2 bin 400 yıllık mezar gün yüzüne çıktı

2 dk okuma
2 bin 400 yıllık mezar gün yüzüne çıktı

Hızlı Özet

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 21. dönem kazıları devam eden Antandros Antik Kenti'nde 2 bin 400 yıllık pitos mezar gün yüzüne çıkartılıyor.






Balıkesir’in Edremit ilçesinde 21. dönem kazıları devam eden Antandros Antik Kenti'nde 2 bin 400 yıllık pitos mezar gün yüzüne çıkartılıyor.



Roma İmparatorluğu'nun kuruluş hikayesinde önemli bir nokta olan Antandos Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Roma villası ve nekropolis alanında devam eden çalışmalarda 2 bin 400 yıllık pitos mezar gün yüzüne çıkartılıyor.





Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, “Bu yılki kazılara 2 Temmuz'da başladık. İki farklı alanda çalışıyoruz. Bunlardan biri Roma Villası, bir diğeri de nekropolis. Pandemi döneminde küçük bir ekip ile geldik. Ama yine de aynı yoğunluk ile çalışıyoruz” dedi.



Prof. Dr. Polat 2 bin 400 yıllık mezarın açılması ile ilgili çalışmalar hakkında da, “Şu an bulunduğumuz alan nekropolis çalışmalarının olduğu bölüm. Arkadaşlarımız bir pitos mezar açıyorlar. Milattan önce 4. Yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Daha henüz buluntusunu ele geçiremedik. Sadece bir bireyin olduğu anlaşılıyor. Bunun yanı sıra yan tarafta bir çalışma alanımız daha var. Yine nekropoliseyönelik. Orada da inüvasyon bir mezar doğrudan toprağa gömülmüş bir mezar var” şeklinde konuştu.





Antandors kazı alanında nekropolisin büyük bir önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Polat, “Biz Antandros'un nekropolisiini çok iyi biliyoruz. 21 yıldır kazıyoruz. Milattan önce 725'lerden, milattan sonra birinci yüzyılın ortalarına kadar sürekli nekropol alanı olarak kullanılmış. Burada çok farklı gömü geleneklerini bir arada görmek mümkün. Bu nedenle de Türkiye'de aslında baktığımızda yegane örnek bu alan olarak değerlendirebiliriz” dedi.




Bu haber 990 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Koç'un Bahçeli'ye verdiği hediyenin değeri şaşırttı! İşte 'Bozkurtlu 5 lira'nın sırrı
Gündem

Koç'un Bahçeli'ye verdiği hediyenin değeri şaşırttı! İşte 'Bozkurtlu 5 lira'nın sırrı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabulünde verilen özel hediye gündem oldu. Çerçeve içindeki banknotun, koleksiyon dünyasında büyük değere sahip olduğu ortaya çıktı.

Habervitrini14541 Görüntüleme
Fransız savunma şirketi Safran ile Baykar arasında stratejik ortaklık anlaşması
Gündem

Fransız savunma şirketi Safran ile Baykar arasında stratejik ortaklık anlaşması

Fransız savunma şirketi Safran ile Baykar, “akıllı mühimmatlar ve gelişmiş navigasyon teknolojileri” alanında stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Habervitrini11149 Görüntüleme
Ahmet Özer’den Devlet Bahçeli çıkışı: "Rüyamda görsem inanmazdım"
Gündem

Ahmet Özer’den Devlet Bahçeli çıkışı: "Rüyamda görsem inanmazdım"

Esenyurt Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan tutuksuz sanık Ahmet Özer, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kendisine yönelik destek açıklamalarını değerlendirdi. Bahçeli’nin "Ahmetler göreve dönene kadar" çıkışını çok kıymetli bulduğunu belirten Özer, MHP kurmaylarıyla yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı.

Habervitrini10348 Görüntüleme
Cenazede TikTok skandalı! Tepki çeken Melek Bal, Umut Akyürek’in kızı çıktı
Gündem

Cenazede TikTok skandalı! Tepki çeken Melek Bal, Umut Akyürek’in kızı çıktı

Büyük rezaletlerin yaşandığı TikTok'ta paylaşılan saygısız video sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Dedesinin tabutu başında çektiği video ile tepki toplayan TikTok kullanıcısının, geçtiğimiz yıllarda madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gören sanatçı Umut Akyürek’in kızı Melek Bal olduğu ortaya çıktı. Genç kız tepkilere “Dedemle son bir kez aynı karede olmak istedim” cevabını verirken, ailesinin eski TikTok eleştirileri ise dikkat çekti.

Habervitrini13265 Görüntüleme