Sağlık
  • 23.11.2021 12:34

40 Yaş Sonrası Katarakt Probleminde Akıllı Lens Tedavisi

Katarakt yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları arasında en çok görülenlerdendir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde 40 yaş sonrasında görme kaybına en çok neden olan göz problemidir.

Gözün renkli kısmını oluşturan iris tabakasının hemen arkasında yer almakta olan ve dıştan gelen görüntünün retinaya ulaştırılmasından sorumlu olan göz merceğinin yapısında yer alan kristalin proteinin yapısında zaman içerisinde değişimler meydana gelir. Bunun sonucunda ise göz merceği saydamlığını yitirir ve katarakt hastalığı oluşur.

Başka bir örnekle gözümüzü fotoğraf makinesi olarak düşündüğümüzde, katarakt hastalığını makinenin önündeki lensin buğulanması olarak algılayabiliriz.

Katarakt yalnızca yaşlılarda görülen bir hastalıktır diye kesin bir kanıya varmak doğru değildir. Genellikle 40 yaş üzeri hastalarda yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilmekle birlikte farklı türlerinde daha alt yaş grubu hastalarda da görülebilmektedir.

Bu Belirtilere Dikkat Etmekte Fayda Var!

Hastalığın belirtilerinin en başında görmede bulanıklaşma, renklerde solgunluk ve özellikle gece görülen ışıklarda dağılma başlar. Hastalık ilerledikçe hem uzak hem de yakın görüş belirgin bir şekilde bozulmaktadır.

Hastalığın ileri aşamalarında hem yakın görme hem de uzak görme ileri derecede bozulmaktadır. Kataraktı olan insanlar için görüş, buzlu veya buğulu bir pencereden bakmaya benzer. Görüşteki bu bulanıklaşma sonucunda kitap okuma, araba kullanma ve çeşitli detaylı görüş gerektiren işler zorlaşmaktadır.

Üstte sayılan bu belirtiler kişide yaşanmaya başlandığında tedbir amaçlıda olsa bir göz doktoruna görünmekte fayda vardır.

Şeker hastalığı, üveit, gözde darbe sonucunda yaşanan ciddi travmalar, geçirilen göz ameliyatları, çalışma koşullarından dolayı uzun süre şiddetli gün ışığına maruz kalma, kortizonlu ilaç kullanan 40 yaş altı hastalar katarakt için riskli grubu oluşturmaktadır. Bu kişilerin de tedbir amaçlı olarak düzenli göz muayenelerini yaptırmalarında fayda vardır. Ayrıca sigara kullanımı hastalığın oluşmasında ciddi bir etkendir.

Katarak Hastalığının Kalıcı Tedavisi Cerrahi Yöntemdir

Katarakt ilaç veya gözlük kullanımıyla kalıcı olarak tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Hastalığın tedavisinde tek kalıcı yöntem ameliyattır. FAKO yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatı ile saydamlığını yitirmiş doğal göz içi lens çıkartılarak yerine akıllı lens diye tabir edilen çok odaklı göz içi lensler yerleştirilmektedir.

Akıllı Lensler İle Tüm Odak Mesafelerinde Net Görüş Sağlanmaktadır

Katarakt ameliyatında geçmiş yıllarda tek odaklı ve iki odaklı göz içi yapay mercekler uygulanmaktaydı. Günümüzde bu tip lenslerin yanı sıra üç odaklı akıllı lenslerin kullanımı da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bunun nedeni akıllı lens sayesinde hastalar üç odak mesafesinde de net görüş elde edebilmektedirler. Ayrıca akıllı lensler sayesinde, operasyon sonrasında hastaların gözlük ihtiyacı tamamen ortadan kalkmaktadır.

Akıllı lens operasyonu damla anestezi ile gözün uyuşturulmasıyla başlar, uyuşma için herhangi bir iğne kullanılmaz. Hasta bu damla sayesinde operasyon süresince hiçbir şey hissetmez. Daha sonra hastanın saydamlığını yitirmiş doğal göz içi lensi çıkartılarak yerine akıllı lens yerleştirilir. Tüm bu işlem ortalama olarak 5-10 dakika aralığında sürmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilir. Aynı işlem bir gün arayla diğer göz içinde uygulanabilmektedir.

Akıllı lens uygulaması sonrasında tekrardan katarakt oluşumu söz konusu değildir. Çünkü katarakt yaşlanmaya bağlı fizyolojik bir sürecin sonucudur. Akıllı lensler ise biyolojik uyumlu yapay mercekler olduğu için bu tip olumsuz bir değişim söz konusu değildir.

Akıllı lens operasyonu sonucunda hastanın göz numarası sabitlenmektedir. Yani zaman içerisinde yaşa bağlı olarak bu numaralarda bir değişim söz konusu olmaz. Akıllı lensler göze takıldıkları andan itibaren gözün kalıcı bir parçası olarak işlev görür.

Akıllı lensler ayrıca presbiyopi başta olmak üzere uygun hastalarda çeşitli göz kırma kusurları için de kullanılabilmektedirler.

Akıllı lens operasyonları, Veni Vidi Göz Merkezleri’nde de teknolojinin sağladığı imkanlarla, alanında uzman göz doktorları tarafından uygulanmaktadır.

 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021 12:34

İLGİLİ HABERLER