Gündem
  • 10.5.2013 14:08

1 günlük de olsa asker oldular!..

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde, bedensel ve zihinsel engelleri nedeniyle askerlik yapamayan 15 kişi, temsili olarak bir günlük vatani hizmetlerini yaptı. Davul zurna eşliğinde yapılan yemin töreni ile askerliklerini tamamlayan 15 engelli büyük sevinç yaşarken, aileleri ise gözyaşı döktü.

Alanda saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okuyan engelliler, askerlerin yardımıyla bir elini silaha bir elini de arkadaşlarının beline koyarak, kendilerine söyletilen andı tekrarlayarak yemin etti. Yemin töreninde konuşan 107'nci Topçu Alay Komutanı Albay Numan Yediyıldız, "Bugün yapılan törende engelliler yemin ederek, Mehmetçik oldular. Değerli Mehmetçikler bu kutsal görevi sizlerle birlikte icra etmek bizleri son derece memnun etmiştir. Hiç bir engel tanımadığınızı, bu milletin saygın birer ferdi olarak her türlü göreve hazır olduğunuzu gösterdiniz" dedi. Törende konuşan bedensel engelli Yunus Işıkgöz ise yemin ederek asker olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Engelli askerlerin yemin törenine katılan ailelerinin de duygulandıkları ve gözyaşı döktükleri görüldü.

Engellilerin askerler için düzenlenen törene Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Belediye Başkan Vekili Hivi Abikoğlu, Emniyet Müdürü Recep Yeşil, kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yemin töreni sonunda engelli askerler, yakınları ve komutanlar uzun süre davul zurna eşliğinde halay çekti.

1 GÜNLÜK DE OLSA ASKER OLDULAR
 

GENELKURMAY Başkanlığı'nın onayı ile engelliler, çeşitli birliklerde bir günlük sembolik askerlik yaptı.

İstanbul'daki ilçelerde yaşayan 339 engelli, araçlarla Hasdal'daki 6'ncı Motorize Piyade Alayı'nda toplandı. Yakınları ile birlikte sabah erken saatlerde kışlanın yolunu tutan engelliler, yaşıtları gibi yıllardan bu yana hayallerindeki askeri üniformayı giymenin heyecanı içinde kışlaya götürüldü. Burada her birisine 'Mihmandarlık' yapacak birer er verildi. Askeri elbiseyi, postalları giymelerine yardım edilen engelli askerlere askeri birlik gezdirildi. Silahları tanıyan, tüfeklerle poz veren engelliler, yakınları ile birlikte kendileri için hazırlanan yemeği yedi.

Yapılan provalardan sonra engelli askerler tören alanındaki yerlerini aldı. Yanlarındaki mihmandar askerlerle birlikte silaha el basarak asker yeminini tekrarlayan engellilerden yürüyemeyenler de engelli araçları ile tören geçişi yaptı. Toren sırasında Bayrampaşa'da pazarcılık yapan yürüme engelli 31 yaşındaki Muhammet Özbayrak'ı 5 ay önce evlendiği ev kadını kendisi gibi engelli eşi Özlem Özbayrak yalnız bırakmadı. Törende 1 metre 90 santimetrelik boyu ile Sezgin Topçu ve 1 metre 20 santimlik Yasil Karaca yan yana selam verince ilginç görüntü oluşturdu.

ALBAY: SİZLERLE HER SAVAŞA GİDERİM

AFYONKARAHİSAR'da 27 engelli genç, 1 günlük temsili askerlik uygulamasından faydalanarak vatani görevlerini yerine getirdi. Yemin töreninde engelli askerlere seslenen Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı İkmal Albay Gökhan İsmet Gülmez, "Hepiniz çakı gibi asker oldunuz. Hepinize güveniyorum, sizlerle her savaşa giderim. Sizlerle ölmeye giderim" dedi.

İkmal ve Garnizon Komutanlığı'nın Konferans Salonu'nda gerçekleşen yemin törenine askerler, engellilerin aileleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Askeri üniformayla askeri nizam ve yürüyüşle tören alanına gelen 27 engelli, Türk bayrağı ve silaha ellerine koyarak 'askerlik yemini' etti. Engelli Mehmetçiklerin salonu inleten yemini, uzun süre alkışlandı. Töreni izleyen pek çok kişi gözyaşlarına hakim olmadı.

Törende konuşan Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı İkmal Albay Gökhan İsmet Gülmez, eğitimini alarak asker olan engelli Mehmetçiklerle gurur duyduğunu söyledi. Engelli Mehmetçikleri diğer askerlerden farklı görmediğini, hepsiyle tek tek gurur duyduğunu belirten Albay Gülmez, "Hepiniz çakı gibi asker oldunuz. Hepinize güveniyorum, sizlerle her savaşa giderim. Sizlerle ölmeye giderim" dedi.

'HER TÜRK ASKER DOĞAR'

Her sağlıklı bireyin değil, kadınıyla, erkeğiyle her Türkün asker doğduğunu kaydeden Albay Gülmez, "Her Türk asker doğar. Bu söze dikkat etmenizi istiyorum. Her Türk erkeği, her sağlam Türk demiyor. Her Türk diyor. İşte bugün huzurlarınızda bu kapsamdaki 27 Türk yemin etti. Yeminleri hayırlı ve uğurlu olsun. Eğitimlerini tamamlayarak şanlı bayrağımızın gölgesinde ebedi komutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir eli silahta, bir eli arkadaşının belinde yemin eden 27 kahraman askerimize şahitlik ettiniz" diye konuştu.

Tören, engelli Mehmetçiklere terhis belgelerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

NEVŞEHİR

NEVŞEHİR’de 12 engelli, asker üniforması giyip bir günlüğüne de olsa vatani görevlerini yerine getirmenin sevincini yaşadı.

Nevşehir’de askerlik görevini yerine getiremeyen ve İl Jandarma Komutanlığı’na müracaat eden 12 engelli, vatani görevlerini sembolik olarak yerine getirdi.

İl Jandarma Komutanlığı’ndaki törene Vali Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel ve davetliler ile engelli erlerin aileleri katıldı. Törende konuşan, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, anayasada askerlik görevinin her Türk’ün ödevi ve görevi olarak düzenlendiğini belirtti. Jandarma Kıdemli Albay Ertuğrul, "Silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak maksadıyla böyle bir tören düzenlemekteyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz parçası olan Türkiye Cumhuriyeti jandarması saflarında temsili askerlik hizmetini yerine getirmek için gelen engelli vatandaşlarımız heyecan ve coşkuyla asker elbiselerini giymiş, kahraman birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadır" dedi.

Engelliler adına konuşan Uğur Çakırbaş ise bir günlüğüne de olsa asker olmanın, şerefli Türk ordusunun birer mensubu olabilmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi. Çakırbaş, her Türk evladı gibi ihtiyaç duyulduğunda gözlerini kırpmadan bu vatan için canlarını esirgemeyeceklerini ifade etti. Çakırbaş şöyle devam etti:

"İnsanların daha doğmadan engelli olabildikleri gibi doğumdan sonrada bir çok nedenden dolayı engelli olabilmektedir. Engelli olmak bizlerin ellerinde olmadığı gibi sizlerin başına gelip gelmeyeceği de sizin elinizde olan bir şey değildir. Ülkemizde yaklaşık 12 milyon, Nevşehir’de ise 900’ü aşkın engelli bulunmaktadır. Bu sorun aileler ile birlikte 22 milyon insanı ilgilendirmekte ve nüfusun üçte birini oluşturmaktadır. Engelliler olarak imkan sağlandığında sağlıklı bireyler gibi topluma faydalı olabilmekteyiz. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığı’nın bu desteği gibi sizlerinde engellilere yardımcı olmalarını istiyoruz."

Törende yapılan konuşmaların ardından 12 engelli, yemin töreni için hazırlanan üzerinde silahların bulunduğu masaların etrafına getirildi. Okunan askerlik andını yüksek sesle tekrar eden engelliler, yemin ederek asker oldu.

Yemin törenin ardından temsili askerlik görevini yerine getiren engellilere tezkereleri, Vali Abdurrahman Savaş tarafından verildi. Nevşehir Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen resmi geçit töreniyle son buldu. Türk bayrağı ve engeli askerlerin geçişi sırasında duygusal anlar yaşanırken, protokol üyeleri ve engelli aileleri askeri üniforma giyen engelli erleri dakikalarca alkışladı.

MERSİN'DE ENGELLİ ASKERLERE TERHİS PASTASI

MERSİN'de 35 engelli, 'Engelliler Haftası' kapsamında temsili uygulama ile bir günlük askerlik heyecanı yaşadı. Engelli gençler için ay-yıldızlı yaş pasta kesildi.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'na aileleriyle birlikte gelen engelli gençlere, komutanlarının gözetiminde askeri eğitim verildi. Eğitimin ardından ise yemin töreni düzenlendi. Törene, Vali Vekili Kadir Okutan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, engelli askerler, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. Yemin töreninde konuşan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, 1 günlük temsili askerlik uygulamasıyla aralarına katılan silah arkadaşlarının, kendilerine güç verdiğini söyledi. Engelli ailelerinin her türlü güçlüğe göğüs gererek ve hiçbir karşılık beklemeden, engelli çocuklarına destek olmaya çalıştığını belirten İmren, "Ne mutlu sizlere ki, yürekleri vatan sevgisiyle dopdolu olan bu gençleri, bu yaşlara getirerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saflarına katılmasını sağladınız" dedi.

Törende, 1 günlük temsili askerlik görevini yerine getiren 35 asker, yeminlerini ederken, terhis belgelerini de Vali Vekili Okutan, Tuğamiral Hayretin İmren, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ertan’ın elinden aldı. Belge dağıtımı sırasında, bazı engelliler renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu. Terhis belgelerinin dağıtılmasının ardından, engelle gençler için üzerinde ay-yıldızlı resim bulunan yaş pasta kesildi.

 

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER