Eğitim
  • 20.3.2007 11:43

15 YENİ ÜNİVERSİTEYE KURUCU REKTÖR ATANMASI

DUYGU BEKTAŞ
ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı, 15 yeni üniversiteye kurucu rektör ataması ile ilgili olarak, YÖK'ün 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesine dayanarak söz konusu 15 üniversiteye rektör ataması girişiminin anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu, hukuk devletinde anayasa ve yasalardan alınmayan hiçbir yetkiyi hiç kimsenin veya kurumun kullanamayacağını bildirdi.


MEB'den 15 yeni üniversiteye kurucu rektör ataması ile ilgili olarak yapılan açıklamada, 15 yeni devlet üniversitesinin kurucu rektörlerine ilişkin yapılan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği, ancak gerekçeli kararın yayınlanmadığı belirtildi.

 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesi kurulu bulunan tüm organları teşekkül etmiş olan eski üniversitelere rektör ataması ile ilgili olarak gerekli düzenlemeyi yaptığını ancak yeni kurulan üniversitelere nasıl rektör atanacağının söz konusu maddede düzenlendiği belirtildi.

 Açıklamada söz konusu maddenin13. maddesinedeki ilgili bölüm hakkında, "Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik ünvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nca atanır. Rektörün süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz" denildi.


Anayasa Mahkemesi'nin yeni kurulan üniversitelere rektör atanmasını düzenleyen yasayı iptal ve yürürlülüğü durduma kararından sonra konu ile ilgili yasal boşluğun devam ettiği kaydedildi. Halen 15 yeni üniversiteye YÖK tarafınvdan tedviren rektör ataması yapıldığı ve işlemlerinde buna göre yürüdüğünü belirtilerek, "YÖK'ün 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesine dayanarak söz konusu 15 üniversiteye rektör ataması girişimi kesinlikle Anayasa'ya ve yasalara aykırıdır. Hukuk devletinde Anayasa ve yasalardan alınamayan hiçbir yetkiyi hiç kimsenin veya kurumun kullanamayacağı açıktır. Tüm bu gerekçeler ışığında YÖK'ün tespit edip, Sayın Cumhurbaşkanı'na arz ettiği isimler arasından kurucu rektör ataması yapılırsa, bu kişilerin rektörlüğü ile ilgili olarak meşruiyet tartışmasının da gündeme geleceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:52

İLGİLİ HABERLER