Yaşam
  • 12.7.2009 16:07

- ADAM BOĞULUYOR - LÜTFEN FAKS ÇEKİNİZ !

İstanbul'dan tatil için geldiği Samsun'da serinlemek için denize girdikten 5 dakika sonra akıntıya kapılarak kaybolan Kasım Kaya'nın (29) hayatını kaybetmesinde ihmalin olduğu ileri sürüldü. Denize giren Kaya'nın boğulmakta olduğunu gören kişi, sivil savunmayı arayarak yardım istedi. Yardım çağrısı yapan kişiden kurtarma ekibi gönderilmesi için faks veya yazılı belge talep edildiği ortaya çıktı.

7 Temmuz Salı günü Ondokuz Mayıs İlçesi Dereköy beldesi balıkçı barınağı mevkiinde denize giren 1 çocuk babası Kaya'nın kaybolmasının hemen sonrasında Samsun Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği'ni arayarak yardım isteyen Alper Keskin, kurtarma ekibi gönderilmesi için kendisinden faks veya yazılı belge istediklerini söyledi.

Bu talep karşısında şok olduğunu ifade eden Keskin, Kaya'nın kayboluşundan denizden çıkarılışına kadar geçen 2 saatlik zaman diliminde sivil savunma arama kurtarma birliği dalgıç ekiplerinin olay yerine gelmeyişini faks çekilememesine bağladı.

Kaya'nın boğulduğu gün havanın kötü denizin ise fazla dalgalı olduğunu belirten Alper Keskin, 'Denize girdiğimde arkadaşımla beraberdim. 'T' civarında bir kadının elinde can simidiyle koştuğunu fark ettik. Daha sonra oraya doğru yöneldik. Ne olduğunu sorup yardımcı olmaya çalıştık. Birinin denize girdiğini ve 5 dakika içinde kaybolduğunu söylediler. Jandarma sivil savunma, polise haber verdik. Jandarmayı farklı kişiler aradı, 112 arandı, polis arandı. Ben sivil savunmayı aradım. İhbarı verdiğinde arama kurtarma ekibi gönderilmesi için benden yazılı belge veya faks yollamamı istediler. Sahil kenarında olduğumu söyledim. Sahil kenarında nasıl yapacağım bunu yani. Saçmalık bu yani.'' diye konuştu.

Olay yerine yarım saat sonra jandarmanın geldiğini ifade eden Keskin, ''Polis ve 112 Acil Servis ekibi geldi. Buradaki hanımı ve çocukları için. En son itfaiye geldi, 1 buçuk 2 saat sonra. Ondan sonra da zaten kurtardılar. Yani 10 dakikada her şey olup bitmedi. 2 saat çevredeki vatandaşlar yardımcı olmaya çalıştı. Jandarma veya 112'nin gelmesi bir şey ifade etmiyor sonuçta. Suda aranma gerekiyor. İki saat sonra zaten buradaki vatandaşlardan biri dalgıç kıyafetiyle girip çıkardı.'' şeklinde konuştu.

İnsan hayatının söz konusu olduğu acil durumlarda bürokratik işlemlerin aranmayacağını bildiren Büro Memur-Sen İl Başkanı Fevzi Gül ise, ilgili makamların soruşturma açmaması halinde sorumlular hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunacaklarını açıkladı.

Olayda Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nün ihmali bulunduğunu ileri süren Gül, şunları söyledi: ''Burada görev yapan dalgıç arkadaşlarımız kurumun santralini arayarak kurum amirine bilgi vermişler. Olaya müdahale edilip edilmeyeceği sorulmuş, santralden de cevap almak için beklemişlerdir. Bu sırada bütün hazırlıklarını yapmışlar, kurum amirinin emri ile hareket etmek için beklemeye koyulmuşlar. Ancak aradan 10-15 dakika geçmesine rağmen kurum amiri tarafından herhangi bir bilgi verilmemiş. Buna istinaden dalgıç arkadaşlarımız kurum santraline tekrar dönerek olaya müdahale edilip edilmeyeceğini sormuş. Santral görevlisi 'Kurum amirimiz bize herhangi bir faks ya da yazı gelmediğinden bizim kurumumuz ilde ilçedeki olaya müdahale etmeyeceğiz, kişinin kendisine söyleyin jandarmayı, kaymakamlığı arasın, polisi arasın' gibi söylemlerde bulunmuş. Biz, bu tür olaylarda insan hayatının bürokrasiye takılmaması gerektiğine inanıyoruz. Biz gerekli şikayetlerimizi yapacağız. İlgili makamlar bununla ilgili yasal soruşturma başlatmadığı takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.''

Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürü Ufuk Solmaz iddiaları kabul etmediğini söylemekle yetindi.

Bunların gerçek olmadığını ileri süren Solmaz, dalgıç ekibine hazır olmaları emri verdiğini, bu sırada konuyu vali yardımcı Mehmet Mızrak ile görüştüklerini, kısa bir süre sonra da kendisine gerek kalmadığı bilgisi ulaştığını iddia etti.

Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak ise Kaya'nın yakınlarının yazılı müracaat etmesi durumunda ihmali araştıracaklarını bildirdi.

showhaber.com

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:18

İLGİLİ HABERLER