Gündem
  • 29.9.2013 13:11

3 yetmez, 4 çocuk yapın

Başbakan Erdoğan, "Enerji tüketimindeki artış bir ülkenin refah seviyesindeki yükselişini gösterir" dedi. Başbakan Erdoğan, açılışın ardından yanlarına gittiği kadınlara, "3 yetmez 4 çocuk yapın" diye tavsiyede bulundu.

Denizli'ye dün akşam gelerek Delikliçınar Meydanı'nda mitingde konuşup toplu açılış yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Pamukkale Üniversitesi'ni ziyaretinde de 'Fahri Doktora' unvanı verildi. Geceyi Polisevi'nde geçiren Başbakan Erdoğan, bu sabah helikopterle Sarayköy İlçesi'ndeki Zorlu Enerji Grubu tarafından yapılan şu anki gücü 80 megawat, daha sonra 95 megawata çıkacak Kızıldere 2 Jeotermal Santrali'nin açılışına katıldı. Açılış törenine eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zeki Zorlu, Zorlu Holding'in üst düzey yöneticileri, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

250 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Açılışta konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Zorlu grubu olarak 60 yılda girdiğimiz her alanda kendi kaynaklarımızı kullanarak fark yaratmayı hedefledik. Bunun için iyi bir örnek olan Kızıldere jeotermal sahamızda önümüzdeki dönemde yapacağımız ilave yatırımlarla birlikte ülkemizin cari açığının kapanmasına yıllık 150 milyon dolarlık bir katkımız olacak" dedi.

250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdikleri Kızıldere 2 Jeotermal Santrali'nin, 80 megawat gücü ile Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olduğunu belirten Ahmet Nazif Zorlu, "60 yıldır ektiğimiz tohumların, ülkemiz için değer yaratan meyvelerini toplamaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Ahmet Nazif Zorlu'nun ardından kürsüye gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Denizli'nin tükettiğinden daha çok üreten bir kent olduğunu, sürdürülebilir bir siyasetle halkın refah seviyesinin arttığını, bununla enerji sektörünün büyüdüğünü ve yatırımların geldiğini dile getirerek tesisin hayırlı olmasını diledi.

"SU AKAR TÜRK BAKAR MANTIĞI, SU AKAR TÜRK YAPAR OLDU"

Başbakan Erdoğan, alkışlarla çıktığı kürsüden Sarayköylüleri selamladı, santralin hayırlı olmasını diledi. Zorlu Grubu tarafından inşa edilen ve yaklaşık 450 trilyonluk dev projenin açılışı için geldiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Türkiye hızlı bir şekilde sağlam bir zemin üzerinde hızla büyüyor. Türkiye her sektörde atılım yaptıkça tabi olarak enerji ihtiyacı da artıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için yatırımlar yapıyoruz. Enerji tüketimindeki artış bir ülkenin refah seviyesindeki yükselişini gösterir. 11 yıl önce 31845 megawat olan kurulu enerji gücümüz 2 kat artarak bugün 61151 megawata ulaştı. Santral sayımız 300'den 861'e yükseldi. Bunu göremeyenler var. Bugün ülkemiz 1 milyon elektrik dağıtım hattıyla Avrupa'nın sayılı ülkeleri arasına girmiştir. 2002'de elektrik üretiminin yüzde 60'ını kamu sektörü gerçekleştiriyordu. Biz özel sektörü destekledik, kamuyu yükten arındırıp sektörün daha sağlıklı işlemesini sağladık. İşte şu anda bu tesis en güzel örneği. Şu anda toplam elektrik üretimi içinde özel sektörün payı yüzde 66'ya ulaştı. Kamu ciddi manada aşağı çekildi. Elektrik dağıtımının tamamını özel sektör gerçekleştiriyor. Devlet dağıtımla uğraşmıyor. Buradan elde ettiğimiz karı da yine milletimize geri döndürerek eğitime, sağlığa, adalete, emniyete, enerjiye, tarıma ayırmak suretiyle sosyal politikalarda verdiğimiz güçle Türkiye'yi kalkındırıyoruz. Türkiye milli gemisini, uçağını, helikopterini yapmaya başladı. Biz sessiz devrim gerçekleştirdikçe ekonomimizde refah seviyemiz artıyor."

Türkiye'nin bölgede enerji merkezi haline geldiğini anlatan Erdoğan, "Petrol ve elektrik en çok kullanılan enerji türüdür. Yeni dönemde bunları çeşitlendirmek gerekiyor. Bu noktada su, jeotermal gibi yeni kaynakları devreye sokarak enerji üretiminde alternatifleri arttırıyoruz" dedi.

Geçmişte maliyetlerin çok yüksek olduğu termik santrallerde, modern hale getirmeye başladıklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık Türkiye su akar Türk bakar mantığının dışında, su akar Türk yapar mantığıyla hareket ediyor. Hedefimiz, 1 gram suyumuzu dahi israf etmeyeceğiz. 2002 yılından önce jeotermal enerjiden elektrik üretimi yok denecek kadar azken, bugün bu alandaki kaynaklarımız 246 megawata kadar yükseldi. Seralarda jeotermal kullanımını altı kat arttırdık. Konutta iki kat arttırdık. Bugün de ülkemize önemli yatırımlar yapan şirketimizin tamamladığı jeotermal santralimizi açıyor ve ülkemize çok önemli bir enerji kaynağını kazandırıyoruz. Yılda 95 megawat kurulu güce sahip bu santral ülkemizin en büyük dünyanın sayılı santrallerinden biri olacak. Denizlimiz zengin kaynaklarının harekete geçirilmesiyle enerji sahasında çok önemli üretimler yapacak. Bu enerji santralinde emeği geçen herkesi kutluyorum."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından yanındakilerle santralin açılışını yaptı. Bu sırada Ahmet Nazif Zorlu'nun plaket vermesinde gecikme oldu. Plaketin bulunmasının ardından Başbakan Erdoğan'a sunuldu.

4 ÇOCUK YAPIN

Kürsüden inen Başbakan Erdoğan, kendisini alkışlayan kadınların bulunduğu bölüme yaklaşarak "3 yetmez 4 çocuk yapın" dedi. Başbakan Erdoğan, daha sonra toplu açılışlar için helikopterle Tavas İlçesi'ne hareket etti.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK JEOTERMAL SANTRALİ

Zorlu Enerji Grubu'na ait Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacak 80 megawat gücündeki Kızıldere 2 Jeotermal Santrali, elektrik üretimine en uygun keşfedilmiş ve potansiyeli en geniş saha olan Kızıldere Jeotermal Sahası'nda yer alıyor.

Santral şu anda Sarayköy'ün jeotermalle ısınmasıyla bölgedeki seralar ve oteller için gerekli olan sıcak suyu ücretsiz sağlıyor. Santral faaliyete geçtiğinde yıllık 600 milyon kilowatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olacak.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:36

İLGİLİ HABERLER