Asayiş
  • 26.6.2010 17:22

110 KİLOMETRE HIZ LİMİTİ BU YOLLARDA FAZLA

SAMSUN'da bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, yasayla bölünmüş yollardaki hız sınırının 90 kilometreden 110 kilometreye çıkarılmasının bugünkü duble yollara fazla olduğunu söyledi. Apaydın, “Bugün 110 kilometre hız limiti olursa onun yüzde 10'u vardır. Bu 121 kilometre yapacaktır. Oysa 100 kilometre olursa 110 kilometre olacaktır. Bu da şehirlerarası duble yollarda rahat sehayat imkanı tanıyacaktır” dedi.
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasıyla, bölünmüş yollardaki hız sınırının 90'dan 110 kilometreye çıkarıltılmasını eleştirdi. Hız limitlerinin arttırılmasının doğru yaklaşım olduğunu anlatan Apaydın, “Duble ve otoyollardaki hız limitlerinin artırılması için Meclis'e önerge geldi. Burada son zamanlarda gördüğünüz gibi duble yollar çok yapıldı. Otoyollara ilave yapıldı. Hız limitlerinin de artırılmasını isteniyor. TŞOF olarak hız limitinin otomobillerde 100 kilometre olmasını istiyorduk. Ancak, Meclis'e geldiği şekilde 110 olarak görüşülüyor” dedi.

"LİMİT 110 KİLOMETREYE ÇIKARSA, GERÇEKTE LİMİT 121 KİLOMETRE OLACAK"

Karayolları Trafik Kanunu'nun yürürlüğe girdiği günden bugüne otoyollar ve duble yollarda büyük mesafe alındığını söyleyen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, hız limitlerinin artırılmasının doğal olduğunu fakat 110 kilometre sınırının Türkiye'de uygulanabilirliğinin zor olduğunu anlattı. Apaydın, şöyle dedi:

“Limit 100 kilometre olursa, daha verimli hale gelebilir. Bazıları, ‘Hız limitleri artarsa kazalar da çok artar’ diyebilir. 100- 120 ile giden vasıtalar kaza yapmıyor. Hız limitlerini çok aşanlar, yorgun, alkollü, aracında problem olanlar kaza yapıyor. Bugün 100 ve 120 kilometre hızla giden vasıtaların kazaya karıştığı çok enderdir. Ancak, telefonla görüşürken, radyo veya herhangi bir şey ile uğraşırken, elinde sigara ile araç kullanırken, araçın içindeki insanlar ile konuşmalar sırasında kazalar olabilir. Kazanın bir çok etkeni ve nedenleri var.”

TBMM'den hayırlı bir karar çıkmasını beklediğini bildiren Fevzi Apaydın, halen uygulanan 90 kilometre hız limitinin Türkiye'ye yakışmadığını savunarak, “Bunun arttırmanın çareleri olmalı. Ama 110 kilometrenin bugünkü duble yollarda biraz fazla olabileceğine inanıyorum. Kazaya neden olabilir mi bu tartışılır. 110 kilometre sınırının biraz fazla olacağını düşünüyorum. Bunun yüzde 10 ilavesi tölerans olarak tanınıyor. Bugün 110 kilometre hız limiti olursa onun yüzde 10'u vardır. Bu 121 kilometre yapacaktır. Oysa ki 100 kilometre olursa 110 kilometre olacaktır. Bu da şehirlerarası duble yollarda rahat sehayat tanıyacaktır.”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:31

İLGİLİ HABERLER