdün semalarında önceki uçuşları – adsbexchange – Arab Post

“Hex:738B42” kimlik kodunu taşıyan ikinci uçak ise 8 Nisan'da ve 9 Nisan'da Ürdün hava sahasına girdi. Aynı gün uçak, Mısır hava sahasına da girerek Beni Suef komşusuna ulaştı. 

Bu uçak, 17 Mart 2024 ile 11 ve 26 Şubat tarihlerinde uçmasının yanı sıra, 7 Nisan 2024'te Ürdün hava sahası üzerinden, Batı Irak üzerinden, 1 ve 3 Nisan 2024'te de Ürdün üzerinden uçtu. 2024 ve 16 30 Ocak 2024 ile 20 ve 31 Ekim 2023.

https://arabicpost.net/wp-content/uploads/2024/04/new-project-51-1024x880.jpgİsrail askeri uçağının “Hex:738B42” kodunu taşıyan önceki uçuşları Ürdün semalarında – adsbexchange – Arab Post

Bu ay boyunca Ürdünlüler, GPS olarak bilinen küresel konumlandırma sistemine müdahale edilmesinden şikayetçi olmuş ve Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu Frekans Spektrum Yönetimi Müdürü Nidal Al-Samara, "müdahalenin kaynağının İsrail olduğunu" söylemişti. 18 Nisan 2024 Perşembe günü Ürdün medyasında yer alan açıklamalarda , "karışıklığa neden olan taraflarla temasa geçildiğini ve halen yanıt beklediğimizi" ekledi .

Güncellenme Tarihi : 20.4.2024 13:53

İLGİLİ HABERLER