Gündem
  • 30.4.2007 15:38

"367'YE GEREK YOK , 184 İLE OTURUM AÇILIR"

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Cumhurbaşkanlığı seçiminin iptaline ilişkin açılan davada karar verecek olan Anayasa Mahkemesi üyelerinin, Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamadan etkilenebileceği iddialarını değerlendirdi.


Özden, ''Üyeler her şeyi dinler ama vicdanının sesi, Anayasa'nın kurallarına göre kararını verir'' dedi.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Özden, Yüce Divan'da bugün yargılanan Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın'ın duruşmasını Ufuk Üniversitesi'nden öğrencileri ile birlikte izledi. Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminin iptaline ilişkin açılan dava ile ilgili sorularını cevaplayan Özden, CHP'nin başvurusunu inceleyemediğini, Anayasa Mahkemesi'nin çalışmalarının her zaman hukuka uygun biçimde yürüyeceği inancında olduğunu söyledi.

Bu bakımdan mahkemenin yapacağı çalışmalara ilişkin önceden tahminde bulunmak istemediğini belirten Özden, tahmininin yanlış yorumlanabileceğini kaydetti. Özden, başvurunun yapıldığından, bir yurttaş olarak medya aracılığı ile bilgi sahibi olduğunun altını çizerek, onun dışında ne başvuruyu gördüğünü, ne okuduğunu ve elinde böyle bir olanak bulunmadığına dikkat çekti.

Gazetecilerin Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklama sonrasındaki gelişmelere ilişkin üyelerin olası tepkilerinin sorulması üzerine, Özden, Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminden bir örnek vererek, ''Üyeler her şeyi dinler ama vicdanının sesi, Anayasa'nın kurallarına göre kararını verir'' diye konuştu. Başvuruya ilişkin şahsi görüşünün sorulmasına karşılık Özden, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile aynı görüşte olduğunu söyledi. Özden, ''Ama hukuku anlamak kolay değil ki anlatmak kolay olsun. Başlangıç için görüşüm Sabih beyden farklı ama sonuçta onunla
birlikteyim. Çünkü hiçbirimiz Anayasa kuralını yeniden yaratmıyoruz.

Ancak onu hukukçu olarak yorumlamaya çalışıyoruz. Herkesin her şeyi aynı düşünmesi beklenemez'' dedi. Özden, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin toplantı yeter sayısıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine şunları kaydetti: "Bana göre 184 milletvekili ile oturum açılabilir ama oylamanın türü değişik. Onu kimse gözetmiyor. Gizli oyda sandıktan toplam bir kişiye ya da birçok kişiye 367 oy çıkması zorunludur. 367 çıkarsa, zaten 367 katılmış
sayılır.

 Açılmayı, katılmayı ve oy kullanmayı ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Yani, sandıktan kırmızı, yeşil, ya da beyaz oy toplam 367 çıkması gerekir. Anayasa Mahkemesi 367 oyun çıkmasını zorunlu bulur da mevcut durumu buna aykırı görürse, bu oylamanın yeniden yapılması gerekir''.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER