Gündem
  • 8.5.2013 14:31

"4 parti 14 sene daha çalışsa uzlaşma imkanı yok"

Tan, konuya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 17 aydan beri çalıştığını anımsatan Tan, her partinin getirdiği anayasa teklifini farklı farklı maddelerden oluştuğunu söyledi. 184 maddeden 40 madde üzerinde ittifak sağlandığını ifade eden Tan, şu an itibariyle anayasa konusunda 4 partinin uzlaşma sağlayamadığını söyledi. Tan, Anayasa’nın başlangıç kısmı, değiştirilemez hükümleri, bölgesel yönetimlerin durumu, ana dilde eğitim, yargının bağımsızlığı, askeri vesayet korularında dört partinin farklı görüşleri olduğunu ve bu görüşlerin birbirine yaklaşacak, uzlaşacak noktada olmadığını kaydetti.

GÜL’E ELEŞTİRİ
Kendilerinin laikçi, Kemalist, ulusçu anlayışı kabul etmediklerini belirten Tan, bunun yerine dünyanın kabul ettiği standartlarda bir anayasa yapılmasını istedi. Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yara dünyada üç kez değişimin yaşandığını belirten Tan, “Türkiye’yi hâlâ Birinci Dünya Savaşı döneminde yönetmeye kalkarsanız bu dikişin tutması mümkün değildir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni anayasa ile ilgili sözlerini eleştiren Tan, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın beyanı anlaşılır gibi değildir. Devlet ‘Türk Devletidir. Ama herkes Türk olmaya mecbur değildir’ diyor. Bu ifade Lozan’da İsmet Paşa’nın verdiği beyanın gerisindedir. İsmet paşa Lozan’da ‘Biz burada Türklerin ve Kürtlerin temsilcisi olarak geldik’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanının 90 yıl öncesinden geri ifade kullanması hayret vericidir. Bunu benim rahmetli dedeme söyleseydi, herhalde dedem de başının çaresine bakardı. Türkiye, ya yeni anayasasını yapacaktır, ya da bu karın ağrıları devam edecektir. Kardeşler arası huzursuzluğun aile içinde kimseye faydası olmaz. Eğer gerçek bir aileyse” diye konuştu. Tan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yeni anayasa yapmak konusunda çağrıda bulundu.

PKK’NIN ÇEKİLMESİ
Tan, basın toplantısında soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin PKK’nın sınır dışına çekilmesini anımsatılarak, ‘Çözüm sürecinde sona mı gelindi mi?’ yönündeki sorusuna Tan, “Çözüm sürecinde sona gelinmiyor, daha yeni başlıyor. Bu sorun şiddet, silah ve güvenlik sorunu, sadece PKK’nın geri çekilmesi sorunu değil. Ortada devasa Kürt sorunu var. Eğer Meclis yasa çalışmalarına acilen başlamazsa, ne zaman başlayacak? Demokratikleşmenin önünde hiçbir engel ve bahane kalmamıştı. Çözüm, Bismillah yeni başlıyor” dedi.
‘Çekilme sürecinde bir provokasyon bekliyor musunuz?’ yönündeki soruya Tan, “Provokasyonlar her zaman olur, sürece hiçbir zaman zarar vermez. Eğer süreci yönetenler dik dururlarsa, akılları başlarında yollarına devam ederse hiçbir zararı olmaz” yanıtını verdi.
Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Tan, “Şu an gelinen noktada partiler bir taktik savaşı yürütüyorlar. 4 parti 14 sene daha çalışsa uzlaşma imkanı yok. Farklı dünya görüşlerine sahipler. 30 Haziran geldiği vakit bu anadilde eğitim, başkanlık sistemi, değiştirilemez maddeler vatandaşlık tanımı gibi konularda uzlaşılmamış metinler çıkacak” dedi.

"MİLLETVEKİLERİNE NEDEN CEZA KESİLMESİN ?"
Milletvekillerine yeni haklar getirecek düzenlemenin anımsatılması üzerine Tan, henüz kanun teklifini görmediğini söyledi. Bir gazetecinin ’milletvekiline trafik cezası kesilmeyecek’ sözleri üzerine Tan, “Milletvekili alkollü araç kullanmışsa neden ceza kesilmesin? Çok sıkışık bir yerde yetişme durumumuz olduğu zaman beli yolları kullanma hakkı olabilir. Bir vali, bir emniyet müdürü bir polis bile kullanıyorsa; biz de kullanabiliriz. 200 kilometre hızla giden vekil ceza kesilmeli. Makul anlaşılabilir bazı haklar olmalı. Mesela protokolde generallerin üstünde olmalıyız” dedi. Tan, bir soru üzerine “Laikçi, Kemalist ve ulusalcı tutum nedeniyle iflahımız kesildi” ifadesini kullandı.
Tan, bir soru üzerine, yeni anayasa konusunda AK Parti’ye, “CHP MHP uzlaşma yapmıyorsa beklemeyelim” çağrısında bulundu.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER