Sağlık
  • 12.1.2006 12:24

11 İLDE KESİN, 13 İLDE ŞÜPHELİ VAKA

Bu illerde itlaf edilen toplam kanatlı sayısının 280 bini bulduğunu duyuran Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin kesinleştiği ve şüpheli illerde itlaf ve enfeksiyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
 
Kuş gribinin kesinleştiği iller:

    Iğdır Erzurum Ağrı Bursa İstanbul Şanlıurfa Erzincan Bitlis Yozgat Van Ankara
Kuş gribi şüphesi bulunan iller:

    Muş Rize Kars Ardahan Aydın Isparta İzmir Osmaniye Elazığ Diyarbakır Karaman Sivas Konya

Son gelişmeler:
 
Yozgat: Akdağmadeni ilçesi Altılızaim Geçidi köyünden sonra Sorgun ilçe merkezinde ölü olarak bulunan iki kanatlının tahlil sonuçları pozitif çıktı ve kanatlıların itlaf çalışmalarına başlandı. Bugüne kadar il genelinde itlaf edilen kanatlı sayısı 11 bin civarında.
 
Bulgaristan: Hükümet, vatandaşlarına kuş gribi bulunan ülkelere gitmemeleri tavsiyesinde bulundu.

İran: Türkiye sınırına yakın bölgede 50 bin kanatlı hayvanın itlafına başlandı.
 
ABD: Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin kuş gribini çok ciddi şekilde ele aldığını ve gerekirse Washington'ın Ankara'ya yardıma hazır olduğunu belirtti.
    
Endonezya: Endonezya'da kuş gribinden yeni bir ölüm vakası daha belirlendi. 29 yaşındaki bir kadın kuş gribi nedeniyle öldü. Test sonuçlarının Hong Kong'daki Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı laboratuvarda doğrulanması halinde, Endonezya'da kuş gribinden ölenlerin sayısı 13'e yükselmiş olacak.

Şu ana kadar üç kişi öldü
 
Ölümcül kuş gribi virüsü H5N1, ilk olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıktı.
 
Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıkladı, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.
 
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi hastanesinde hayatını kaybetti:
 
1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
5 ocak: Fatma Koçyiğit (15)
6 ocak: Hülya Koçyiğit (11) 

Koçyiğit ailesinin hayatta kalan son çocuğu olan Ali Hasan ise 9 ocakta taburcu edildi.
 
Ölümlerin ardından kuş gribi virüsü Doğu bölgeler başta olmak üzere hızla yayıldı ve birçok bölgede kanatlı hayvanlarda görülmeye başlandı. Hastalıklı hayvanlarla temas eden 10'u aşkın kişi kuş gribi tanısıyla tedavi altına alınırken, panik içindeki yüzlerce kişi de hastanelere akın ediyor.
 
Kuş gribi virüsü yılbaşından bu yana Batı bölgelere doğru yayılışını sürdürdü ve Ankara'nın ardından, İstanbul'da da ortaya çıktı.
 
Bugüne kadarki gelişmeler:

İran, Gürbulak ve Esendere Sınır Kapısı'ndan araç ve insan geçişini yasakladı. 

AB, Türkiye'de kuş gribi nedeniyle ölümlerin yaşanması üzerine komşu ülkelere de ithalat yasağı uygulama kararı aldı.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ülke genelinde avı yasakladı.

Türkiye'nin sipariş ettiği bir milyon kutu ilaçtan 100 bini geldi. 3 bin kutu ilaç acil ihtiyaç duyulan Van'a gönderildi.

(cnntürk)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:16

İLGİLİ HABERLER