Asayiş
  • 15.10.2019 08:36

6 bin askerle Münbiç'e gidiyoruz

6 bin askerle Münbiç'e

Barış Pınarı Harekâtı, terör koridorunu paramparça etti. TSK ve SMO, Rasulayn ve Tel Abyad’ın ardından Münbiç’e yöneldi. PKK/ PYD’nin şehri Esed rejimine devretme çabasına rağmen birlikler 6 bin askerle Münbiç’e yürüyor. Çok sayıda köy, terör örgütünden temizlendi.

Barış Pınarı Harekatı, PKK/YPG’nin terör koridorunu paramparça etti. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) Rasulayn ve Tel Abyad’ın ardından Münbiç’e yöneldi. PKK/PYD’nin şehri Esed rejimine devretme çabasına rağmen 6 bin askerle Münbiç’e yürüyen TSK ve SMO, çok sayıda köyü terör örgütünden temizledi.
 
 
 
Bölgedeki Türk askeri

SURİYE İÇLERİNE ÇEKİLDİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu (SMO) ‘Barış Pınarı Harekatı’ terör örgütü ve sahiplerinin belini kırdı. TSK ve SMO’nun Resulayn ve Tel Abyad ile kırsalda kaydettiği hızlı ilerleme, ABD’yi bölgeden çekilmeye zorladı. Pentagon, bölgedeki 1000 ABD askerini daha güneye çekeceğini açıkladı. Bu kapsamda önceki gece özellikle Aynel Arap ve bazı bölgelerdeki askerlerini daha güneye Suriye içlerine çekildi.

SMO birlikleri

LAZKİYE’DE GİZLİ ANLAŞMA

ABD’nin bu kararı sonrasını cephede ardı ardına hezimete uğrayan PKK/YPG yönünü Şam rejimine çevirdi. Lazkiye’deki Hımeymin askeri üssünde Esed rejimi ile masaya oturdu. Örgüt, Lazkiye’ye paralel olarak Moskova’da da girişimlerde bulundu. Önceki gece yapılan uzun pazarlıkların ardından rejim ile terör örgütü arasında anlaşma imzalandığı duyuruldu.

HER YERE REJİM ASKERİ

Rejim ve terör örgütüne yakın basın yayın organlarının servis ettiği belgeye göre anlaşma özetle şu maddeleri kapsıyor: “Suriye ordusu Türkiye ve Rojava sınır hattı boyunca konuşlanacak. Suriye ordusu Kobani, Münbiç kent merkezlerine girecek. Tabka, Rakka'daki Fırat Barajı ve Mensure'ye rejim askerleri konuşlanacak. Deyrizor'daki petrol rafinerisi ile Kamışlı Suriye ordusuna teslim edilecek.”

PAÇAVRALAR İNDİRİLDİ

Sözde anlaşmanın ardından rejim güçleri bazı noktalarda harekete geçti. Arimah ve Hafse kasabasını kontrol altında tutan Esed rejimi buradan güç kaydırmaya çalışsa da bu bölgeleri tutmak için elinde yeterli kadar askeri ve techizatı olmadığı için anlaşma sembolik olarak kaldı. Münbiç şehir merkezine sadece küçük bir birlik sevk edilebildi. İki köy rejim tarafından işgal edildi ancak bölgede bulunan ABD güçlerinin devriyeye çıkmasının ardından rejim güçleri köylerden çekilmek zorunda kaldı. Haseke, Kamışlı, Aynel Arap gibi şehirlerde YPG/PKK paçavraları okullar ve sözde resmi kurumlardan indirilerek yeni rejim bayrakları çekildi.

SACUR’A MOBİL KÖPRÜ

Ancak bu sembolik adımlar TSK ve SMO'yu durdurmaya yetmedi. Harekatın hızlı bir şekilde başlaması için daha önceden bölgeye nakledilen istihkam birlikleri geçiş güzergahındaki Sacur Nehri üzerine mobil köprüler kurdu. Fırat Kalkanı bölgesinden Münbiç’e 5 bin SMO askeri gönderildi. Özel kuvvetler ve komandodan bin kadar asker harekata katıldı. TSK’nın zırhlı araç ve tankları da Münbiç’e girdi. İlk ateşte kısa bir süre direniş gösteren teröristler ardından mevzilerini bırakarak kaçmaya başladı.

Batı da tamam

 
 
Tel Abyad'da SMO bayrağı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan ve önceki gün YPG/PKK'den temizlenen Tel Abyad'da bir direkte bulunan terör örgütünü simgeleyen bez parçasının yerine SMO bayrağı asıldı. Harekat kapsamında Tel Abyad ilçe merkezinin YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarılmasında görev alan SMO askerleri, kentin batısında bir noktada bulunan uzun bir bayrak direğinde asılı terör örgütü YPG/PKK'yı simgeleyen bez parçasını indirdi. Askerler daha sonra direğe SMO bayrağını çekti. Bu anlar Tel Abyad'ın hemen karşısındaki Akçakale ilçesinden de gözlendi.

