Sağlık
  • 28.6.2007 17:57

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN SAĞLIK OCAKLARI ÜCRETSİZ OLACAK

ERZURUM - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''1 Temmuz'dan itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarında, sağlık ocakları ve benzeri kuruluşlarda verilen bütün hizmetler memurlarımız, işçilerimiz, yeşil kartlılarımız ve sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımız için tamamen ücretsiz hale getirilecektir.

Ayrıca muayene için vatandaşlarımızdan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge istenmeyecek'' dedi.
     Seçim çalışmaları için Erzurum'da bulunan Bakan Akdağ, Valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, 1 Temmuzdan itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene olan hiçbir vatandaştan ücret alınmayacağını açıkladı.


     Bu konuda hazırladıkları genelgeyi ilgili kurumlara göndereceklerini dile getiren Akdağ, ''1 Temmuz'dan itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarında, sağlık ocakları ve benzeri kuruluşlarda, verilen bütün hizmetler memurlarımız, işçilerimiz, yeşil kartlılarımız ve sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımız için tamamen ücretsiz hale getirilecektir. Ayrıca muayene için vatandaşlarımızdan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge istenmeyecek'' diye konuştu.


     Bu yöndeki çalışmaların 2007 yılı başında başladığını anımsatan Akdağ, şunları söyledi:
     ''Birinci basamak sağlık kuruluşlarında hizmet alan her vatandaşımız için tek tek fatura düzenleniyordu. Bu konu için martta Sosyal Güvenlik Kurulu Kanunu'na 'Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu alacağı hizmetler için Sağlık Bakanlığı ile hizmetin toplu biçimde alınması için sözleşme yapabilir' şeklinde ek madde ekledik.


     Böylece toplu faturalandırmayı hükme bağladık. Dördüncü ayda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ise bu konuda karar çıkardık. Böylece konu ile ilgili mevzuatı tamamladık. Bu konuda hazırlanan sözleşme bizim talimatımızla Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Sosyal Güvenlik Kurum Başkanı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı arasında imzalandı.''
     Yapılan çalışmanın ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nın bir parçası olduğunu dile getiren Recep Akdağ, ''Böyle bir uygulamanın başlayacağını ifade edince birileri (seçim zamanı yaklaştı diye böyle bir uygulama yapıyorlar) diye itirazda bulunabilir. Bu uygulamanın sürecini biz çok önce başlattık'' dedi.


     Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılacak muayenelerde kimlik dışında bir belgenin istenmeyeceğini ifade eden Bakan Akdağ, şöyle konuştu:


     ''Artık sağlık ocaklarına başvuru da çok kolay olacak. Hiçbir evrak olmaksızın vatandaşlarımız kimlik belgeleri ile muayene olabilecek. Ancak ilaçların yazılması konusunda sağlık karnelerinin yanlarında olması gerekir. Bir şekilde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ise muayene konusunda ücret vermezken ilaçların alınmasında ücret ödeyecek. Yoksul vatandaşlarımız ilaçlarını yeşil kartla alacak.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:49

İLGİLİ HABERLER