Dünya
  • 23.8.2009 13:23

15 YAŞINDAKİ ERKEK ÇOCUK KARAKOLDA UĞRADIĞI TECAVÜZÜ ANLATTI

Cumhurbaşkanlığı seçimini protesto gösterilerinde gözaltına alınan 15 yaşındaki İranlı çocuk, yaşadıklarını Times’a anlattı

İran’da haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından muhalefetin düzenlediği gösterilerde gözaltına alınan 15 yaşındaki bir erkek çocuk, gözaltında işkence ve tecavüze uğradığını söyledi. 

İngiliz Times gazetesinin, tedavi edildiği gizli bir mekânda görüştüğü İranlı çocuk, temmuz ortasında gözaltına alınarak Besic militanlarına ait olduğunu tahmin ettiği bir kampa götürüldüğünü belirtti. Times’ın kimliğini gizli tuttuğu, ancak haberde “Rıza” olarak adlandırılan çocuk, gözaltındayken sivil giyimli bir adamın diğer çocuk tutukluların önünde kendisine tecavüz ettiğini aktardı.

‘Asılırsın’ tehdidi
Rıza, bunu kendisini sorgulayan görevliye anlattığını, ancak bu kez de sorgucunun, “bir daha böyle şeyler anlatmaması için” kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Sonraki günlerde defalarca tecavüze uğradığını ve kablolarla dövüldüğünü kaydeden Rıza, bir adamın üzerine idrarını yaptığını, başka birinin de yüzüne dışkı sürdüğünü söyledi.
Times’ın haberine göre, Rıza’ya çıkarıldığı Devrim Mahkemesi’nde, tecavüz iddiasından vazgeçmezse asılacağı mesajı verildi. Rıza, gözaltındayken bu tür işkencelerle kendisine zorla ifade imzalatıldığını; ifadesinde muhalif gösterilerin arkasında yabancı güçlerin bulunduğunun yazılı olduğunu söyledi. Rıza, ayrıca yapılan baskılar sonucunda 16 yaşındaki tutuklu bir arkadaşını çete lideri olarak suçladığını, bunun üzerine arkadaşının feci şekilde dövüldüğünü ve hastanede hayatını kaybettiğini anlattı.
Ailesinin ödediği 735 milyon riyallik (110 bin TL) kefaletle serbest bırakılan Rıza’yı tedavi eden doktor, çocuğun anlattıklarıyla vücudundaki yaraların örtüştüğünü ifade etti. Rıza’nın aile fertleri İran’dan kaçmanın yollarını aradıklarını belirttiler.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER