Spor
  • 28.5.2013 17:52

“Aysal bilgiyi Belçika’dan mı aldı?”

Yargıtay eski başkanı Hasan Gerçeker, Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu'nun düzenlediği, "Hukukta Kariyer Günü" etkinliğine katıldı. Kamuoyunu 2 yıldır meşgul eden şike davasında Tahkim Kurulu başkanlığı yaptığını hatırlatan Hasan Gerçeker, Yargıtay kararının çıkmasının 3-4 ayı geçebileceğini belirtirken şunları söyledi:

"İçinden geldiğim için biliyorum, Yargıtay'ın işi gücü çok fazla. Mesela bu sene 900 bin karar çıkmış. Bu korkunç bir şey. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Oraya gelen dosyalar da aslında sıra bekliyor. Dosya sayısı çok olduğu için öncelik verilen dosyalar var. Bunlar tutuklu dosyaları olur, memur dosyaları olur, zamanaşımı yakın olan dosyalar olur. Bunun dışındaki dosyalar normal sırasını takip eder. Bazen de toplumda sansasyonel olan, göz önünde olan dosyalar olursa, onlara öncelik verilir. Ama şimdi şike davasında tutuklu kalmadı, yani dosyanın normal sırasını beklemesi gerekiyor. Ama edindiğim bilgiye göre bu dosyaya öncelik tanıyacaklar. Kararın 3-4 aydan önce çıkacağını sanmıyorum."

"AYSAL'A BİLGİ NEREDEN GELDİ"

Galatasaray Başkanı Aysal'ın, "İki sene geçti. Bu mahkemeler sonucunda Aziz Yıldırım ceza yiyecek, Fenerbahçe de ceza alacak" sözlerini de değerlendiren Hasan Gerçeker, dosyaya sözlü müdahale etmenin doğru olmayacağını belirtirken şunları söyledi:

"Ünal Aysal o sözleri, Yargıtay'la mı yoksa UEFA ile ilgili mi söyledi? Aynı olaylarla ilgili UEFA'da da dosya bekliyor. Orada disiplin soruşturması sonuçlandırılmış değil. Ama biliyorsunuz Yargıtay'ın kararı ile ilgili de bir şey söylemesi mümkün değil. Hiç kimse bilemez. Onanma şansı kadar bozulma şansı da olabilir. Dosyayı okuyanın dışında bunu bir başkasının bilmesi mümkün değil. Acaba Aysal, UEFA'dan bir bilgi mi aldı diye düşünüyorum. Yanılmıyorsam o dosyanın raportörü de Belçikalıymış. Ünal Aysal da uzun yılar Belçika'da kaldığı için oradan bir bilgi almış olabilir mi?"

"UEFA'DAN TÜRKİYE'YE UYARI GELEBİLİR"

Yargıtay'dan çıkacak kararın ardından UEFA'dan Türkiye'ye uyarı gelebileceğine de dikkati çeken Hasan Gerçeker, şöyle konuştu:

"Bir defa bizim verdiğimiz yani Tahkim Kurulu'nun verdiği kararlar kesindir, ama Anayasa'nın 59'uncu maddesi değişti. Bu kararlar zaten eskiden de kesindi, ama Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Yeniden Anayasa değişikliği yapıldı. Ama bu şike ile doping olaylarında uluslararası federasyonlar farklı bir yöntem izliyor. Böyle konularda inisiyatifi kendileri üzerine alıyorlar. Ulusal federasyonlar, eğer işin gereğini yerine getirmezlerse doğrudan doğruya kendi disiplin talimatlarına göre işlem yapabiliyorlar. UEFA, kulüpler hakkında henüz bir karar vermedi. Şikeye teşebbüs, eskiden tam suç sayılıyordu ama artık teşebbüs ve tamamlanmış suç ayrı sayılınca kulüplere ceza verilmedi. Bu aslında 6222 sayılı yasa çıktıktan sonra ilk defa gündeme gelen bir konu ve uygulaması ilk defa olacak. Kesin bir şey söylemek mümkün değil ama şu var; kararın açıklanmasından sonra UEFA'nın da Türkiye'ye karşı bir takım telkinleri ve uyarıları hatta talimatları olabilir."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:56

İLGİLİ HABERLER