Dünya
  • 31.5.2007 17:49

310 MAHKUM MÜEBBET HAPİS YERİNE İDAM İSTEDİ

İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra idam cezasını kaldıran İtalya’da uygulanan müebbet hapis cezası mahkumları isyan ettirdi.
Toplam 310 mahkum, 17 yıldır hapis yatan 52 yaşındaki mafya üyesi Carmelo Musumeci önderliğinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya mektup gönderdi.
      Mektupta mahkumlar, ömür boyu hapis cezalarının idama dönüştürülmesini istedi.
      Mahkumlar, "Sayın Cumhurbaşkanı, her gün biraz ölmekten yorgun düştük.
      Bir kez ölmek isteyen bizler, müebbet hapis cezamızın idama çevrilmesini istiyoruz" ifadesini kullandılar.
      Cumhurbaşkanı Napolitano’nun ise mektuba verdiği yanıtta, ömür boyu hapis cezasını kaldırmanın parlamentonun yetkisi dahilinde olduğunu hatırlattığı belirtildi.
      Mahkumların 27 Mart 2007’de gönderdiği mektup, bugün La Repubblica gazetesinde yayımlanan bir haberle ortaya çıktı. Mektuplarında ömür boyu hapis cezasının kaldırılması gerektiğini savunan mahkumlar, bunun idamdan farklı olmadığına dikkat çekerek, "Müebbet hapis cezası insanı içeride ağır ağır öldürmektedir" dediler.
      Cumhurbaşkanına ortak mektup eyleminin lideri Mesumeci, hapiste olduğu yıllarda liseyi ve üniversiteyi bitirmiş bir kişi olarak tanınıyor.
      Asinara Cezaevi’nde bulunduğu yıllarda, hukuk sosyolojisi alanında "Ömür Boyu Hapsi Yaşamak" başlıklı bir tezle hukuk fakültesinden mezun olan Mesumeci, halen Nuoro Cezaevi’nde bulunuyor.
      İtalya’da adam öldürme veya üst düzey devlet yetkililerine yönelik suikast girişimleri ömür boyu hapisle cezalandırılıyor. Ülkede 25’i kadın olmak üzere toplam 1294 mahkum, ömür boyu hapis cezasıyla
      hapishanelerde yatıyor.
      İtalya’daki uygulamalara göre, müebbet hapse mahkum edilen kişiler, içeride davranışlarında iyileşme gözlenmesi durumunda, cezalarının 10 yılını tamamlamalarının ardından kısa süreli izinlerle dışarı çıkabiliyorlar.
      Durumlarında iyileşme görülen mahkumların, Adalet Bakanlığının önerisi ve cumhurbaşkanının onayıyla, 26 yıl hapsin ardından şartlı olarak salıverilmeleri de mümkün olabiliyor. Parlamentoda gündemde olan bir yasa tasarısında ise müebbet hapis cezasının kaldırılması isteniyor.
      Yeniden Komünist Yapılanma Partisi’ne mensup Senatör Maria Luisa Boccia, konuya ilişkin hazırladığı yasa tasarısında, müebbet hapis cezasının 30 yıl mahkumiyet cezasıyla değiştirilmesi isteniyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER