Dünya
  • 18.1.2014 00:06

28 yıl savaşın bittiğini inanmayan asker öldü

Tam 28 yıl boyunca 2. Dünya Savaşı’nın bittiğine inanmayan asker Hiroo Onoda, 91 yaşında hayatını kaybetti. 1946 yılında ikinci dünya savaşının bitmesinin ardından 1974 yılına kadar savaşın bittiğine inanmayan ve 1974’e kadar Filipinler’de yaşayan Onoda, yaşlı komutanının onu görmek için adaya gelmesi sonucu savaşın bittiğine inanmıştı. Komutanının gelmesi sonrası yırtık üniformasını giyerek Japon bayrağını selamlayan Onoda, samuray kılıcını teslim etmişti. Onoda ülkesine döndükten sonra ise kahraman olarak anılmıştı.

Onoda’nın teğmen olduğu ve 2. Dünya Savaşı’nın sona erdiği dönemlerde Lubang Adası ABD askerleri tarafından kuşatılmıştı. Onoda 2010 yılında verdiği bir röportajda, “Her Japon askeri ölüme hazırlanıyordu fakat bir istihbarat subayı olarak ben gerilla savaşı yapmak ve ölmemek için görevlendirilmiştim” demişti. Onoda açıklamasında ayrıca subay olduktan sonra bu görevi yapamaması halinde utanç duyacağını belirtmişti. Savaş sona erdiğinde bölgede Onoda ile birlikte 3 asker daha bulunuyordu.

Askerlerden biri 1950 yılında ormandan ayrılmıştı. Diğer 2 asker ise 1972 yılında yerel birliklerle yapılan çatışmalar sonucu hayatını kaybetmişti. Havadan atılan birçok savaş bitti bildirisi hakkında da açıklamalarda bulunan Onoda, bu bildirilerin Amerikan askerleri tarafından atılan yanıltıcı bildiriler olduğunu düşündüğünü dile getirmişti.
Teslim olmasının ardından Brezilya’da bir çiftlik işleten Onoda ayrıca Japonya’da hayatta kalma eğitimi veren okullar açmıştı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:24

İLGİLİ HABERLER