Gündem
  • 30.10.2008 15:39

15 PKK’LI, SAVCILIKÇA SERBEST BIRAKILDI

KUZEY Irak’taki PKK kamplarında silahlı faaliyet yürütürken, son 1 ay içerisinde pişmanlık duyarak örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan 15 PKK’lı Silopi’deki sorgulamalarından sonra Diyarbakır’a getirilerek, savcılıkça alınan ifadelerinin ardından mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakıldı.
Kuzey Irak’taki Hakurk, Hınere, Zap, Avaşin-Basyan, Gare ve Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarında uzun yıllar silahlı faaliyet yürüten ve ailelerinin ikna çabaları sonucu son 1 ay içerisinde örgütten kaçarak KDP peşmergelerine sığınan 15 PKK’lı, peşmergeler tarafından Kuzey Irak’taki Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Özel Kuvvetler Komutanlığı bürosuna teslim edildi. Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Verimli Jandarma Karakol Komutanlığı’na getirilerek burada ifadeleri alınan 15 PKK’lı, daha sonra Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı’nın talebi üzerine jandarma nezaretinde Diyarbakır’a getirildi. Burada nöbetçi savcılık tarafından ifadeleri alınan PKK’lılar pişmanlık duyarak ailelerinin ikna çabaları sonucu teslim olduklarını söyledi. PKK’lılar, TSK’nın hava saldırıları sonucu tertiplenmelerinin bozulduğunu, bu nedenle örgütten kaçışların arttığını, hava harekatlarının devam etmesi halinde örgütten kaçışların devam edeceğini açıkladı.
MAHKEMEYE ÇIKMADAN SERBEST
PKK’lıların ifadelerini alan savcılık daha sonra İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Erzurum, Malatya ve Van Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı’na faskla yazı yazarak teslim olan PKK’lılarla ilgili herhangi bir soruşturma ve dava dosyası bulunup bulunmadığı yönünde ‘acil’ olarak bilgi istedi. Gelen yazılarda adı geçen 15 PKK’lının güvenlik güçleriyle silahlı çatışma ve herhangi bir silahlı eyleme katıldıklarına dair herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı cevabı verildi. Bunun üzerine savcılık, 4’ü kadın 15 PKK’lıyı tutuklanmaya sevk etmeden TCK’nın 221/2 maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükmü kapsamında serbest bıraktı. PKK’lıların 28 Eylül- 30 Ekim tarihleri arasında teslim oldukları ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:50

İLGİLİ HABERLER