Gündem
  • 29.11.2016 12:33

20 milyon aracı ilgilendiren projeye FETÖ rötarı

TÜRKİYE’de bu yıl sonu itibariyle 20 milyon araç radyosunda planlanan ’analogdan dijital sisteme geçiş projesi’, FETÖ operasyonlarında RTÜK kadrolarının değişmesi nedeniyle 2017 yılı sonuna ertelendi.

Antalya’da 2015 yılında düzenlenen Türksat Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’nde 20 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren bir proje açıklandı. 2016 sonu itibariyle araçlarda kullanılan ve FM yayını yapan analog sistemlerin Digital Audio Broadcasting (DAB) sistemine geçmesi zorunlu hale getirildi. Türkiye’de yayın yapan bin 57 radyokanalından 270’i dışında tamamının karasal yayın yapması nedeniyle yollarda yayın kesintilerinin yaşandığı göz önünde bulundurularak, DAB sistemi ile araç sahipleri artık kesintisiz ve kaliteli radyo dinleme imkanı bulacaktı. Analogdan dijitale geçiş için araç başına 40 ile 60 dolar maliyet öngörülen projenin, iç pazara 11 milyar dolarlık hareketlilik getireceği ifade edildi.

FETÖ OPERASYONLARININ ETKİSİ

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Genel Başkanı Hayrettin Özaydın, projenin planlandığı gibi gitmediğini söyledi. FETÖ operasyonları nedeniyle RTÜK’te görev değişmelerinin yaşandığını ve yeni atanan personelin henüz frekans planlamasını yapamadığını belirten Özaydın şöyle dedi:

"FETÖ/PDY operasyonları nedeniyle RTÜK’te kadrolar ve teknik çalışanlar değişti. Daha önce hazırlanan spektrum planı yenileneceği ve RTÜK bu frekans planlamasını henüz yapamadığı için özel radyolara tahsis edilecek frekanslar belirlenemedi. Şu anda 4 ilde 6 radyo ile denemeleri yapılıyor." 

2017 YIL SONUNA SARKTI

Deneme yapılan yayınlarda hiçbir sorun olmadığını belirten Özaydın, firmaların ithalat ve ihracat yapmaya başladığını ve proje için yarım milyon dolarlık bir yatırımı şu ana kadar yaptıklarını söyledi. Projenin 2017 yılına sarktığını belirten Özaydın şöyle konuştu:

"Uyarılarımızdan sonra imalat ve ithalat yapmaya başlayan firmalar satış yapmaya başladı. Ancak proje 2017’ye sarktı. RTÜK şu anda proje ile ilgili bir tarih vermiyor. 2017 yılı ilk çeyreği için beklentimiz var, çünkü sektör ona göre hazırlık yaptı. Yarım milyon dolar seviyesinde bir hazırlık yapıldı."

Güncellenme Tarihi : 29.11.2016 12:34

İLGİLİ HABERLER