Gündem
  • 29.4.2013 12:05

“Ev işi, yemek, ütü yapmama, cinsel ilişkiye girmeme”

Şefkat-Der, kadın cinayetlerinin göz göre göre gelmesini, katillere tahrik indirimi yapılmasını, şiddet uygulayanların tutuksuz yargılanmasını ve kadınlara tecavüzü protesto etmek için kadınlara boykot çağrısında bulunmuştu. Yapılan çağrıda, 1 Mayıs 2013 itibariyle Türkiye ve tüm dünyada eş zamanlı olarak kadınların 41 günlük ev işi, yemek, ütü yapmaması, cinsel ilişkiye girmemesi istenmişti. Şefkat-Der’den yapılan açıklamada, boykotun ertelendiği belirtildi. Yapılan açıklamada, “Boykota katılacak kadınların şiddet görme, tecavüze uğrama hatta cinayete maruz kalma riski ve kamuoyuna derdimizi iyi anlatamamamız dolayısı ile, 41 günlük ev işi yemek ütü yapmama cinsel ilişkiye girmeme boykot çağrımızı Türkiye’nin böyle bir boykota zihniyet olarak hazır olacağı zamana kadar üzülerek ertelemek mecburiyetinde kaldık. Bu boykotun kadın cinayetleri, kadına şiddet, tecavüze, kadın erkek eşitsizliğine karşı bir protesto olmasının yanında aynı zamanda başta göz göre göre gelen cinayetler olmak üzere yaşanan acı sorunlara empati kurma ve bir yas tutma, ayrıca şiddet ve tecavüze meraklı erkekler içinse bir islah olma ve iyi ile kötüyü ayıklama projesi olarak da oldukça önemliydi. Bu ertelememizi erkek egemen zihniyetine karşı bir geri adım atma olarak görmemek gerek. Böylesine anlamlı bir boykot çağrımızda bir tane bile şiddet tecavüz cinayet gibi çok feci bir durumun yaşanması ihtimali bizi bu kararı almada en önemli sebep oldu” denildi.

"AMA KADINLAR..."
Türkiye’deki erkeklerin yarıya yakınının eşlerine düzenli olarak fiziksel şiddet uyguladıklarının savunulduğu açıklamada, şöyle denildi;
“Kadınlar boykota katılmasa da yine de şiddet görmekte tecavüzlere uğramaktadırlar. Ama kadınlar bu boykota katılmakla birlikte, bir çeşit direniş de başlatılmış olacaktı ve şiddete tecavüze sessiz kalınmaması için farkındalık sağlanacaktı. Fakat yine de boykot çağrımızı iptal etsek de, şiddete maruz kalan kadınların çoğunun tecavüze de maruz kaldığı biliniyor. Tecavüze maruz kalan kadınlara sessiz kalmayın, tecavüzden utanması gereken siz değilsiniz tecavüzcüdür, tecavüzcünün yaptığı cezasız kalmasın şikayet edin, hapse girsin en az 10,5 yıl hapis cezası alsın çağrısında bulunuyoruz. Bu hapis süresinden sonra Türkiye’de kadın cinayetleri şiddet tecavüzlerin önlenmesine yönelik en etkili adımların atılacağı ve her şeyin çok farklı olacağı umudundayız. Unutulmamalıdır ki, eşine karşı şimdiye kadar şiddet uygulamayan kırıcı davranışlarda bulunmayan erkeklerin, kadın erkek eşitsizliği,kadın cinayetleri,katillere tahrik iyi hal indirimlerine karşı yapılacak bu boykotu anlayışla karşılaması normaldi ama Böylesine anlamlı bir boykot çağrımızda bir tane bile şiddet tecavüz cinayet gibi çok feci bir durumun yaşanması ihtimali bize boykot çağrımızı ertelettirmiş oldu.”
Yapılan açıklamada, Şefkat-Der’in kadınların mal gibi görülmesine karşı, erkek egemen zihniyetteki çarpıklıkların, adaletsizliklerin düzelmesi, kadın erkek eşitliğinin her alanda sağlanması amacıyla mücadeleye devam edeceği belirtildi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER