Ekonomi
  • 29.6.2010 10:34

7,1 MİLYAR TL'LİK TÜRK MALİYE'Yİ KARIŞTIRDI!

'O adam benim' manşetindeki Namık Kemal Engin, Maliye'yi karıştırdı. İşadamı Namık Kemal Engin, Varlık Barışı kapsamında 7.1 milyar lirayı beyan eden Meçhul Türk'ün kendisi olduğunu iddia ederken, Maliye Bakanlığı yetkilileri ise beyanda bulunanlar listesinde böyle bir isme rastlanmadığını vurguluyor. Vatandaşlardan gelen şikâyetler ise meçhul milyarderlere ilişkin tartışmaları başka boyuta taşıdı. Maliye, ikinci Varlık Barışı'nda da bazı uyanık vatandaşların para getireceğini öne sürerek şirketlerden para topladıklarını saptadı.

Gelir İdaresi Başkanlığı dolandırıcılara karşı vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Yetkililer, "Maliye'den geldiklerini öne sürerek 'para getireceğiz diyerek beyanlarını gösterip borç para isteyen' şahıslar olduğunu duyduk. Bu şahıslar, yurtdışındaki parasını getirince borcunu ödeyeceklerini söyleyerek, şirketlerden bile para istemişler. Vatandaşlar bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olmalı" uyarısında bulundu. Maliye, geniş kapsamlı bir inceleme başlattı.

Gelir İdaresi verileri de dolandırıcıların varlığını doğrular nitelikte. Haziran 2010 tarihli verilere göre varlık barışı kapsamında tahakkuk eden vergi 1 milyar 558 milyon lira, tahsilât da 1 milyar 62 milyon lira oldu. Gelir İdaresi ve Muhasebat Genel Müdürlüğü verileri arasında uyuşmazlık ortaya çıktı. Muhasebat verilerine göre, Varlık Barışı kapsamında 2 milyar 707 milyon liralık vergi tahakkuk ederken, tahsilât mayıs ayı itibariyle 1 milyar 54 milyon lirada kaldı. Maliye kaynakları, 7.1 milyarlık beyanın vergisinin yatırılıp yatırılmadığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor.

PARANIN İZİ BULUNAMIYOR

Varlık Barışı ile 7.1 milyar lira beyan eden meçhul Türk'e ilişkin tartışmalar sürerken, paranın da izi bulunamıyor. Beyan edildiği öne sürülen para, döviz, altın, hisse senedine Maliye ne de bankacılık sektörü bilançolarına yansıdı. BDDK tarafından hazırlanan Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Bir gram altın yerinden oynasa ertesi gün görülür" sözleri de bunu doğruladı. Bu gelişmeler nedeniyle bildirimin "hayali" olduğu tartışılmaya başladı.

SABAH

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:24

İLGİLİ HABERLER