Ekonomi
  • 28.8.2009 09:27

2. EL OTOLARIN SABIKASI KISA MESAJLA CEPTE

Her yıl bir milyondan fazla aracın el değiştirdiği ikinci el pazarında ‘güven’ sorunu aşılıyor. Kısa mesaj sistemiyle artık ikinci el araçların geçmiş bilgilerine ulaşılabiliyor. Sigorta Bilgi Merkezi’nin ‘Otokontrol’ projesi hayata geçirildi. Uygulama ile sigorta kapsamındaki tüm araçların hasar geçmişi, mağdur bilgileri, trafik ya da kasko poliçelerinin olup olmadığı, maddi hasarlı kaza tespit tutanaklarındaki kusur oranları gibi bilgiler anında öğrenilebiliyor. Bunun için Turkcell 5664’e kısa mesaj atılması gerekiyor.

GÜVENLİ BİR KAYNAK OLACAK

Sigorta Bilgi Merkezi Genel Müdürü Mehmet Üst, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) tarafından sınırlı sayıda yetkili kullanıcıya internet ekranları üzerinden verilmekte olan poliçe, kaza ve araç hasar geçmiş bilgilerinin böylelikle daha geniş bir kitle tarafından daha kolay bir şekilde erişilebilir hale getirildiğini kaydetti.

Uygulamanın sisteme olan güvenin artmasına katkıda bulunacağını kaydeden Üst “Araç hasar geçmiş bilgilerinin kolaylıkla paylaşılabilir olması, ikinci el piyasasını önemli ölçüde etkileyecek ve bu durum sigorta şirketlerine yapılacak önemsiz sayılabilecek hasar taleplerini azaltarak bir tür muafiyet etkisi de yaratacak ve hasar maliyet düşüşüne neden olabilecektir. Vatandaşın müracaat edeceği güvenli bir kaynak sağlanmış olacaktır” dedi.

Araçla ilgili bilgiler nasıl öğreniliyor?

- Hasar geçmişi sorgulama: Cep telefonuna HASAR yazıp boşluk bırakıp plakayı yazmak ya da sadece plakayı yazıp TURKCELL 5664’e göndermek gerekiyor. Söz konusu aracın hasar geçmişi anında mesajın gönderildiği cep telefonuna gönderiliyor. Ancak bilgileri, 2003’ten itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlı.

- Kaza bilgisi sorgulama: KAZA yazıp boşluk bırakmak ardından plaka numarasını yazıp TURKCELL 5664’e göndermek yeterli. • Poliçe bilgisi sorgulama: TRAFİK veya KASKO, sonra boşluk bırakıp plakayı yazıp 5664’e göndermek gerekiyor.

- Mağdur bilgisi sorgulama: Trafik kazası mağdurunun hasarı hangi sigorta şirketinden alacağı ve hasar dosya numarasını öğrenmek için kişinin MAGDUR yazıp boş bıraktıktan sonra ‘TC Kimlik Numarası’ yazıp 5664’e göndermek gerekiyor.

Bedeli 8 ile 14 kontör arasında değişiyor

Hasar servisi: 7 SMS/14 kontör

Kaza servisi: 5 SMS/10 kontör

Trafik servisi: 5 SMS/10 kontör

Kasko servisi: 5 SMS/10 kontör

Mağdur servisi: 4 SMS/8 kontör

KGS’deki % 20 indirim kalkıyor

Otoyol ve köprülerde Kartlı Geçiş Sistemi’ne (KGS) uygulanan yüzde 20’lik indirim kaldırılacak. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kullanıcılarına uygulanan yüzde 20 indirim ise devam edecek. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, KGS gişelerinde OGS uygulanan gişelere göre daha fazla zaman kaybı olduğunu belirterek “Bu nedenle, otoyol ve köprü gişelerinde sürücülerin zaman kaybını önlemek ve trafikte akışı sağlayarak kuyrukları en aza indirmek, gişelerdeki ‘dur-kalk’lara son vererek araçlardan çevreye salınan egzoz gazı ve hava kirliliğini azaltmak, akaryakıt tüketiminde tasarruf sağlayarak ekonomik kayıpların önüne geçmek amacıyla KGS’ye uygulanan yüzde 20’lik indirim kaldırılacak, OGS kullanıcılarına uygulanan yüzde 20 indirim ise devam edecek. Uygulamanın önümüzdeki hafta başlatılmasını amaçlıyoruz” dedi.
star

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER