Spor
  • 13.9.2013 02:33

12 Dev Adam'ın hocası kim olacak?

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, A Milli Basketbol Takımı'nın yeni antrenörü konusunda yerli-yabancı ayrımı yapmadan, süretli bir şekilde karar vereceklerini söyledi.

A Milli Basketbol Takımı'nın 2013 Avrupa Şampiyonası'na ilk turda veda etmesinin ardından Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen değerlendirme toplantısında TBF Başkanı Turgay Demirel, A Milli Takım Başantrenörü Bogdan Tanjevic, TBF Yönetim Kurulu Üyesi ve A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ile A Milli Takım Kaptanı Hidayet Türkoğlu katıldı. TBF Yönetim Kurulu'nun bazı üyeleri de basın toplantısı sırasında salonda yer aldı.

Turgay Demirel, Tanjevic'in ayrılmasından sonra yerli veya yabancı ayrımı yapmadan yeni antrenör için çalışmalara başlayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Orhun Ene'nin milli takımdan ayrılmasından sonra yurt dışında hoca arayışımız oldu. Bu noktada mutlaka yabancı veya yerli olacak diye bir şey söylemedik. Ülkemizde bu görevi hak eden ve elde ettiği başarılarla bunu yapacağını kanıtlamış hocalarımız mevcut. Onlarla da görüşeceğiz. Belki bu Messina konusu nedeniyle olaylar çok uzadı. Dörtlü Final'in ardından açıklamayı umuyorduk ama sonra da play-off'lar başladı. Takımı tanıyan koçla devam etme fikri daha ağır bastı. Burada doğru tercihi yapmamış olabiliriz. Mili takım koçu seçmek son derece ciddi bir konu. Değerlendirmeyi yaparken pekçok faktör var. Önümüzdeki süreçle ilgili çok gecikmeden, yerli veya yabancı ayrımı yapmadan, süratli bir şekilde karar vermek istiyoruz. Onun yanında Tanjevic, her zaman bizim yanımızda olacak ama şu anda kendisinin bir görevi yok."

- "Bu şampiyona bir 'Osmanlı Tokadı' gibi oldu"

Slovenya'da süren ve Türkiye'nin ilk turda elendiği 2013 Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye adına birçok anlamı olduğuna vurgu yapan Demirel, şöyle konuştu:

"Pekçok bakımdan 2013 Avrupa Şampiyonası'nın anlamı vardı. Hem, neredeyse 20 sene önce basketbola başlamış bir jenerasyonun katıldığı son şampiyona olması nedeniyle, hem de bugüne kadar yurt dışında kazanamadığımız madalyayı alma umuduyla hazırlıklara başladık. Özellikle bu sene ülkemizi elde edeceğimiz başarıyla sevindirmek ve 2010'da yaşadığımız duyguları yaşatmak amacıyla yola çıkmıştık. Oyuncularımızı seçerken, herkesin teknik kadronun radarında olacağını söylemiştik."

Turgay Demirel, Avrupa Şampiyonası'nı çok iyi analiz ettiklerini vurgulayarak, "Buradan gerekli dersleri çıkarmaya çalışacağız. Bunu yapmak durumundayız. Bu şampiyona bir 'Osmanlı Tokadı' gibi oldu. Hiç beklemediğimiz bir turnuva yaşadık. Burada bir hata var. Bundan birçok etken var. Bunların hepsini değerlendirip, 16 ve 18 yaşında şampiyon olan oyuncuların bunları yaşamaması için çalışacağız. Bunu da yapmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

- "Her türlü çalışmayı yapmak ve doğruyu bulmak zorundayız"

Başkan Demirel, A Milli Takım'ın yeniden yapılanması konusunda önemli kararlar aldıklarını söyledi.

2013 Avrupa Şampiyonası'nda Finlandiya karşısındaki yenilgi ve arka arkaya aldıkları mağlubiyetlerle hayal kırıklığıyla sonuçlandığını vurgulayan Demirel, şunları dile getirdi:

"Sporun içinde iyi ve kötü günler var. Burada önümüzdeki süreçle ilgili almamız gereken bir takım kararlar olduğunu biliyoruz ve almaya başladık. Milli takımımızda teknik açıdan yeni bir yapılanmaya gideceğimizi açıklamak istiyorum. Diğer kararımız, milli takımlarla ilgili olarak yürüttüğümüz metotları tekrar değerlendireceğiz. Milli takımlarımızın başarısı, daha çok gencin bu sporu seçmesi için çok önemli. Şu anda geldiğimiz noktadan yanlışlarımızı değerlendirmek durumundayız. Türk basketbolumuzdaki arkadaşlarımızla değerlendirmek istiyoruz. Sporcularımızın iyi hazırlanmalarına ve istekli olmalarına rağmen neden bu olayı değiştiremediğini, nasıl bir oyuncu yapısı geliştirmemiz gerektiğini bulmamız gerekiyor. Bu önümüzdeki birkaç seneyi, milli takımlar ve kulüpler olarak düzgün bir şekilde yönetmemiz gerek. Bu anlamda her türlü çalışmayı yapmak ve doğruyu bulmak zorundayız."

- "Hidayet, madalya almak için fedakarlıkta bulundu"

A Milli Takım'ın kaptanı Hidayet Türkoğlu'nun Türk basketbolunda birçok ilki başardığını anlatan Turgay Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hidayet, 13 senesini NBA'de geçirerek, Dirk Nowitzki'den sonra en fazla oynayan Avrupalı basketbolcu oldu. Sadece 2006'da Dünya Şampiyonası'nda bulunamadı. Onun dışında her yaz çalışmalarda yer aldı. O anlamda 300 kez milli formayı giymesi ve arkadaşlarıyla Türk gençlerine örnek olması nedeniyle kendisine teşekkür ediyorum. Aşırı istek sonucunda işlerin iyi gitmediği oluyor. Hidayet'in de ne kadar başarılı olmak istediğini biliyorum. O da mili takımın kaptanı olarak bir madalya almak hayaliyle, 5 ay önce doğmuş kızını 3 ay görmeyerek bir fedekarlıkta bulundu. Gönül burada iyi performansını konuşmayı isterdi ama hiçbir kötü performans bir sporcunun yaptıklarını unutturamaz. Hidayet'in geldiğimiz bu noktada büyük katkıları var, kendisine teşekkür ediyorum."

- "FIBA, Türkiye'nin Dünya Şampiyonası'nda olması gerektiğini düşünüyor"

Demirel, 2013 Avrupa Şampiyonası'nda gösterdiği kötü performansın ardından 2014 Dünya Şampiyonası'na katılmak için "wild kart" (Katılım hakkı) ihtiyacı duyan milli takımın, FIBA tarafından şampiyonaya alınmak istendiğini belirterek, "Wild kart konusunu yönetimle ve yeni gelecek teknik kadro ile değerlendireceğiz. Türkiye Basketbol Milli Takımı, FIBA tarafından Dünya Şampiyonası'nda olması gerektiği düşünülen bir takım. Dünya sıralamasında yedinciyiz. Bunu daha iyi yerlere götürmek için sorumluluğumuz var" şeklinde görüş belirtti.

TBF olarak dopinge karşı uzun yıllardır kati kurallar uyguladıklarını bildiren Turgay Demirel, dopingin spora yakışmayan bir konu olduğunu genç sporculara da anlatmaya çalıştıklarını ve bununla alakalı kulüplerin de aynı hassasiyeti taşıması gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Ataman iddiaları

Öte yandan Basketbol Milli Takımı'nda Bogdan Tanjevic döneminin sona ermesiyle dikkatler göreve gelmesi muhtemel teknik adamlara çevrildi.

Adaylar arasında ön plana çıkan isim olan Ergin Ataman, teklif gelmesi halinde kabul etmeme lüksünün bulunmadığını söyledi.

Halihazırda Galatasaray Liv Hospital'ı çalıştıran Ataman, "Kimsenin yedeği değilim. Milli Takım'da görevden kaçma gibi bir lüksüm olamaz. Şampiyona öncesinde benim ismimi kullandılar. Bu zamana kadar yaptıklarım ortada. Siena, Beşiktaş ve Galatasaray'da başarılı oldum. Kimsenin yapamadığını gerçekleştirdim." ifadelerini kullandı.

Kulislerde adı geçen diğer isim de Fenerbahçe’nin koçu Zeljko Obradovic. Obradocic, 4 farklı kulüpte 8 Euroleague şampiyonluğu yaşadı, Avrupa ve Dünya Şampiyonluğu kazandı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER