Bilim
  • 26.7.2009 11:39

3G İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HERŞEY!..

Cep telefonunda internet hızını artıran ve görüntülü konuşma imkanı sunan 3G sistemi 30 Temmuz’dan sonra günlük hayatımızın bir parçası olacak. Turkcell, Avea ve Vodafone’un milyonlarca dolar yatırdığı 3G’yle ilgili çalışmalar tamamlandı. Numara taşımada kıyasıya yarışan üç operatör de yüzlerce kişilik ekiplerle aylarca çalıştı

Avea ve Vodafone, data paketlerini ve tüketiciye kaça patlayacağını yarın açıklayacak. Turkcell ise bir gün sonra sahneye çıkacak. 3G’de asıl rekabet internet paketlerinde olacak. Her operatör en ucuz data paketini sunacağını iddia ediyor. Biz de bu önemli geçiş öncesinde kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için 10 soruda 3G’yi özetledik:

3G ne demek ve hangi tarihten itibaren hayatımıza girecek?

3G, cep telefonları için görüntülü konuşma ve yüksek hızlı internet imkanı sunan bir sistem. 30 Temmuz’dan sonra Türkiye’de 3G dönemi başlıyor.

Peki 3G hayatımıza ve neler katacak? Cep’te ne değişim olacak?

Eğitimden spora birçok alanda cep telefonlarımız hayatı kolaylaştıracak. Örneğin televizyon cebinize girecek. Şebekenizin çektiği her yerde televizyon izleyebilir veya telefonunuzdan televizyona görüntü aktarabilirsiniz. 3G sayesinde unuttuğunuz faturanızı cep telefonundan ödeyebilir, evdeki bebeğinizi kontrol edebilir, havaalanına giderken online check-in yapabilirsiniz. Eğer 3G uyumlu cep telefonunuz varsa görüntülü konuşmayla arkadaşınıza evinin dekorasyonu ile ilgili fikir verebilir, aile büyüklerinize bayram videosu gönderebilir veya bebeğinizin ilk adımlarını eşinize izlettirebilirsiniz.

Cepte internet şu anda da var. 3G’nin farkı ne olacak?

3G’nin hizmete girmesiyle cep telefonlarındaki internet hızı 60 kata kadar artacak. 3G’nin getirdiği hız sayesinde müzik ve video gibi içerikleri cep telefonunuza çok kısa sürede indirebilirsiniz. Bugün 6.5 saatte indirilebilen bir filmi 3G teknolojisi ile birkaç dakikada cep telefonunuzden izleyebileceksiniz. 3G ile online müzik yükleme de kolaylaşacak, arkadaşınızla karşılıklı oyun oynayabileceksiniz. 3G hızı ile web sitelerinin açılma süreleri çok daha kısalacak. Şehir haritalarını daha rahat görüntüleyebileceksiniz.

Eğlence dışında hangi alanlarda 3G’nin faydalarını göreceğiz?

3G teknolojisi sadece cep telefonunda değil, dizüstü bilgisayarlarda ve güvenlik kameralarında da kullanılacak. Teletıp yöntemi Türkiye’de de devreye girecek. Hastalardan elde edilen veri ve görüntüler, hızlı bir şekilde sağlık merkezlerine aktarılabilecek. Görüntü aktarımıyla teşhis ve tedavi süreci hızlanacak, erken müdahale ile hayat kurtarılabilecek. İş dünyasına hız ve verimlilik sağlayan hızlı mobil internet ve mobil e-posta gibi uygulamalarla tanışacak. Bankacılık, medya, sanayi, tarım ve ticaret gibi sektörler, hızlı mobil iletişim sayesinde zaman ve işgücünden tasarruf edebilecek. Eğitime de 3G’nin önemli bir katkı yapacak. Örneğin öğrenciler ihtiyaçları olan bilgi ve görüntüye her yerden ve hızlı ulaşabilecek, arkadaşlarıyla veri paylaşabilecek.

Cep telefonu kullanıcıları 3G sistemine geçmek için ne yapılması lazım?

Operatörler bu ay itibariyle 3G için ön talep toplamaya başladı. Abonesi olduğunuz operatöre bir SMS atarak veya çağrı merkezine ulaşarak sisteme dahil olabilirsiniz. 3G aboneliği için ek bir ücret alınmıyor Turkcell, Vodafone ve Avea abonelerinin 3G üzerinden görüntülü iletişim kurması için ilgili operatörlerin ara bağlantı sözleşmesini imzalaması gerekiyor.

Cep telefonu ile görüntülü konuşma nasıl gerçekleştirilecek?

İlk etapta 3G uyumlu bir cep telefonunuz olmalı. Telefonunuzun 3G’ye uyumlu olup olmadığını anlamak için cihazın teknik özelliklerinde “3G, WCDMA veya UMTS ifadelerinin bulunup bulunmadığını kontrol edin.

Görüntülü konuşma için özel telefona mı sahip olmak gerekiyor?

Ayrıca görüntülü görüşmede her iki tarafta da çift veya döner kameralı cep telefonu ve iki tarafın da 3G’ye geçiş yapmış olması lazım. 3G destekli, tek kameralı modeller ise sadece hızlı internet erişiminde 3G’nin özelliklerinden yararlanabilecek.

Görüntülü konuşma için ekstra bir ücret ödenecek mi? Normal konuşma ücreti artacak mı?

Konuşmada dakika fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. Görüntülü iletişim için de ekstra ücret talep edilmeyecek.

3G’den yararlanırken kontörlü veya faturalı hat kullanmanın bir önemi olacak mı?

Kontörlü veya faturalı hat kullanmanızın bir önemi yok. Kontörlü hatlarla internete bağlandığınızda bedelini yine kontörle ödeyeceksiniz.

103G ile gelecek internet data paketlerinin fiyatı pahalı mı?

3G’nin en önemli özelliği interneti hızlandırması ve data transferini kolaylaştırması. Doğal olarak bunun bedeli de bugüne kadar cep telefonlarında kullanılan data paketlerinden farklı olacak. Ancak numara taşımayla rekabetin kızıştığı sektörde yeni data paketleriyle 3G öncesindeki data paketler arasında fiyat uçurumu olmayacak. Hatta sektörden gelen bilgilere göre şu anda 26 TL olan en düşük aylık adsl paketinden daha ucuz olacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:05

İLGİLİ HABERLER