Gündem
  • 6.1.2015 15:59

5 polisin serbest kalmasına itiraza ret

Emniyet Müdürlüğü'nde 2010- 2013 yılları arasında görev yapan, aralarında dönemin İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak'ın da bulunduğu 21 polis hakkında 'yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında işlem başlatıldı. Yurt dışında olan bir polisin dışında ifadeleri alınan 15 polis serbest bırakılırken, Kahramanmaraş'ta görev yapan Emniyet Müdürü Hurşit Uçak ile Düzce, İstanbul, Ankara, Bolu'da görevli emniyet amirleri Yücel Bilgiç, Serdar Doğan, Arslan Kartal ve Soysal Aktürk geçen 29 Aralık günü eş zamanlı operasyonla gözaltına alınarak Erzurum'a getirildi.

Cumhuriyet Savcısı Volkan Kavukçu'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında Hurşit Uçak ile birlikte 5 kişi, 'haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma' suçlarından tutuklama talebiyle 30 Aralık'ta mahkemeye sevk edildi.

2'nci Sulh Ceza Hakimi Cengiz Değirmenci'nin izinli olması nedeniyle yerine bir süre önce Erzurum'a geçici görevle atanan Pasinler hakimi Vildan Yeşilyurt Çelebi olmasına sanık avukatları itiraz etti. Hakim Vildan Çelebi'nin bir süre önce bir televizyon kanalına çıkarak 'paralel yapı'yı eleştirdiğini bu yüzden tarafsız karar veremeyeceğini ileri süren avukatlar, reddi hakim talebinde bulundu. Yaklaşık 5 saat sonra 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek Vildan Yeşilyurt Çelebi'nin yerine 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Levent Varol'un görevlendirilmesine karar verdi.

Polisler, geçen çarşamba sabahı saat 05.00'te yaklaşık 20 saat süren sorgunun ardından 'delil yetersizliği'nden serbest bırakıldı.

Müdür ve amirlerin serbest bırakılmasının ardından soruşturma savcısı Volkan Kavukçu karara itiraz etti. İlk olarak itirazı değerlendiren 2'nci Sulh Ceza Hakimi Cengiz Değirmenci savcının itirazını 3 gün süren değerlendirme sonucu reddederek dosyası 1'inci Sulh Ceza Hakimine gönderdi. 1'inci Sulh Ceza Hakimi Selim Ertem de dosyayı 3 gün inceledikten sonra suç unsuru oluşturacak somut delil olmadığı gerekçesiyle savcının itirazını bugün ikinci kez reddetti.

Son hakimin verdiği karar ile birlikte artık itiraz edilemeyeceğini bildiren sanık avukatlarından Hakan Dişkeser, "Şu süreçte 3 ayrı hakimde tutuklama talebini reddetmiştir. Hepsinin gerekçesinde de somut delil olmadığı karar altına alınmıştır. Bu haliyle algı operasyonu çökmüştür. Dosyada iddianame kabul edilinceye kadar suçlama talebi olamayacak" dedi.
Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:05

İLGİLİ HABERLER