Obüsler vurdu

 
 
Rasulayn'daki hedefler vuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerince Barış Pınarı Harekatı kapsamında Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn kırsalındaki terör mevzileri ateş altına alındı. Kırsaldaki terör hedefleri obüs atışlarıyla vurulurken, bölgeden dumanlar yükseliyor.

Yaralı oyunu

Terör örgütü YPG, yaralı teröristlerin tedavi edilmesi için yeni oyun planı yaptı. Bu kez teröristlere, hücum yeleklerini de çıkarmaları talimatı verildi. Yaralı teröristlerden bazıları silahları ve hücum yeleklerini bırakarak, TSK ve SMO’nun kontrol ettiği bölgelerdeki hastanelere girmeye çalıştı. Durumdan haberdar olan bölge halkı, sivil giysilerle hastanelere gelen teröristlerin içeri girmesine engel oldu. Teröristler ise teslim olmak yerine işgal ettikleri bölgelere kaçtılar.

Cephanelik yerle bir

Mühimmat ikmali yapan kamyonet

 
 
Kamyonun yerle bir edilme anı

Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında, sivil yerleşim yerlerini hedef alan PKK/PYD-YPG’li teröristlere ait mühimmat ikmali yapan kamyonet imha edildi. Milli Savunma Bakanlığı’nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Havan atışlarıyla sivil yerleşim yerlerimizi hedef alan bebek katili PKK/ PYD-YPG’li teröristler, yeni katliamlar için mühimmat ikmali yaparken İHA’larımızca tespit edilerek Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edildi” ifadesi kullanıldı. Görüntülerde, tünel içindeki cephanelikten mühimmat yüklenen kamyonun imha edildiği görülüyor.

Ele geçirildi

 
 
Ele geçirilen mühimmatlar

Harekatın 5. gününde, Tel Abyad ilçe merkezinin teröristlerden temizlenmesinin ardından arama tarama faaliyeti yürütüldü. SMO askerleri, yaklaşık 4,5 yıldır YPG/PKK’nın işgalindeki ilçe merkezinde çok sayıda silah ve mühimmata ulaştı. SMO, arama tarama çalışmalarını sürdürüyor.

Böyle kaçtılar

 
 
Teröristlerin kaçma anı

Barış Pınarı Harekatı'nda TSK ve SMO birliklerinin kontrolü sağladığı Rasualyn'da, teröristlerin geri çekilme anları görüntülendi. Yerel kaynaklardan elde edilen görüntülerde silahlı bir teröristin diğer teröristleri çağırması görülüyor. Kısa süre görüntüye giren ve birinin omuzunda, omuzdan atılan ısı güdümlü füze sistemi bulunan 3 terörist daha beliriyor. 4 terörist evlerin arasından kaçarak gözden kayboluyor.

ABD gözlem noktasını boşalttı

TSK ve SMO’nun operasyonu öncesinde ABD askerleri Münbiç’teki gözlem noktasını boşalttı. Yerel kaynaklara göre ABD askerleri 3 helikopterle birlikte Münbiç’in batısındaki Saidiye askeri üssünü terk ederek Münbiç doğusundaki Tişrin barajına çekildi.

560 oldu

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen PKK/PYD-YPG’li terörist sayısının 560 olduğunu bildirdi.

Ceylanpınar’a 70 havan

YPG/PKK'lı teröristler tarafından Ceylanpınar ilçesine dün 70 kez havanlı saldırı düzenlendi. Rasulayn kırsalından YPG/PKK'lı teröristler atılan 4 havan mermisi Ceylanpınar ilçesindeki bazı evlere ve boş alana isabet etti. Ölen veya yaralanın olmadığı saldırı nedeniyle bir evin çatısında çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Atılan bir başka havan ise taziye kabullerinin yapıldığı bir binanın duvarına isabet etti. Ölen veya yaralanın olmadığı saldırıda, binada hasar meydana geldi.

Vatandaşlarına yalan söylüyorlar

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, Batılı hükümetlerin vatandaşlarına Suriye konusunda yalan söylediğini belirterek, “PKK, özgür basına ve muhaliflere izin verilmeyen ve yaygın işkencenin olduğu ‘tek parti devletçiği’ kurdu. PKK’nın, geri dönmeleri durumunda onları öldüreceğinden korkan yüz binlerce Suriyeli Kürt hala Türkiye’de yaşıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Altun, “Suriye Kürtlerinin terör örgütü PKK ile yanlış bir şekilde eşdeğer görülmesine kategorik olarak karşı çıkıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Talha Menteş Fatih Özer  Yeni Şafak

Güncellenme Tarihi : 15.10.2019 09:48

İLGİLİ HABERLER