Gündem
  • 29.5.2013 14:52

'3. köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan olsun'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin bir araya geldiği, ‘Kentine Güvenen Kentler Buluşması’nda yaptığı konuşmada, bugün temel atma töreni yapılan 3. köprünün adının Recep Tayyip Erdoğan olmasını önererek, “Olsun ki, bugün, yarın hatta yüzyıl sonra o köprüyü gören herkes, Kuzey Marmara’nın, son orman alanını yok eden kişinin, orman düşmanı olan kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğrensinler” dedi.

KİM Kİ O İKİ AYYAŞ, AÇIKLASIN

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında söylediği, “İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da, inancın emrettiği bir gerçek, vaka niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor?” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Bu açıklamayı yapan kişinin ruh sağlığı yerinde değil. Kim o iki ayyaş? çıkıp açıklaması lazım, densizlik yapmasın. Adam gibi adamsa oturup görüşlerini açıklasın. İnsanları, geçmişi karalamasın” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte katıldığı Yeşilköy CNR EXPO Fuar alanında düzenlenen ‘Kentine Güvenen Kentler Buluşması’nda 61 CHP’li belediye başkanını ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun salona girişinde partililerin ve basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle izdiham yaşandı. Bu sırada korumalar ile basın mensupları arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Yanında çok sayıda CHP’li milletvekili ve belediye başkanları ile tek tek standları gezen Kılıçdaroğlu, daha sonra fuar alanının önüne kurulan kürsüde partililere seslendi.

Konuşmasında CHP’li belediyelere yapılan baskılara değinen Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i örnek göstererek, “Ne yaparsalar yapsınlar, hangi baskıyı kurarlarsa kursunlar Aziz Kocaoğlu İzmir’e hizmet etmeyi sürdürecektir. Aynı baskılara rağmen bozkırın ortasından çağdaş bir kent yaratan Yılmaz Büyükerşen’i de kutluyorum. Cumhuriyet Halk partisi hayal satmıyor. Ne söylemişse yapıyor. CHP’li belediyeler her zaman Türkiye’de ilk projeleri yapan belediyelerdir. İlk metroyu kim yaptı. CHP’li belediyeler” dedi.

METRO ELEŞTİRİSİ

1990’lı yıllarda CHP’li belediyelerin yaptığını 2013’de AKP'Lİ ’li belediyelerin yapamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “AKP’li belediyeler diyor ki; ‘metro belediyeyi aşar, belediyeler metro yapamaz.’ Zaten yapamadılar, Ankara’da ve İstanbul’da yıllardır bitirilemediler. ‘Bizi aşar dediler’ bitiremediler. Ulaştırma bakanlığı dedi ki; ‘Siz bırakın ben yapayım’. 20 yıl evvel sosyal demokrat belediyelerin kendi bütçeleri ile yaptığı metroyu 2013’de AKP’li belediyeler olağanüstü bütçelere sahip olmalarına rağmen yapamıyorlar. İzmir kendi parasıyla yapıyor kilometresini 56 milyon liraya. Ankara 100 milyon liraya, İstanbul 141 milyon liraya yapıyor” dedi.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN ADI UTANÇ TARİHİNE KAYDOLSUN

İstanbul’un fethinin 560. yılı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Yolda gelirken gördüm. Şöyle bir ifade var; ‘Boğazın yeni incisi 3. Köprü’ yazıyor. 3. köprünün temelini attılar bugün. Biz açacağız ya yerel yönetimler fuarını. Apar topar aynı saatlere denk getirip, 3. köprünün temelini attılar. Ben buradan bir öneri getiriyorum. Bu köprünün adını Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü koysunlar. Bunu kendiside istiyor biliyorum. Ben de onay veriyorum. 3. köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan köprüsü olsun. Olsun ki, bugün yarın hatta yüzyıl sonra o köprüyü gören herkes Kuzey Marmara’nın, son orman alanını yok eden kişinin, orman düşmanı olan kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğrensinler.

Bizim bebelerin bebekleri 50 yıl sonra köprüyü gördüklerinde şöyle düşünecekler; ‘Bir zamanlar burası ormandı. Bu orman İstanbul’un nefes almasını sağlayan son yerdi. Bu ormanı Recep Tayyip Erdoğan diye birisi kesti.’ Bu köprünün adının Recep Tayyip Erdoğan olsun dememin bir diğer nedeni de tıpkı Kazıklı Voyvoda gibi Recep Tayyip Erdoğan’ın da adının bir utanç tarihine kayıtlı olsun diye.”

