Ekonomi
  • 30.6.2009 03:43

300 BİN KART BORÇLUSU FAİZ KISKACINDA...

Kredi kartı borçlarının yapılandırmasıyla ile ilgili yasa Meclis'ten geçti ama yaklaşık 300 bin kart borçlusu yasadan yararlanamıyor. Çünkü onların dosyaları bankalar tarafından 'Varlık Yönetim Şirketleri'ne satıldığı için yasa kapsamına alınmadı. Yasada böyle bir ibare bulunmadığı için de bu şirketler borçları yapılandırmadığı gibi en yüksek derecedeki faizleri uyguluyor. 2007 yılında çıkartılan bir yasayla kurulan varlık yönetim şirketleri, Türkiye'nin büyük bankalarındaki sorunlu kredi kartı dosyalarını satın aldı. Toplam borcun daha altında bir miktarla aldıkları bu dosyalarla ilgili takibe başlayan bu şirketler, yüksek temerrüt faizleriyle dosyaları kapatmaya çalışıyor. Bu şekilde yaklaşık 300 bin dosyanın BDDK'ya kayıtlı 6 ayrı varlık yönetim şirketinde olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 500 milyon TL'yi bulan bu dosyalardaki borçlar yeni yasa kapsamına alınmıyor. Bankayı yasadan yararlanmak için arayan vatandaşlara, "Dosyanızın bankamızla ilgisi kalmadı. Sizin dosyanız (...) varlık yönetim şirketinde. Onlarla görüşün" cevabı veriliyor. Şirketi arayan vatandaşlara ise , "Biz yasa kapsamında değiliz. Sizin yapılandırmanız yasaya göre olmuyor. Borcunuzu belirlenen faizden ödemek zorundasınız yoksa haciz devam eder" deniliyor.

'MİKTARI İNDİRMEYİZ'
Görüştüğümüz varlık yönetim şirketlerinin yetkilileri ise yasada kendilerinin yapılandırma yapacaklarına dair bir hüküm bulunmadığını belirterek, "Bizler sadece tahsilat yapıyoruz. Bankadan aldığımız dosyadaki miktar ne ise, biz ona göre satın aldığımız için bir indirim de yapamıyoruz. Bankanın belirlediği temerrüt faizini uygulayarak haciz işlemini ya da tahsilatı gerçekleştiriyoruz. Fakat biz borçluyla anlaşarak taksitlendirme yapıyoruz. Onun dışında yasadaki faizlerle 36 ay gibi taksitlendirmeler yapmıyoruz" dediler.

ZORA DÜŞTÜLER
Yasa çıktı diye sevinen ama hevesi kursağında kalan 300 bin borçlu ise şimdi kara kara düşünüyor. Gazetemizi telefon yağmuruna tutan borçlular, "Bu şirketler hiçbir şekilde geri adım atmıyor. Ayrıca borçlarımız da katlanarak büyüyor. Milletvekillerimizin ve konuyla ilgilenen BDDK'nın çözüm bulmasını bekliyoruz. Biz yine çok yüksek miktarlarda paralar ödeyeceğiz. Bizim günahımız ne" diyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER