Bilim
  • 17.5.2022 18:15

101 Nasıl Oynanır?

101 oyunu normal oynan okey türlerine benzer fakat normal oynan okey türlerinden biraz daha farklıdır. 101 oyununda bazı özel kurallar bulunur. Bu oyunda amaç taşların sayısını azaltmaktır. Eğer ıskalayı bir rakibiniz sizden önce boşaltırsa ıskalaların sayısı kadar ceza alırsınız. Açan kişi ise ıstakasından 101 sayı düşürür.

101 Oyun Türleri 1- Katlamalı Oyunlar: Bu oyun türünde minimum sayı yoktur. Yani oyuna oyuncu 101 sayısı ile veya 5 ile başlayabilir. Oyun bu şekilde oynanmaya başladıysa bir sonraki elde her oyuncu kendisinden önce oyunu oynayan oyuncudan bir fazla ele sahip olmak zorundadır.

Fakat burada çift sayı ve tek sayı şartı vardır. Yani oyuncu 101 kartını çektiyse bir sonraki elde diğer oyuncu 103 çekmelidir; yani sayılar tek bir şekilde devam etmelidir. Veya oyuncu 102 çektiyse yine daha sonraki elde diğer oyuncu 104 çekmelidir ve sayılar çift bir şekilde devam etmelidir.

2-Turlu Oyunlar: Turlu oyunlar ceza içerikli oyunlardır. Bu oyun türünde 1'den 4'e kadar oyun seçeneği olur. Çip oyun esnasında her tur değişir ve bu oyunun sonunu en az cezayla bitiren oyuncu galibiyet elde eder.

İnternet Üzerinden Oynanan 101 Oyun Türleri; 1- Yardımlı Oyunlar; Bu oyun türünde hızlı işleme yapılır ve okeyler ters döner.

2- Yardımsız Oyunlar; Bu oyun türünde hızlı işleme yapılmaz ve okeyler ters dönmez. Taşlar yardımlı oyunda olduğu gibi işaretli olmaz.

Okey Kaç Kişiyle Oynanır?

Okey' en fazla 4 kişiyle oynanabilir ama 4 kişiden az olacak şekilde de okey oynanabilir. Okeyin kişi sayısının az olması oyunun daha çabuk ve keyifsiz geçmesine neden olabilir. Ama okeyin daha fazla kişiyle oynanması işleri daha karmaşık ve gizemli hale getirebilir. Ancak okey çoğu zaman 4 kişiyle oynana bir oyundur.

Örneğin kahvehanelerde de çoğu zaman okey 4 kişiyle oynanır çünkü okey oyunu insanlarda rekabet duygusunu uyandırır. Bu oyunda rekabet duygusunun oluşması için 4 kişiyle oyunun oynanması çoğu zaman daha çok tercih edilen bir durumdur.

Okey Oyun Kuralları

101 okey oyununun kurallarını ilk olarak kısaca açıklayalım. 101 okey oyunu daha çok sanal ortamda oynan bir oyundur. Yere per olarak koyulan taşlar aynı renk veya aynı sayı olarak açılabilir.

Ayrıca yere açılan perler toplanmaz. Böyle bir şey yapıldığı takdirde de oyuncu 101 cezası alır. Bu oyunda normal oyunda olduğu gibi 12-13-1 serisi olmaz. Ayrıca ilk başta oyuna soldan başlamak için mutlaka bir per veya çift açık hale getirilmiş olmalı. Aksi halde yerden taş alınmalıdır.

Yere çiftlerini ve perlerini attıktan sonra oyuncu kalan son taşını bir sonraki oyuncuya verip açabilir.

Normal okey oyununa benzer bir şekilde bu oyunda da çift vardır. Eğer elinizde 5 tane çift varsa bu çiftleri açabilirsiniz.

Oyun sonunda ıstakasında ki perleri ve çiftleri atmayan oyuncular 202 puan ceza alır.

Yerde okey varsa ve oyuncunun ıstakasında okey yerine geçen bir taş varsa bu taş okey taşıyla değiştirilebilir.

101 Oyunu Puanlama Sistemi 101 oyunu cezasız da oynanabildiği gibi cezalı bir şekilde de oynanabilir. Fakat oyuncular cezalı oyunu veya cezasız daha eğlenceli bulabilir. Cezalı veya cezasız oyun oynanıp oynanmayacağı tamamen oyuncuların zevkine kalmış bir şeydir.

Katlamalı 101 oyunu olarak bilinen oyun türünde her oyuncu kendisinden bir önceki oyuncudan daha yüksek bir taş açmalıdır. Örneğin perlerin topamı 101 ise diğer oyuncu 111 açmalıdır.

Eğer oyuncunun elinde 111 sayını açacak taşlar yoksa oyuncu taş atmamalıdır. Oyuncunun bu durumda elinde taş olmadığı halde taş atması oyuncunun 101 puan cezası almasına neden olur. Eğer bir oyuncu bilmeden bir oyuncunun 101 sayısına ulaşmasını sağlarsa oyuncunun hanesine attığı sayının on katı kadar ceza eklenir. Bu kural oyunda varsa çok büyük taşların atılmaması gerekir. Bu kural oyunun zorluğunu arttırır.

Bu oyunda her zaman 3'lü perler olmayabilir. 4'lü ve 5'li perlerin olması da mümkündür. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında 3'lü gruptaki sayıların ortalaması alınmalıdır.

Yanda kalan sayılar üçe bölündüğünde bir sayı artarsa artan sayı bir perin hesabına katılabilir.

Okey Oyunun Başlangıç Aşaması

Bu oyunun başlangıcında taşların ön yüzü kapanacak şekilde masaya dizilir, daha sonra da karıştırılır. Sonrasında ise 5'erli taş gruplandırmaları yapılır. Sonrasında taşları oyunda dağıtan kişinin belirlenmesi için zar atılır. Daha sonra da zar iki defa atılır. Zarın atılış sebebi ilk olarak taşın hangi 5'erli gruba gideceğini belirlemektir.

Taşın ikinci atılış sebebi ise gösterge taşının belirlenmek istenilmesi. Zar atışları sonrası belirlenen gösterge taşı 5'erli gruplanan sıraların üzerine koyulur. Okey taştaki renkle aynı olan ve taştaki değerden bir fazla olan taşa denir. 101 okeyde bir oyuncunun 22 tane taşı olur; diğer oyuncuların ise 21 tane taşı olur. Taşlar dağıtıldıktan sonra aynı değerdeki taşlar yan yana dizilmeye başlanır.

Okey Oyunu Bitişi

101 oyununun bitmesi için oyuncunun elindeki taşların toplamı 101 olmalıdır. Açılmış taşlara oyuncu kendi taşlarını ekleyebilir fakat oyuncunun bunu 101 puanını elde ettikten sonra ve elini açtıktan sonra yapabilir.

Ayrıca oyunun bitmesi için oyunculardan birinin ıstakasındaki bütün zarlar tükendiğinde ise oyun bitmiş sayılır. Açılmamış her zar için oyuncu 202 puan alır. Oyuncular oyunun sonunda açamadığı taşların sayılarının toplamı kadar puan alır.

Okey oyunu siz ustalaştıkça daha da iyi oynayabileceğiniz bir oyundur. Bu oyunu oynarken mümkün olduğunca büyük sayılar açmalısınız. Böylelikle alabileceğiniz cezanın miktarı daha az olur. Bu oyunda çift okey atmak yerine normal okey atmak tercih edilir. Çünkü 101 okeyde çift atarak oyunu kazanmak çok daha zordur.

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 17 Mayıs 2022. https://sporduragi.com/

 

Güncellenme Tarihi : 17.5.2022 18:16

İLGİLİ HABERLER