Gündem
  • 26.5.2013 11:06

’’Bize Neo Osmanlı denilmesi bir şereftir’’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Konya’da “Türkiye’nin Stratejik Ufku ve Büyük Doğu Konulu” konferans verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi (MKM) Sultan Veled Salonu’nda düzenlenen konferansta haklarında Neo Müslüman diye ithamda bulunulduğunu vurgulayan Bakan Davutoğlu, “Şimdide bize Neo Osmanlı diyorlar. Eyvallah mademki üstada Neo Müslüman demişler. Bize de Neo Osmanlı denilmesi bir şereftir. Ne o Neo Müslüman diye anılmaktan rahatsız oldu, ne biz tarihimizle birlikte anılmaktan rahatsız olduk. Böyle bir rahatsızlık söz konusu değil ama başına neo koymaya, ekler koymaya, Frenkleştirmeye ihtiyaç olmadan söylüyoruz. Biz o kadim geçmişin, kadim kimliğin bugünkü temsilcileriyiz ve bunun gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Stratejik ufkun önce duruşla başladığını belirten Davutoğlu, “Durmayanın, duramayanın, duruşu olmayanın ufku olmaz. Düşünün, ufka doğru baktığınızda durduğunuz yer sabit değilse sürekli kaygan zeminde iseniz ufukta sizinle birlikte kayar. Durduğunuz zemin sağlam olacak. Benim bildiğim bütün lisanlarda durmak ile anlamak arasında bir ilişki vardır. Durmadan bir insan, belli bir mekana vakıf olmadan oradan durmadan bir vukufiyet keşfedemez ve anlayamaz. Önce durduğunuz yer sağlam olacak. Stratejik ufka sahip olmak istiyorsanız, bir ideal, bir zaman, bir mekan idrakı geliştirmek istiyorsanız nerede durduğunuzu bileceksiniz. Tarih avucunuzun içinde, o tarihi o tarihi kuşatan inancınız gönlünüzde, bastığınız zeminde ayaklarınız altındaki yer kürede, sizin o zemini sağlam tutan iradenizin altında olacak” dedi.

Geçen Ağustos ayında Arakan’da devam eden zulmün ardından Myanmar’a gittiklerini ifade eden Bakan Davutoğlu, “Hemen arkamızdan yazılar yazıldı. Myanmar’da ne işleri var. İşte kim var diye seslenildiğinde ben varım cesaretini göstermeyenlerin ufku bu kadar olur. Myanmar’da ne işleri var. Somali’ye Başbakanımız gittiğinde Somali’de ne işleri var. Çünkü onların işlevi sadece kendi şahsi ikballerindedir. Bizim işimiz ve ufkumuz ise dünyada nerede bir mazlum varsa, dünyada kim var diye soran feryadımıza cevap verecek merhamet sahibi yok mu dediğinde evet biz varız, ben varım biz diyebileceğimiz için farkımız var” ifadelerini kullandı.

İhtiyaç hisseden herhangi bir insanoğluna ulaşmak üzere stratejik ufkumuza sınır tanımamamız gerektiğini kaydeden Davutoğlu, “Bugün biz bu anlamda stratejik ufuk anlamında sınır tanımıyoruz. Türkiye’nin yurtdışındaki büyükelçilik sayısı 93’tü şu an 134. 10 yıl önce yurtdışındaki temsilciliğimiz, başkonsolosluklar ve diğer temsilcilerimizin sayısı 162 idi. Şimdi 209. 209 dış temsilcilikle dünyada, en fazla temsil edilen 9. ülkeyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayının 221’e çıkardığımız da, dünyada en fazla temsil edilen ilk ülke arasına gireceğiz. BM’de 5 daimi üye olabilir. Bu 5 daimi üye Suriye’deki zulmü durdurmayabilir. Ama dünyanın her yerinde bayrağı en fazla dalgalanan ilk 5 ülke arasına 2 sene içinde girmiş olacağız. Emin olun ki dünyadaki zulümlere dur demek ve adaleti hakim kılmak, gerektiğinde herkes kenara çekildiğinde bu zulümlere karşı en büyük sesle haykıran ülkede Türkiye Cumhuriyeti olacak” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’e ait 5 eseri hediye olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na verdi.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER