Gündem
  • 28.2.2013 17:39

1 Mart görüşmeleri nasıl açıklanacak?

Çiçek, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, 1 Mart tezkeresinin kapalı oturumda görüşüldüğü TBMM Genel Kurul tutanaklarının açıklanmasına yönelik CHP'nin talebini değerlendirdi.
      Anayasa, yasa ve TBMM İçtüzüğü ile uygulamalara bakıp, ona göre işlem yapılabileceğini ifade eden Çiçek, Anayasa'nın 97. maddesinde, ''TBMM İçtüzük hükümlerine göre kapalı oturumlar yapabilir, bu oturumlardaki görüşmelerin yayımı TBMM kararına bağlıdır'' hükmüne işaret etti.
      Çiçek, İçtüzüğün 71. maddesinde de Danışma Kurulu önerisi ve Genel Kurul kararının yer aldığını belirterek, geçmiş uygulamalarda da 10 yıl dolunca otomatik olarak kapalı durumun kalkmadığını kaydetti.
      TBMM Başkanı Çiçek, ''Hatta eski İçtüzük'te, iki Meclis varken '10 yıl geçtikten sonra yayımlanır' deniliyordu, sonradan 'yayımlanabilir' oldu. Hatta 'yayımlanır' denildiği dönemde bile Genel Kurul kararıyla kalkmış. 10 yılı geçtiği halde 1949'dan bu yana halen yayımlanmamış 38 karar var. 10 yılın geçmesi, otomatik yayımı gerektirmiyor, Meclis'in karar alması lazım. Meclis'in kararı da talep üzerinedir, talep gelirse Danışma Kurulu'nda konuşuluyor. Ya Danışma Kurulu kararı ya da grup önerisi olarak gelir. Yakın tarihimizde de TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun yönettiği birleşim dahil bir çok kapalılık kararı kaldırılmış'' diye konuştu.
      Bu konuyla ilgili kişisel görüş bildiremeyeceğini, mekanizmayı çalıştırdıklarını ifade eden Çiçek, Meclis iradesinin yerine kendi iradesini koyamayacağını kaydetti. Çiçek, ''Bana yetki verildiğinde 'Bundan dolayı kaldırırım' ya da 'Bundan dolayı kaldırmam' şeklinde bir gerekçe açıklardım. Benden öncekiler de söylememiş'' dedi.
      Çiçek, bu konuyla ilgili kendisine bir talep gelmediğini kaydetti.
     TBMM Çiçek, 211 tane kapalı oturum kararı kalktığını bildirerek, ''211 tanesinin bir uygulaması var. Bu nasıl yapılmışsa, biz de öyle yapacağız. O kadar karışık değil. Kolay bir işi bile karışık ifadelerle karıştırmayın'' görüşünü dile getirdi.
      BDP heyetinin, Abdullah Öcalan ile görüşmesinin basına yansıyan tutanaklarının sorulması üzerine ise Çiçek, ''Doğrulansın ya da yalanlansın, onu görmek lazım'' dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER