Gündem
  • 9.11.2013 17:57

“120 yumurtayı 10 dakikada yedim alışığım”

Anayasa Komisyonu Başkanı Başkanı Burhan Kuzu, ‘öğrenci evleri’ tartışmasıyla ilgili, “Kimsenin hanesine karışacak halimiz ve yetkimiz yok. Başbakanın art ya da kurgu niyeti yok” dedi. Kuzu, Başbakan ve Bülent Arınç’ın farklı söylemleri ile ilgili de, “AK Parti arasında bunlar pek büyütülmez. Bülent Bey kendi çapında haklı da olabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Akademisi İzmir ‘2014 Seçimlerine Doğru Türkiye Siyaseti’ konulu konferansa katıldı. Konferansta gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gündeme gelen ‘kızlı erkekli öğrenci evleri’ tartışmalarına da cevap verdi. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının gündem değiştirmek için olmadığını kaydeden Kuzu, “Özel hayatın gizliliği esastır hiçbir siyasi partinin bizim de dahil Başbakan da dahil kimsenin hanesine karışacak halimiz ve yetkimiz yok. Şuanda 170 üniversitesi var. Yurt ihtiyacından kaynaklandı. 2,5 milyon öğrenci varsa, 588 bin yurt kapasitesi var. Çoğu kiraya çıkmak zorunda kalıyor. Zannediyorum Denizli’de olaylar olmuş. Başbakan gerekirse yasa çıkarız. Kız erkek kalmasını doğru bulmuyoruz dedi. Bunun uygulaması kolay bir şey değil. Böyle bir niyet de yok. Müfettişlik yapacağı yok kimsenin. Belki velilere dikkat çekilmiş olur. Örgüt faaliyetleri, fuhuş çetesi zaten o başka bir şey. Başbakan bunu yurtta kalan öğrenciler anlamında dedi. Başbakan’ın art niyeti ya da kurgusu yok. Lokal bir şey bu. Denizli Valisi’nin sanırım konuyu biraz farklı anlatmasından kaynaklandı. Nasıl bilgi verdiyse bilemiyorum belki o Başbakan’ın öyle konuşmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

“BÜLENT ARINÇ HAKLI DA OLABİLİR”

Kuzu, Başbakan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın öğrenci evleri ile ilgili farklı açıklamalarına da, “Bülent Bey bir iki defa Başbakan’la farklı söylemiş gibi oldu. Tezat ortaya çıkmış gibi oluyor ama AK Parti arasında bunlar pek büyütülmez. Bülent Bey kendi çapında haklı da olabilir. Kimi insanlar etkilenir, açığa vurmaz, kimi insanlar etkilenmez. Bülent Bey açık konuşan bir arkadaşımız. Bu iş büyütülecek bir şey değil” şeklinde cevap verdi.

“ADIM GİBİ BİLİYORUM GEZİ OLAYLARI MİLLETLER ARASI ORGANİZASYON”

Başbakan Erdoğan’ın son zamanlarda otoriter konuşmalar yaptığını ilişkin gelen soruya da yanıt veren Kuzu, Gezi olaylarının milletlerarası bir organizasyon olduğunu belirterek, “Gezi olaylarının başındaki tabloda Başbakan, çocukların çıkışı ve çevre duyarlılığına katıldığını söyledi. Sizde olmayan bilgiler devlette var. Adım gibi biliyorum ki 7-8 devlet bu işin içinde. Aylar önce otelde yer ayırtıyorlar. Ajansları gelip yerleştirmişler. Devlette bunların listesi var. Hala burada olanları var, içeride yatanlar var. Bu organizasyon milletler arası. Sonra olay çığırından çıktı. Hepimizin kabullendiği masumiyet orada kalmadı” diye konuştu.

“120 YUMURTAYI 10 DAKİKADA YEDİM ALIŞIĞIM”

Konferansa katıldığı sırada konferansın yapıldığı otelde yumurta olmadığını söyleyerek yumurtalı eylemlere de gönderme yapan Kuzu, “Bu otelde yumurta yok. Yumurta atmadıkları zaman kendim atıyorum reyting artsın diye çünkü basın daha çok yumurta görüntüsü veriyor. Proteini çok en çok yüksek. Ben Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 120 yumurtayı 10 dakika içerisinde yedim. Alışığız” dedi.

“YARI BAŞKANLIK MODELİ”

Konferansta, Anayasa ve Başkanlık seçimi hakkında konuşan Burhan Kuzu konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’yi yönetirken bu memleketin oturmuş bir modele ihtiyacı var. Anayasa’nın sorun olduğu kesin. Demokrasisi sağlam olan ülkelerde Anayasa daha kısa olur. Çok maddeli Anayasa iyi bir Anayasa anlamına gelmez, aslında kötü bir Anayasa’dır. 20114’te cumhurbaşkanını halk seçecek. Bu yarı başkanlık modelinin sağlanması demektir. Türkiye fiilen yarı başkanlık modeline giriyor gelin bunun hukuk zeminini kuralım aksi halde Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında sıkıntı olur. Bu sürtüşmeyi gidermek için Türkiye mutlaka partisiyle bağı kopmayan bir cumhurbaşkanıyla gitmek zorunda. Adımı geri değil ileri atmak gerekir.”

“BARAJ TÜMDEN KALKMALI”

Burhan Kuzu, seçim barajı ile ilgili olarak da şöyle konuştu:“Barajı tümden kaldırmak lazım ama o zamanda Başkanlık seçiminde geçmemiz lazım. Zaten o modelde baraja gerek yok. Başkanlık modelinde bakan olamıyorsunuz, vekil beklentiye girmiyor, iyi geçinirsem bakan olurum diyemiyor. Dışarıdan atanıyor. Belediye başkanlığının bir türü gibi.”
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:32

İLGİLİ HABERLER