Ekonomi
  • 28.2.2013 12:02

''6 aylık ebeveyn izni'' istediler

ANKARA - Türk-İş, kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri raporunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e sundu.
      Yürütülen çalışmalarda, kadına doğum yaptıktan sonra kullandığı ''annelik izni'' akabinde bir de ''ebeveyn izni'' hakkının doğduğu, ancak bu izinin anne ve baba arasında paylaştırıldığı, izin süresi değişkenlik göstermekle birlikte 3 ay ücretli izinden başlayıp 3 yıl ücretsiz izne kadar çıkabildiği hatırlatılan raporda, 16 haftalık ücretli doğum izninin ardından verilmesi öngörülen 6 aylık ebeveyn iznine ilişkin yasa tasarısının yeniden ele alınması istedi. Ayrıca ebeveyn izninin 2 ayının, babadan anneye transfer edilememesi önerildi.
      Türk-İş, doğum sonrası kullanılan ücretsiz izinlere ilişkin yapılması planlanan tüm düzenlemelerin, işçi ve memur ayrımı gözetilmeksizin çalışan tüm kadınlar için yapılmasını ve 6 aylık ücretsiz iznin ücretli hale getirilmesine yönelik düzenlemenin de yapılmasını talep etti.
      Raporda, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması gerektiği, bu durumun çocukların gelişimlerini de destekleyeceği, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması sürecinde, bakım hizmetleri konusunda, kadın ve erkek için de eşit bir konum sağlayacağı savunuldu.
     
     -Kadınlar en çok enformel sektörde-
    
     Enformel sektör ve esnek çalışma modellerinin kadın emeğinin en yoğun tercih edildiği alanlar olduğu bildirilen raporda, işverenin ucuz emek ve düşük ücretli çalıştırmanın yanı sıra esnek çalışma saatlerini tercih ettiği, bu süreçte de kadın istihdamının en uygun emek gücü olarak düşünüldüğü belirtildi.
      Kız çocuklarının nitelikli eğitim alamamalarının da iş gücü piyasasında insan onuruna yakışır işlerde çalışmasını engellediği belirtilen raporda, esnek çalışma modellerinin kadın istihdamına katkı sağladığına da işaret edildi.
      Bakan Şahin'e sunulan raporda, şunlar kaydedildi:
     ''İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması sürecinde kadınların hem iş gücü piyasasında yer alması hem kariyer yapabilmesi hem de çocuk sahibi olması için düzenlemelere yer verilmesi gerekir. Bu yüzden kadınların çalışma saat ve izinlerinin düzenlenmesi ve bakım hizmetleri sorununun çözümlenmesinin gerekliliği öncelikler arasında yer almaktadır. Kreş ücretleri, pek çok kadının kazancının üstünde ya da yaklaşık olarak aynıdır. Bu koşullar altında olan kadın, kazancını kreşe yatırmaktansa işe ara vermeyi tercih etmektedir. Çocuk sayısı arttıkça da kadınların çalışma hayatı içerisinde olma olasılıkları ortadan kalkmaktadır.''
     
     -''Ulusal Kadın İstihdamı Stratejisi''
    
     Kadınların çalışma hayatına erkeklerle eşit oranda ve aynı koşullarda katılımını sağlamak üzere önlem alınması gerektiği kaydedilen raporda, ''Ulusal Kadın İstihdamı Stratejisi''ne önemli bir yer ayrılmalısı istenerek, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri konusunun devlet sorunu olarak ele alınması istendi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER