Asayiş
  • 16.6.2014 22:52

2 köye yıldırım düştü, 31 hayvan telef oldu

Edinilen bilgilere göre, ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki Akkaya köyünde çobanlık yapan Edip Şişek saat 17.00 sıralarında hayvanlarını otlattığı sırada yağmur yağışına yakalandı.
Aniden bastıran yağış nedeniyle otlayan keçilerden bir kısmı bölgede bulunan bir ağacın altına girerken bir kısmı da arazinin değişik bölgelerine kaçıştı. Bir süre sonra arazide bulunan ağacın üzerine yıldırım düştü. Yıldırım düşmesi sonucu ağacın altına sığınan 25 keçi telef olurken yağış sırasında diğer hayvanlarının peşinden giden sürü sahibi Edip Şişek’in şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı. Telef olan hayvanların maddi değerinin 15 bin lira olduğu öğrenildi.
İkinci yıldırım düşmesi olayı ise ilçeye 45 kilometre uzaklıktaki Sünnük köyünde meydana geldi. Büyük baş hayvanlardan oluşan sürüsünü otlatmaya çıkan Ramazan Kaş, akşam saatlerinde yağmura yakalandı. Burada hayvanların sığındığı ağaca yıldırım düştü. Düşen yıldırım sonucu 6 büyükbaş hayvan telef oldu.
Yağışa aniden yakalandıklarını belirten Kaş, “Herşey biranda oldu. Hayvanlar ağaç altına kaçıştılar. O sırada büyük bir sesle yıldırım düştü. Sonrasında ise hayvanların telef olduğunu gördüm. Şuandaki zararım 20 bin lira, tek geçim kaynağımız hayvancılık ve hayvanlarımızın sigortası yok, mağduriyetimiz büyük. Yetkililerden yardım istiyoruz’’ dedi.
Her iki olayın ardından Kargı İlçe Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü ekipleri olay yerinde incelemelerde bulunarak tutanak tuttular.
YAĞIŞLI HAVALARDA SÜRÜLERİ OTLATMAYA ÇIKARMAYIN
İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Altınoğlu, her iki olayında yıldırım sonucunda meydan geldiğini belirterek, gerekli incelemeleri yaptıklarını söyledi.
Altınoğlu, “Bu tip olaylarda hasar ‘Tarım Sigortaları Kanunu’ kapsamında ödeniyor, ancak her iki sürünün de sigortası bulunmuyor. Biz yinede olayla ilgili tutanaklarımızı tutarak müdürlüğümüze bildirdik. Besicilerimiz yağış anlarında ağaç altına girmemelerini, hatta yağışlı havalarda sürülerini otlatmaya çıkarmamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:07

İLGİLİ HABERLER