Gündem
  • 8.7.2009 10:57

2. ALEVİ ÇALIŞTAYI, İSTANBUL'DA BAŞLADI

SEVDAT DURMAZ / İSTANBUL

Bakan Faruk Çelik, ilki geçtiğimiz ay Ankara'da yapılan Alevi Çalıştayı'nın ikincisine katıldı. Ceylan Otel'de düzenlenen çalıştaya Çelik'in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve kanaat önderi katıldı.

Çalıştayda konuşan Bakan Çelik, din ve inançların geçmişte olduğu gibi içinde olduğumuz çağda da en etkin gerçek olduğuna değinerek, Bu gerçek ortak paydada buluşmaya teşvik etmektedir. Ortak arayışlar dünyada kalıcı barışa işaret etmektedir. Küreselleşme ve demokratik hareketlilik günümüz insanlarını homojen hale getirmiştir. Yaşanan tüm trajedilere rağmen içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda barış ve huzur özlemi her alanda gür bir şekilde ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Devletlerin hangi inanca veya dine mensup olurda olsun bütün vatandaşların huzurunu sağladığı sürece başarılı olabileceklerinin altını çizen Çelik, Türkiye'nin de bu anlamda artık küresel bir aktör konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu konumunu güçlendirmesinin sorunların üzerine gitmekle olabileceğini vurgulayan Bakan Çelik, "Artık kendimize has, kendimize özgü demokrasi yerine evrensel bir demokrasiyi oluşturmak zorundayız. Demokrasilerde her insan hürdür. Toplumsal barışın ve huzurun ortak paydası olan demokrasi bireyin inançlarını yaşayabilmesini sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Devlet Bakanı Çelik, "İnsan haklarına dayalı demokratik ülkelerde, devlet herhangi bir dini veya mezhebi yada ideolojiyi vatandaşına dayatmadığı gibi her dinden bireyin de eşit mesafede yanında olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş atılımlara rağmen bazı sorunların giderek müzminleştiği bir ülke konumundadır. Tek tipleşmeye dayalı insan anlayışı geride kalmasına rağmen bu anlayışın çıkardığı sorunları tartışıyor olmak büyük bir talihsizliktir. Alevi-Bektaşi sorunlarına çözüm üretmek siyaset kurumlarının görevidir. Konu istismar edilmeyecek kadar hassastır. Çözüm konusunda başta siyasi partiler, bilim çevreleri ve sivil toplum örgütleri olmak üzere hemen herkesin çabaları toplumun bir arada yaşama refleksini daha da güçlendirecektir" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER