Dünya
  • 23.5.2013 21:08

124 bin kaçak işçi ülkeden ayrıldı

Suudi Arabistan hükümetinin geçtiğimiz ay çıkarttığı af üzerine, kaçak çalışan 124 bin yabancı işçinin ülkeden ayrıldığı bildirildi.
          Pasaport Şubesi Sözcüsü Bader el-Malek, özellikle Hindistan uyruklu işçilerin ülkelerine dönüşlerinin yoğun olduğunu kaydederek, 15 bin Hindistanlı işçinin havalimanlarında parmak izi vermek için sıra beklediğini söyledi.
     Bu arada uzun yıllar burada yaşayan ve ülkelerine dönme kararı alan, çoğu, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Endonezya vatandaşı on binlerce işçi, son kez Kabe'ye giderek veda tavafları yapmaya başladı.
     Suudi Arabistan hükümeti bu ayın başında ülkede bulunan kaçak işçilere, umre veya hac için gelip ülkede yasa dışı olarak kalanlara yönelik af çıkartmış ve aftan yararlanacak kişilere herhangi bir cezai müeyyide uygulanmayacağını bildirmişti.
     28 milyon nüfuslu ülkede 8,4 milyon yabancı işçi bulunuyor. Özellikle hizmet ve inşaat sektörlerinde neredeyse tamamen yabancı işçiler çalışıyor.
     Suudi Arabistan, işsizlik oranını azaltabilmek ve kendi vatandaşlarına iş imkanları oluşturabilmek için ülkedeki yabancı işçi sayısını azaltmayı planlıyor.
     Ülkeye resmi yollardan gelen ve uzun yıllar kaçak olarak kalıp kendi rızaları ile ayrılanlara da yeniden Suudi Arabistan'a gelme şansı tanınıyor.
    
     Muhabir: İrfan Sapmaz / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Erdem Gültekin

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:04

İLGİLİ HABERLER