Sağlık
  • 29.9.2008 17:43

11 ÇEŞİT ÇİKOLATA TOPLATILDI!

İngiliz şekerleme şirketi Cadbury, aralarında Dairy Milk ve Chocolate Eclairs'ın da bulunduğu Çin'in başkenti Pekin'deki fabrikasında üretilen 11 çeşit çikolatanın önlem olarak Avustralya, Hongkong, Tayvan ve küçük Pasifik adası Nauru'da toplatıldığını bildirdi.

Açıklamada, yapılan test sonuçlarında söz konusu ürünlerde melamin bulunup bulunmadığı belirtilmezken, toplatılma nedeninin melamin olma ihtimalinden kaynaklandığı kaydedildi. Açıklamanın, diğer şirketler ve Çin hükümeti için kötü bir haber olduğu ifade edildi.

Cadbury, Çin hükümetinin üç fabrikada yaptığı testin temiz çıktığını, ancak İngiliz şirketinin kendi ürünlerinde kendi testini yaptığı belirtildi. Açıklamada, şirketin diğer ülkeler ve ürünlerinde bir sorun olmadığı da kaydedildi.

Melamin skandalından etkilenen diğer şirketler arasında dünyaca ünlü Starbucks ve Çin'in şeker üretici devi White Rabbit geliyor. Starbucks, skandalın hemen ardından kefelerinde süt kullanımını kaldırmış ve yerine soya sütü kullanmaya başlamıştı. Starbucks, ana kıta Çin'deki süt tedarikçisini değiştirmek zorunda kalmıştı.

Hong Kong yönetimi kısa süre önce yaptığı açıklamada, 3 bisküvi ve 1 sütlü bisküvide melamin bulunduğunu bildirmişti. Buna göre, Lotte Koala Strawberry Biscuit, Lotte Koala's March Chocolate Biscuit ve Lotte Koala Biscuit ürünlerinde 3ppm derecesinde melamin bulunduğu belirtildi.

Çin'deki melamin skandalının ardından Hong Kong yönetimi 23 Eylül 2008'de yürürlüğe koyduğu bir kararla yukarıda belirtilen ürünlerdeki melamin miktarının limitini 2.5ppm olarak ayarlamış ve bunun üstünde melamin bulunan ürünlerin tüketilmemesi istenmişti. Melaminden dolayı Hong Kong'da 5, Macao'da 1 çocuk hastalanmıştı.

Çin'deki skandal, yapılan soruşturma neticesinde aralarında bazı şirketlerin kazanç oranlarını artırmak için sütü sulandırması ve bunun neticesinde ortaya çıkan protein azlığını ortadan kaldırmak için melamin maddesini katmalarıyla ortaya çıkmıştı. Melamin böbreklerde taş oluşmasına neden oluyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER