Gündem
  • 16.5.2022 11:54

30 yaşında menopoza girdi, 34 yaşında anne oldu

36 yaşındaki Betül Hacıosmanoğlu, henüz 30 yaşındayken erken menopoza girdiğini öğrendi. Doğum yapması 'imkansız' görülen Betül Hacıosmanoğlu'na "Boşuna uğraşmayın" deniliyordu. Pes etmedi, 34 yaşında tek yumurtalık rezervi ile hamile kaldı. Hacıosmanoğlu, 'Çok mutluyum, artık hayatımda imkansıza yer yok' dedi.

Kocaeli'deki Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Betül Hacıosmanoğlu'na 30 yaşındayken erken menopoz teşhisi konuldu. Farklı merkezlere gittiğinde çocuk sahibi olamayacağı söylendi. "İmkansız, boşuna uğraşmayın" denildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Eray Çalışkan ise PRP tedavisini önerdi. Hiç vakit kaybetmeden PRP tedavisine başlandı. 6 ay süren tedavi sürecinin sonunda muayeneye gittiğinde 5 yumurta görüldü. Bunlardan yalnızca bir tanesi sağlıklıydı. O tek embriyo ise şimdi 1.5 yaşındaki Berra.

Erken yaşta menopoza giren Betül Hacıosmanoğlu, PRP tedavisi ile tüp bebek yöntemi ile 6 yıllık süreçte çocuk sahibi oldu. Prof. Dr. Eray Çalışkan, "Hastamız Betül Hacıosmanoğlu 30 yaşında Amh değeri 0.09 ile 2019 yılında gebelik isteği ile hastanemize başvurdu. Daha önce 2 dış merkezde tüp bebek tedavisi başlanmış, cevap olmadığı için iptal edilmiş. Hastamıza PRP tedavisi uyguladık. Sonrasında elde edilen 1 embriyo transfer yapıldı ve bir kız çocuğu dünyaya geldi" dedi.

'PRP 40 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA DA UMUT OLUYOR'

Prof. Dr. Eray Çalışkan PRP tedavileri hakkında şunları kaydetti: "Erken menopoz, kadınların 40 yaşından önce adetten kesilmesini ifade eder. Kadınların 10 binde biri 20 yaşından önce, binde biri 30 yaşından önce ve yüzde 1'i 40 yaşından önce adetten kesilir ve menopoza girer. Diğer bir sorun ise "erken yumurtalık yetmezliği"dir. Bu durum kadınların düzenli adet görseler de yumurtalarının bitmesini veya tek tük kalmasını ifade eder. PRP tedavisi, kanımızda bulunan trombosit denilen, hasarlı dokuda kanamayı durdurup sonrasında tamir sürecini başlatan hücrelerin ayıklanmasını sağlar. PRP, son 5 yıldır erken yumurtalık yetmezliği olan kadınlarda denenmeye başladı.

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2022 11:57

İLGİLİ HABERLER