Gündem
  • 12.8.2009 14:19

350 OTOBÜS KAMU YARARINA AYKIRI ALINDI

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İETT Genel Müdürlüğü’nün Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) "İvedilik ve kamu yararı" nedeniyle iptal ettiği ve bir Alman firmasının aldığı 350 otobüs alımı ihalesinin, verilen bu iptal kararına rağmen yapıldığını söyledi. İhalenin 76 milyon dolarlık bedeli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan. Bu cuma namaza gidecek alnını secdeye koyacaksın. Kul hakkını yiyenlerden hesap soracaksan işte fırsat. Kendini kanıtla. Adalet ve yolsuzluklar karşısında duruşunu görelim" dedi.


KILIÇDAROĞLU”FİRMALARIN HAKLARINIKORUMAK TOPBAŞIN GÖREVİMİ?”
CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında ihale sürecini anlatan Kılıçdaroğlu, 13 Ekim 2004'deki ihaleye iki Türk ve bir Alman firmasının girdiğini ve daha düşük teklif veren Türk firmalarının yerine ihaleyi Alman firmasının kazandığını söyledi. Bir Türk firmasının KİK’na başvurmasıyla ihalenin 1 Şubat 2005 tarihinde iptal edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın KİK kararını beklemeden Alman firmayla 31 Ocak 2005’te sözleşme imzaladığını ancak sözleşme tarihini 1 Şubat 2005 olarak gösterdiğini belirtti. KİK’nun 31 Mart 2005 tarihinde verdiği nihai karar ile ihalenin tamamen iptal edilidiğini belirten KIlıçdaroğlu, bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin toplanarak durumu Alman firmaya bildirmesine ve KİK kararının iptali için başvurulmasına karar verdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, iptal kararına rağmen Alman firmasının açtığı "Sözleşmenin yürürlükte olduğunun tespiti " davası sonrası firmayla sözleşmenin devam ettiğini belirterek, "Firmanın haklarını korumak Kadir Topbaş’ın görevleri arasında mıdır? Topbaş ile bu Alman firmasının arasında ne ilişki vardır ki Sayın Topbaş kamu yararını korumak yerine Alman firmasının haklarını cansiperane korumak için elinden geleni yapmıştır?" dedi.

KİK kararına yapılan tüm iptal davalarının yargıdan döndüğünü belirten Kılıçdaroğlu, son olarak Danıştay’ın 20 Haziran 2009’da KİK’i haklı bulduğunu belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Kim yolsuzluk yapıyorsa kusura bakmasnınlar onun da kafasını kopartırız" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Burada ihale ile alınan bir değil 10 değil, 350 otobüsün yasalara aykırı alınmasından söz ediyorum. Üstelik yargı kararlarıyla onaylanmış. Sayın Erdoğan, ’Burası hukuk devleti, guguk devleti değil. Belgen varsa niye gitmiyorsun savcıya?" demişti. Şimdi kapı gibi yargı kararlarını sayın başbakanın önüne koyuyorum. Sayın Başbakan, belge istiyorsan belge, karar istiyorsan karar. Şimdi ne diyeceksin? Türkiye Cumhuriyeti gerçekten bir hukuk devleti mi? Yoksa sayenizde bir ’Guguk devleti’ mi oldu?" Kılıçdaroğlu açıkladığı belgelerin bazı Ergenekon sanıkları tarafından kendisine verildiğinin iddia edilmesiyle ilgili bir soruyu, ”Ben her dosyayı kendim hazırlarım. Sayın Ünal İnanç dostumdur. Bana belge vermedi. Ama mükemmel bir arşivi var, onu gezdim" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a da yanıtlaması için şu soruyu sordu: "AKP Van Milletvekili Sayın İkram Dinçer, Türk Tarih Kurumu’na kaç kez ve niçin gitti? Sayın Dinçer’in Türk Tarih Kurumu’na ilgisi tarih merakından mı, yoksa başka işlerden mi kaynaklanmaktadır?" CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de, "Dosya açılımlarımız devam edecek" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER