Medya
  • 28.4.2016 21:27

2'şer yıl hapis yiyen Cumhuriyet yazarları isyanda

Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'daki karikatürü Cumhuriyet gazetesindeki köşesine taşıyan RS FM programcısı Ceyda Karan, 'halkı din ve düşmanlığa tahrik etmek' suçundann 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sputnik'e konuşan Karan, "Bu siyasi karar, Hükümet'in 'özgürlükçü sekülerizm' derken neyi kastettiğini özetliyor" dedi.

RS FM'de Eksen adlı dış politika programını hazırlayıp sunan gazeteci Ceyda Karan'ın yanı sıra bir diğer Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya da 2 yıl hapis cezası aldı.

Charlie Hebdo'nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağına dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan yazarların duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çetinkaya ve Karan'ın avukatları olan Bülent Utku, "Basın Kanununun, 11. maddesine göre, süreli ve süresiz yayınlarla eser sahibi, yani yazıyı yazan, çizimi yapan kişi sorumludur. Müvekkillerin köşeleri dışında gazetedeki diğer yazı ve çizimlerden sorumlu tutulmalarına olanak yoktur. Temyize gideceğiz" dedi.

KARAN: MAHKEME SİYASİ BİR KARAR VERDİ

Karan ise Sputnik'e verdiği demeçte, bu kararın Türkiye'de alevlenen laiklik tartışmalarının üzerine verilmesine dikkat çekti.  Cezanın Türkiye'de seküler İslam'ın aldığı karakteri ortaya koyduğunu belirten Karan, "Bu siyasi karar, hükümetin 'özgürlükçü sekülerizm' derken neyi kastettiğini özetliyor" ifadesini kullandı.

Karan, saldırının ardından Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan büyük destek yürüyüşüne Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığını hatırlattı.

HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK

Yargıtay'a yapılacak temyiz başvurusunun ardından, Anayasa Mahkemesi'ne gidilecek. Gerek görüldüğü takdirde ise karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınacak.

Karan ve Çetinkaya, Charlie Hebdo'nun yayınladığı bütün karikatürleri değil, yalnızca Hz. Muhammed'i hoşgörü ve merhamet içerisinde gösteren çizimi köşelerine taşımışlardı.

ERDOĞAN AİLESİ DE MÜŞTEKİ OLMAK İSTEMİŞTİ

Karar sonrası şikayetçiler duruşma salonunda tekbir getirdi. 1280 kişinin şikayetçi olduğu davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve damadı Berat Albayrak da müşteki olmak istemişti.

MAHKEME CEZADA İNDİRİM YAPMADI

Mahkeme, yargılamada sanıkların pişmanlık göstermeyen davranışları nedeniyle cezada indirim yapmadı. Ayrıca 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçununun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.  Yazarların 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan 4.5 yıla kadar hapisleri istenmişti.

ÇETİNKAYA: VİCDANIM O ÇİZİMİ ORTAYA KOYMAMA NEDEN OLDU

Çetinkaya ise ifadesinde, 50 yıllık gazeteci olduğunu vurgulayarak, "50 yıllık süreç içinde demokrasiyi, özgürlükleri, düşünce ve ifade özgürlüğünü, din ve vicdan özgürlüğünü savundum. 28 Şubat sürecinde korkularından okullarının anahtarını Çevik Bir'e teslim edenlerin kim olduğunu ifade ettim. 250 davada yargılandım" dedi.

Terörün nereden gelirse gelsin bir insanlık suçu olduğunu aktaran Çetinkaya, "Böyle bir suçu kabul etmiyorum. Beni tanıyan tanır. Ben mücadele etmekten korkmam" dedi.

Vicdan sahibi olduğunun altını çizen Çetinkaya, "Vicdanım o çizimi koymama neden oldu. Fransa'daki teröre gözyaşı döküyordu karikatür. Lanetliyordu hepimiz gibi. Terör çünkü bir insanlık suçu. Dini yok, imanı yok. İster sağcı, ister solcu terör terördür" demişti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:24

İLGİLİ HABERLER