Ekonomi
  • 25.8.2015 02:17

‘Kara pazartesi‘ dünyayı sarstı

Çin'de hisse senedi piyasası, 2007’den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Çin hisse senedi piyasasındaki bu düşüş, Çin hükümetinin ekonomiyi düzeltmek için yaptığı müdahaleleri boşa çıkardı. Bu sert düşüş, piyasalar üzerinde yeni baskılar oluşturdu. 

ÇİN BORSASI %8.5 DÜŞTÜ 

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, yüzde 8,5 değer kaybederek, 3.210 puana geriledi. En son 27 Şubat 2007 tarihinde yüzde 8,8 günlük düşüş yaşayan endeks, bu yıl haziran ayından bu yana gördüğü zirvenin ardından yüzde 38 değer kaybetti. Hong Kong'da bulunan Sunrise Brokers'ın Asya ve Japonya Varlıkları Başkanı Benjamin Collet, piyasaların Çin'deki sert düşüşü yakından takip edeceğini belirterek, yatırımcı hassasiyetine dikkat çekti. 

Türkiye'ye etkisi sınırlı 

Pekin'de bulunan Finans ve Ekonomi Merkez Üniversite'sinde Profesör olan Guo Tianyong ise ihracatın, üretimin ve diğer sanayi kollarının Çin'de zayıflamaya başladığı için düşüşlerin yaşandığını vurguladı. Öte yandan düşüş Borsa İstanbul'da da (BIST) kendini hissettirdi. Ancak Avrupa'daki düşüşler yüzde 5'i aşarken, dalganın Türkiye'ye etkisi sınırlı kaldı. BIST-100 Endeksi, Avrupa'daki sert satış dalgasının etkisiyle günlük bazda sadece yüzde 3.33 değer yitirdi. Euro ise gün sonunda 3.4655 TL seviyesine yükseldi.

Para çıkışı dört ayın zirvesinde

Küresel hisse senedi fonlarından para çıkışı sadece geçen hafta 8.3 milyar dolara yükselerek 4 ayın zirvesini gördü. Yılbaşından bu yana söz konusu fonlardan çıkan para miktarı 120 milyar dolara yükseldi. Pek çok ülkenin para birimi dolar karşısında dip seviyelerde. Yatırımcılar paralarını tahvil ve altın fonlarına yönlendirirken, ABD tahviline 2.5 milyar para girdi.

Euro 3.47 TL ile rekor kırdı

Euro, dolar karşısında yatırımcıların riskli varlıklardan çıkarak güvenli limanlara doğru yeniden yönelmesiyle 6.5 ayın zirvesini gördü. İçeride Euro/TL ise parite etkisiyle gün içinde 3.47 seviyesini de aşarak tarihi rekora imza attı. Ardından 3.40 sınırına gevşedi. Dolar/TL ise dün yeniden 2.95'in üzerini gördükten sonra 2.93 TL seviyesine geriledi.

Çin yangını, Avrupa borsalarını tutuşturdu

- Asya borsaları üç yılın en düşük seviyelerini gördü. 
- Almanya'da borsa 7 ayın dibine geriledi. Dax Endeksi yüzde 3 gerileyerek Ocak'tan bu yana ilk defa 10,000 seviyesinin altına indi. 
- Japon Nikkei endeksindeki kayıp yüzde 4’ü aştı. 
- Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 4.6 gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördü. 
- Avrupa’da ise FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 4 düşerek Eylül 2011'den bu yana en sert günlük kaybını yaşadı. 

Gram altın 111 lira! 

ALTININ gram fiyatı da 111.29 lirayla tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Altının fiyatı en son 2011 yılının eylül ayında 110 doların hemen üzerini görmüştü. Altın geçen hafta başlattığı sert yükselişini sürdürerek 111.29 liraya kadar çıktı ve tüm zamanların rekorunu gördü. Altının gram fiyatı ardından 109 lira seviyelerinden işlem görmeye devam etti. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:42

İLGİLİ HABERLER