Sağlık
  • 28.11.2006 09:06

60 YAŞINDA AYDA BİR KEZ SEKS!..

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin bir araştırmasına göre Türk erkeği 60 yaşına gelince cinsel ilişki sıklığı ayda bire kadar düşüyor. Oysa ki 40'lı yaşlarına gelen kadın ve erkeklerde, bu oran ayda sekiz.

Türk erkeklerinin cinsel hayatı 60 yaşından sonra bıçak gibi kesiliyor. 50 yaşından sonra ayda 6 kez cinsellik yaşayan Türk erkekleri, 60 yaşına geldiğinde ise ayda bir kez seks yapar hale geliyor. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin "Erkeklerde Cinsellik" konusunda yaptığı araştırma, orta yaşın üzerindeki Türk erkeklerinin cinsel bilgilerinin torunlarından bile daha az olduğunu da ortaya çıkarttı. Araştırmanın sonuçlarını, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ferruh Şimşek ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geriatri Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Eker açıkladı:

* Günümüzde anti-aging yöntemleriyle dış görünüm kısmen de olsa düzeltiliyor ancak cinsel anlamda bu denli büyük bir gençleşme sağlanamıyor. Kadın ve erkekler 40'lı yaşlarında ayda 8 kez cinsel birliktelik yaşarken, 50 ve daha üzerinde bunu ayda 6'ya kadar düşürüyorlar. Cinsel yaşam, 60 yaş ve sonrasında ayda bir kez yaşanarak bıçak gibi kesiliyor. Doksan yaşından sonra ise, en fazla senede bir gün seks yapabiliyorlar.

CİNSELLİKTEN SOĞUMA BAŞLIYOR
Türkiye'de cinsellik konusu bir tabu olarak görülüyor. Kadınların menopoza girmesiyle başlayan cinsel ilişkilerde azalma, erkeklerde ise sertleşme güçlüğü ve prostat sorunu olup olmamasına göre değişkenlik gösteriyor.

Fiziksel değişimle birlikte hormonlardaki düşüş, cinsel performansı etkiliyor. Sürekli performansını izleyen erkeklerde ise sertleşme daha geç oluyor. Sertleşme sorunu 40'lı yaşlardan sonra yüzde 39 oranında gerçekleşirken, 70 ve üzerinde ise yüzde 67'ye kadar çıkıyor.

Yaşlılar toplumun genç bireylerine göre daha az cinsel bilgiye sahipler. Aynı zamanda cinselliği konuşmaktan ve tartışmaktan rahatsız oluyorlar. Oysa iyi bir uzmanla doğru iletişim kurulduğunda konuşmaya hazırlar.

Kendilerini çirkin görmeye başlayan erkekler, cinselliğe de önyargı ile yaklaşmaya başlıyor. Ayrıca cinselliği sadece cinsel organlar açısından algılayanlar da çok. Ancak yaşlılarda cinsellik gençlerde olduğu gibi sadece cinsel ilişkiden ibaret olmamalı. Cinsellik eşlerdeki tüm fiziksel yakınlığı içerir. Partnerini takdir edici bakış, yeni bir partnerle karşılaşıldığında cinsel uyarılmanın fark edilmesini, romantizm ve heyecanı da içermeli.

Özellikle eşlerini kaybeden ya da 45 yaşından sonra başka bir partnerle devam eden kişilerde "dulluk sendromu" baş gösteriyor. Eş kaybına duyulan yas kadar başka bir kişiyle aynı yatağı paylaşma nedeniyle kaybedilen kişiye karşı sadakatsizlik duygusu da yaşanıyor, cinsel birlikteliklerde kaygı görülüyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:55

İLGİLİ HABERLER