Kılıçdaroğlu, Fatih Sultan Mehmet’in olduğunu söylediği, ‘Bir ağaç kesenin başını keserim’ sözünü hatırlatarak, şöyle dedi: “Siz İstanbul’u yüzyıllık, birlerce yıllık ormanını talan ediyorsunuz. Bir ağaç, on ağaç, bin ağaç değil binlerce ağacı kesiyorsunuz ve İstanbul’un akciğerini kesiyorsunuz”

TÜP GEÇİT ÖNERİSİ

Kılıçdaroğlu, köprü yapımına karşı olmadıklarını ancak akıl ve mantık ölçüsünde yapılması gerektiğini belirterek, “İstanbul’un ihtiyacı Kuzey Marmara ormanlarını korumaktı. Eğer geçiş yapılacaksa en az 3 tüp geçişe ihtiyaç vardır. Bunun yapılması lazım. Ormanı koruyacağız, denizin altından kimseyi rahatsız etmeden 3 tane tüp geçit yapabiliriz. Ve böylece hem tabiata saygı duyarız, hem çocuklarımıza güzel bir İstanbul bırakmış oluruz. Bunlar tüp geçit istemediler,' illa ki ormanı keseceğiz' dediler. Neden ? Çünkü akıl yok, beceri yok. Geleceği görme yok. Çünkü hayatları rant üzerine kurulu” dedi.

Yapımı süren tüp geçidi de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Dünya kültür mirasının ortasına bir kazma vurdular. Tüm eleştirilere rağmen kısa sürede yapacağız, dediler. 10 yıldır yapamadılar. 10 yılda İngiltere ile Fransa arasında Manş geçidini yaptılar” ifadelerini kullandı.

GEZİ PARKI’NA SAHİP ÇIKANLARA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

Sultanahmet’te tarihi, Kuzey Marmara’da doğayı, Sulukule’de yoksulu, Taksim’de kültürü mahvettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, şunları da söyledi: “Umarım bu İstanbullu bu vahşi yönetim anlayışı görür ve bir yere not eder. Taksim’de gezi parkına AVM yapmak ancak düşünemeyen insanların öngörüsüdür. Vatandaş, ‘Taksim bizimdir’ diyor Taksim’e sahip çıkıyor. Ranta sahip çıkanlar polis gücüyle onları oradan kovmak istiyor. Taksim’de Gezi Parkı’na sahip çıkan bütün İstanbullulara yürükten şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasını çağdaş Türkiye vurgusu ile sonlandırarak, CHP’li belediyelere hizmetlerinden dolayı kutladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A SERT CEVAP

Konuşmasının ardından bir basın mensubunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı "İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da, inancın emrettiği bir gerçek, vaka niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bu açıklamayı yapan kişinin ruh sağlığı yerinde değil. Ne demek 'iki ayyaş yasa getirdi kabul edildi' böyle bir şey söylenebilir mi? Bir parlamentere veya bu konuda teklif getirene bilmiyoruz tabi kim olduğunu. Böyle bir ifade kullanılabilir mi? Ben ne diyordum, ‘Recep Tayyip Erdoğan demokrat değil, diktatördür’ diye . Şimdi kendisine çağrı yapıyorum, o iki ayyaş kim? çıkıp açıklamazsan namertsin sen. Çıkıp açıklamazsan halkına ihanet ediyorsun sen. Sen parlamentoyu kendi yan organın gibi göremezsin. Kim o iki ayyaş? çıkıp açıklaması lazım, densizlik yapmasın. Adam gibi adamsa oturup görüşlerini açıklasın. İnsanları, geçmişi karalamasın. Geçmişi karalayarak Türkiye geleceğe umutla bakamaz. Başbakanın önce bunu bilmesi lazım. Densizlik yaptı. Ne söylediğini, ne konuştuğunu bilmiyor. Türkiye'nin başına bela olmaya başladı. 52 insan hayatını kaybetti Reyhanlı'da, sorumluluğu almıyor üstüne. Uygar bir ülkede olsaydı O bir saat bile koltukta oturamazdı. O koltuktan ayrılması lazım. Oradan ayrılacak ki Türkiye huzura kavuşsun. Türkiye'de huzur kalmadı insanlar akşam evlerine gidemiyor. Hatay'ı kan gölüne çevirdi. Türkiye'yi kan gölüne çevirecek bu gidişle. Bu bir bölücüdür, tarihiyle barışık değildir."

 

DHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER