Gündem
  • 21.10.2008 16:49

30 YILLIK DEV-SOL DAVASI SİL BAŞTAN

Adliye önünde açıklama yapan tutuklu yakınları ise davanın uzamasına, "Daha kaç kişi tahliye olduğunu görmeden ölecek" diye tepki gösterdi.

Yargıtay'ın eksik evrak nedeniyle haklarındaki kararı bozduğu 1243 sanığın yasa dışı Dev-Sol örgütü ana davası kapsamında yeniden yargılanmasına devam edildi.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan Baki Örs, Feridun Osmanağaoğlu, Sadri Mamur, Hasan Doğruöz, Süleyman Aktaş, Hasan Hacıoğlu, Recai Gülenç, Mehmet Doğan, Nejla Can, Recep Ali Sur, Cemal Can, Erdal Turgut, İbrahim Tüzün, Burhan Kızılgedik, Mustafa Kamil Uzuner ve Şener Aktaş ile avukatları katıldı. Duruşmada, geçen celse alınan ara karar uyarınca dava dosyasının tamamının elektronik ortama aktarıldığı ve aktarılan örneğin DVD olarak celse arasında bir kısım sanık avukatlarına verildiği belirtildi.

Söz alan sanık avukatları, dosyanın her ne kadar elektronik ortama aktarılsa da 400 klasörden oluşması nedeniyle incelemesinin uzun sürdüğüne işaret ederek, esas hakkındaki savunmalarını hazırlayabilmeleri amacıyla süre talep ettiler. Bu arada hakim, sanıklardan Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008 tarihinde öldüğüne ilişkin nüfus kaydının geldiğini tutanağa yazdırdı.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Şen, 14 Nisan 2005 ve 12 Mayıs 2005 tarihlerinde verilen mütalaa ve ek mütalaayı tekrarladığını belirterek, Dursun Karataş hakkındaki davanın da ölümü nedeniyle düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının esas hakkındaki görüşlerini hazırlayabilmeleri için uzunca bir süreye ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle duruşmayı 5,5 ay sonraya erteledi.

Duruşmanın ardından adliye önünde toplanan Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyeleri adına bir basın açıklaması yapan Mehmet Güven, ''Bizim adalet duygumuz bu davanın uzatılmadan beraat kararı ile bitirilmesini söylüyor. Ancak bu dava 30 yıldır sürüyor. Bu davada sanıkların kaçı öldü biliyor musunuz? İşte bir ölüm daha... Davanın bir numaralı sanığı Dursun Karataş kanser nedeniyle hayatını kaybetti. O da bu davadan çıkacak beraat kararını göremedi. Acaba daha kaçının ölmesi bekleniyor?'' dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt elebaşı Dursun Karataş'ın da bulunduğu 1243 sanığa ''örgüt yöneticiliği yapma'', ''adam öldürme'', ''kamu malına zarar verme'', ''polise mukavemet'' gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek, dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Dosya, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'nin de cezaları sanıklara tebliğ etmesinden sonra Yargıtay'a gitmiş ve Yargıtay, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı 2 yıl önce usul yönünden bozmuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER