Gündem
  • 3.3.2013 10:33

2 bin çocuk ev kazalarında hayatını kaybetti

YUSUF SERKAN YILMAZ
BURSA
- Çocuk kazalarının en başında düşmelerin geldiğini ifade eden uzmanlar, ikinci sırayı çarpmalar ve yabancı cisim yutulmasının aldığını söyledi. Annenin yorgun olması, aile fertlerinin ev kazaları konusunda bilgisiz olması, sakıncalı eşyaların ulu orta bırakılmasının felakete davetiye çıkardığına dikkat çeken uzmanlar, “Balkonlarda korkuluk olmaması veya seviyelerinin düşük olması, pencere önlerinde bırakılan sandalyeler ev kazalarının meydana gelmesinin başlıca sebepleri arasında yer alıyor” dedi.

“SON 5 YILDA 2 BİN ÇOCUK ÖLDÜ”
1-4 yaş grubu çocuk ölüm sebepleri arasında kazaların 4. sırada yer aldığını anlatan uzmanlar, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nca yapılan araştırmaya göre son 5 yılda 120 bin çocuk ev kazası sonucu hastaneye müracaat etti, 2 bin çocuk ise hayatını kaybetti. Temizlik malzeme ve gereçlerini çocukların ulaşamayacakları yerlere koyun. Yemekler, ocakta arka gözlerde pişirin. Çakmak, kibrit gibi yanma tehlikesi olan araç ve gereçler ortalıkta bırakmayın. Prizlere koruyucu takın. Balkon kapılarının ve pencerelerin açık bırakılmamasına dikkat edin” uyarısında bulundu.

“ÇÖP KUTUSU KAPAKLARINI AÇIK UNUTMAYIN”
Kesici aletlerin çocukların ulaşamayacağı yerlere konulması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Banyo küvetinin tabanına plastik koyun. Isı yayan cihazların çevresinden teması engelleyen tedbirler alın. Köşeleri sivri mobilyaların bu bölgelerini yumuşak süngerle kaplayın. Çocuğunuzun oyuncakları tehlikesiz olmalı. Boyaları çıkmamalı ve küçük parçalar barındırmamalı. Çöp kutusunun kapağı daima kapalı olmalıdır. Kırılacak cam malzemeler, süsler çocuğunuzun erişemeyeceği yükseklikte olmalı. İğne, düğme gibi dikiş malzemeleri her zaman kilitli bir yerde saklayın” dedi.

“YEMEK YERKEN ÇOCUĞUNUZU GÜLDÜRMEYİN”
Sıcak içeceklerin çocuğun eline verilmemesi gerektiğini anlatan uzmanlar, “Başını yastığa gömme ya da başına naylon torba geçirme gibi davranışlar yasaklanmalı. Yemek yerken çocuğunuzun gülmesi ya da ağlaması boğulmaya sebep olabilir. Yiyecek alınırken son kullanma tarihine bakılmalı ve özellikle çiğ yenilecek gıdalar bol suyla yıkanmalıdır. Bu önlemlere uyulduğu takdirde birçok ev kazasının önüne geçilmiş olunacaktır. Hem bebeğiniz daha sağlıklı hem de siz daha huzurlu olacaksınız” şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:33

İLGİLİ HABERLER