Sağlık
  • 29.3.2008 08:38

650 BİN ŞİZOFRENİ HASTASI ARAMIZDA!..

8 yıldır tedavi gören şizofreni hastası önce annesinin boğazını kesti, sonra 10 bıçak darbesiyle öldürdü. Ardından ablasını da 7 kez bıçakladı.Bursa'da şizofreni hastası Sunay Yıldız (25) dehşet saçtı. İddiaya göre olay şöyle gelişti: Yıldız, gece 23.00 sularında pencereyi açıp "Dünyanın sonu geldi, yaşamaya gerek yok" diye bağırdı. Ardından annesi Elmas Yıldız'la (50) tartışmaya başladı. Mutfaktan bıçağı kapan Yıldız annesinin boğazını tek hamleyle kesti. Kanlar içinde yere yığılan kadın can çekişirken Yıldız, annesini 10 kez daha bıçakladı.

Şizofren genç, daha sonra banyoya girerek duş alan ablasını Sevcan Yıldız’ı da (27) 7 yerinden bıçaklayarak ağır yaraladı. Odasına geçip kendi kollarını da kesen Sunay Yıldız, bir süre sonra dışarı fırladı, yaklaşık 1 kilometre mesafedeki metro istasyonuna kadar yürüyüp, buradan taksiye binerek Özel Konur Hastanesi'ne gitti. Yıldız doktorlara annesini ve kız kardeşini bıçakladığını söyleyip evin adresini verdi. Bu sırada ağır yaralı abla babasını arayıp "Abim bizi bıçakladı. Ölmek istemiyorum" dedi. Ambulans genç kızı hastaneye götürdü. Annenin cesedi ise Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

SABIKALI ÇIKTI

Şizofreni hastası gencin, hırsızlık suçundan sabıkalı olduğu, "Aile fertlerine kötü muamele" dahil 4 ayrı olaydan da adli kaydının bulunduğu bildirildi. Zanlının 18 ay cezaevinde yattığını belirledi. Yıldız'ın Hakkari’de vatani görevini yaparken tedavi gördüğü öğrenildi.

EVDEKİ TEHLİKE

Türkiye’de 650 bin şizofreni hastası ve 3 rehabilite merkezi var. Uzmanlar uyarıyor: "Şizofrenler tedavi edilmezse tehlikeli olabilir"Şubat ayında İstanbul Gaziosmanpaşa'da şizofreni hastası Fatih Özkan (36), Saniye Özkan'ın (60) başını keserek sokağa attı. Ankara'da da Başak Aydıntuğ, profesör annesinin başını kopardı. Konya'da Benal Sönmez, tartıştığı annesi Sebahat Gülbeyaz'ın kafasını bıçakla kesti.

Ve son olarak Sunay Yılmaz annesini ve ablasını bıçakladı. Son günlerde ardı arkasına yaşanan bu olaylar, şizofreni problemeni akıllara getirdi. Hiçbir cezai sorumluluğu olmayan şizofreni hastalarının bir suç işlemesi durumunda emniyet tedbiri alınıyor. Hastalar ya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedaviye alınıyor ya da akrabasının himayesine veriliyor. Tedavisi tamamlanan hasta sosyalleşmesi için yeniden toplum arasına salınıyor.

EVRELERİNE DİKKAT

Türkiye'de yaklaşık 650 bin şizofreni hastası olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Adnan Çoban, şizofreninin ciddiye alınması gerektiğini kaydetti. Çoban "Hastalığın evreleri var. Bazı evrelerde hasta karşısındakine güvenmez. İşte bu noktada kendilerine ve ailelerine zarar verebilirler. Ama bunu bilinçli olarak yapmazlar" dedi.

SORUMLULUK BÜYÜK

Memory Hastanesi Nöropsikiyatri Bölümü'nden Psikiyatri Uzmanlarından Dr. Funda Güdücü, ailenin sorumluluğunun büyük olduğunu belirtti. Güdücü, "Hastalığın tedavi sürecine aile mutlaka katılmalı. Böylece ailenin durumu kabullanmesi kolaylaşır. Hastaların yüzde 40 tamamen iyileşebiliyor. Diğerleri ise ilaç kullanıyor" şeklinde konuştu.

MERKEZ YOK

Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan, İstanbul'da iki, İzmit'te de bir tane olmak üzere Türkiye'de sadece üç tane rehabilitasyon merkezi ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde de bir birim bulunduğunu belirtti. ABD ve Avrupa'da hastaların tedavileri için huzurevi tarzı merkezlerin bulunduğunu dile getiren Demirdoğan, her şehirde en az bir tane rehabilitasyon merkezinin olması gerektiğini söyledi.

ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ

Şizofreni 15-35 yaşları arasında ortaya çıkıyor.
Genetik ihtimal yüzde10-12 arasında değişiyor.
Yalnız yaşama isteği artıyor ya da tam tersi ailelerine bağımlılıkları artıyor.
Yerinden hiç hareket etmiyor, devamlı bir noktaya bakarak konuşmamaya başlıyorlar
Özellikle rahatsızlığın alevlendiği dönemlerde banyo yapmak, tıraş olmak, makyaj yapmak gibi günlük alışkanlıklarda değişme gözlenebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:49

İLGİLİ HABERLER