Asayiş
  • 30.4.2015 19:36

384 IŞİD şüphelisi ülkelerine gönderildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 14 Mayıs 2014’te IŞİD’e uluslararası katılımı engellemek için çalışma başlattı. Söz konusu çalışmalar kapsamında Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile İstanbul Esenler Otogarı’nda "mülakat odaları" kurdu. Havalimanlarında ve otogarda görevlendirilen 40 ekip, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nda bir ay süren "profilleme", "risk analizi", "takip" ve "sorgu yöntemleri" eğitimlerini aldı.

Özel bir eğitimden geçirilen ekipler, özellikle IŞİD’e katılımın yüksek olduğu Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Amerika ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinden son bir yılda İstanbul’a iniş yapan uçakların kapılarında ve otogarda, Suriye sınırındaki şehirlere gidecek olan otobüslerin başında bekleyerek durumlarından şüphelendikleri bin 968 yabancı yolcuyu gözaltına alıp mülakat odalarında sorguladı.

Sorgulanacak kişinin geldiği ülke dilini bilen bir tercüman eşliğinde mülakata giren ekipler, kişilere önceden hazırlanmış 23 soru yöneltti. Alınan cevaplara göre bu kişilerden bin 584’ü serbest bırakılırken 384’ü ise şüpheli bulunarak yapılan işlemlerin ardından ülkelerine iade edildi. Öte yandan serbest bırakılanlardan bazılarının ise yurt içinde takibe alındığı da öğrenildi.

Mülakat odasındaki sorgu anı polis kamerası tarafından görüntülendi. Ulaşılan o görüntülerde, 13 Mart’ta İspanya Barselona üzerinden İstanbul’a gelen Fas asıllı İngiltere vatandaşları Ghafoor Hussain, Mohammed Ghaffar ve Mohammed Amoudi durumlarında şüphelenilerek görüşmeye alındığı görülüyor. Tekli ve çapraz sorgudan geçirilen bu kişiler, riskli bulunarak ülkelerine iade edildi.

Ayrıca, yine görüşmeye alınan başka bir kişinin de riskli bulunarak ülkesine gönderildiği de kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:44

İLGİLİ HABERLER