Dünya
  • 24.7.2009 00:00

20. YÜZYILIN EN BÜYÜK SKANDALI!..

Komünizm dalgasının bütün Avrupa'yı etkisi altına aldığı İkinci Dünya Savaşı ve sonrası süreçte 5 İngiliz ajanın Rusya'ya casusluk yapması İngiltere'de 20. Yüzyılın en büyük güvenlik skandalı olarak görülüyor.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde de yer alan haberde özellikle "Cambridge 5 Casus Halkası" olarak bilinen ajanlar arasında Anthony Blunt'ın hayat hikayesi dikkat çekiyor. Grubun başını çektiği Guy Burgess tarafından Rusya için çalışması teklif edilen Anthony Blunt, Komünizm akımına kendini kaptırarak bu teklifi kabul etmiş. Daha sonraki yıllarda İngiliz istihbarat servisi MI5 için çalışan Blunt, MI6, Dışişleri Bakanlığı ve Savaş Stratejileri Bakanlığı'na sızarak yüzlerce gizli ibareli belgeyi Rusya'ya sızdırdı. Daha sonraki yıllarda casusluk yaptığı ortaya çıkan Blunt, ilk kez 1979 yılında dönemin kadın başbakanı Margaret Thatcher tarafından Avam Kamarası'nda açıkça 'vatan haini' olarak damga yedi. MI5'dan ayrılan Anthony Blunt, daha sonra Buckingham Sarayı'nda Kraliçe için çalışmaya başlamış ve başladıktan 4 yıl sonra Kraliçe tarafından şövalye olarak ilan edilmiş.

Casusluk eden diğer 4 ajan arkadaşının Rusya'ya kaçtığı Anthony Blunt, kendi ülkesi İngiltere'de kalmaya, daha sonraki yıllarda Rusya ile ilgili bütün bildiklerini İngiliz gizli servisine aktararak mücadele etmeye karar vermiş. Daily Telegraph gazetesinin geniş yer verdiği haberde, vatan haini damgası yiyen Anthony Blunt zor dönemlerden geçmiş. Aynı yıllarda Cambridge 5 Halkası adı verilen ajanların hayat hikayesini konu alan "Climate of Treason" isimli kitabın yayınlanması Blunt'un hayatını iyice zorlaştırmış. Eşi ile sinemadayken sıradan halk tarafından tanınan ve hor görülen Blunt, bir müddet sonra girdiği bunalımdan kurtulamayarak kendini 6.kattan aşağı atarak intihar girişiminde bulunmuş. Ancak korkuluklar sayesinde ölümden dönen Blunt, 1983 yılında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Anthony Blunt ve diğer 4 ajan arkadaşının sırları üzerinden 25 yıl geçmiş olmasından ötürü bugün ilk kez kamuoyuna açıklandı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER