Ekonomi
  • 2.9.2007 03:24

433 MİLYAR DOLAR FAİZ ÖDEDİK

Türkiye 25 yılda 433 milyar dolar borç faizi ödemesi yaptı. Buna göre, vatandaşın ödediği 100 dolarlık verginin 51 doları faize gitti.


YapIlan bir araştırma çarkların borçla döndüğü Türkiye'de vatandaşların çalışıp alın teri dökerek kazanıp ödediği vergilerin yarısından fazlasının faize gittiğini ortaya çıkardı. ATO'nun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye son 25 yılda bütçeden 433 milyar dolarlık faiz ödemesinde bulundu. 1983-2007 yılları arasında devlet, halktan topladığı her 100 dolarlık verginin 51 dolarını faiz ödemeleri için kullandı.

VERGİ ALMA BORÇ AL
AraŞtIrmaya göre, Türkiye'nin maliye politikasına 'vergi alma borç al' politikasının egemen olmaya başladığı 1983 yılında 942 milyon dolar olan bütçeden yapılan faiz ödemeleri, faiz oranlarının ve borçlanma miktarlarının artmasına paralel olarak her geçen yıl hızla büyüyerek son yıllarda 40 milyar dolara yakın bir büyüklük oluşturmaya başladı.

HALKI YOKSULLUĞA SÜRÜKLER
ATO Başkanı Sinan Aygün ise, 'Kazancının neredeyse yarısını vergi olarak devletine ödeyen Türk halkı, ödediği bu vergilerin kendisine eğitim, sağlık, altyapı, güvenlik ve diğer kamu hizmetleri olarak dönmesini bekliyor. Oysa yıllardır Türkiye'nin iliğini kurutan bu yüksek faiz-düşük kur politikası yüzünden toplanan vergiler uluslararası spekülatif sermayeye aktarılıyor' dedi. Aygün, ekonomide borçlanmayla şişirilen balonların, krizlerde birbiri ardına patlayarak halkı çok büyük yoksulluklara sürüklediğini belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER