Gündem
  • 27.5.2013 13:38

'74 milyonu Öcalan'ın ağzına bakar hale getirdin'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine ilişkin tüm konuşulanları herkesin öğrenme hakkı bulunduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, “Bu ülkede 74 milyon insanı Abdullah Öcalan'ın ağzına bakar hale getiriyorsun, bunun ayıp tarafı yok mu? Kandil'den basın toplantısı yapılıyor, herkes bilgi sahibi oluyor" sözleriyle yüklendi.

Geceyi Antalya'da kızı Azime Aslı Nadir'in evinde geçiren CHP Lideri'ni sabah saatlerinde Antalya'dan torunu Duru Nadir yolcu etti.

SİYASET AHLAK GEREKTİRİR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bucak'ta yaptığı konuşmada, siyasetin her şeyden önce ahlakı gerektirdiğini söyledi. Her şeyden önce siyasetçinin vatandaşına doğruları söylemesi gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Doğruları söylemiyorsa vatandaşını kandırıyor demektir. Siyaset, siyasetçinin cebini dolduracağı alan değildir, yandaşını zengin edeceği alan değildir" diye konuştu.

BÜYÜME İŞİ PALAVRA

Türkiye ekonomisinin bugün saman ithalatı yapan bir noktaya geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, fakat mukayese noktalarının yanlış seçildiğini savundu. Kılıçdaroğlu, Türk ekonomisiyle ilgili şunları söyledi:

“Güney Kore ile aynı dönemde kalkınma yarışına başlamış iki ülkeyiz. Bizim bir otomobilimiz vardı. Markası Anadol. Güney Kore'den önce ürettik. Güney Kore bizden sonra iki otomobil üretti. Bizim Anadol'dan haber var mı? Bitti. Güney Kore'nin iki otomobili şimdi dünyanın her yerinde satılıyor. Peki Güney Kore ile madem ki yarışa başladık, otomobil yarışında neden geride kaldık? Biz de büyüyoruz, doğru. 2.2 büyüme oranımız. Şöyle bir algı var; 'Türkiye son 10 yılda müthiş bir büyüme gösterdi.' Tamamen palavra arkadaşlar. 1946- 2002 ortalama büyüme hızı yüzde 5.1. Kıbrıs çıkarması oldu, üç darbe yapıldı. 2002- 2012 ortalama büyüme yüzde 1. Darbe mi oldu, hayır hiç birşey olmadı. 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. 1.5 trilyon dolar para harcandı son 10 yılda. 1.1 trilyon doları toplanan vergilerdir. Cumhuriyet tarihinin en büyük borçlanması yapıldı. Peki niye Güney Kore'ye göre geride kalıyoruz?"

Türkiye'de kul hakkı yemeyen siyasetçiye ihtiyaç olduğunu belirterek açıklamalarını sürdüren CHP Genel Başkanı, “Vatandaşını düşünen siyasetçiye ihtiyaç var. İşin özü budur" dedi.

'GÜNEY KORE'DE SAMSUNG BİZ DE SAMSUN'

Türkiye ekonomisinin sıcak para üzerine şekillendiğini kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, sanayi üretiminin de gerilediğini aktardı. Türkiye'de bugün en büyük sorunu Türk sanayicisinin yaşadığını belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Güney Kore bir dünya markası yarattı; Samsung. Bizim de Samsun sigara fabrikamız vardı, biz de onu öldürdük. Her alanda başarılı yöneticilerimiz var. Başarısız olduğuz tek alan siyaset. Halka en çok yalan söyleyeni hep iktidara getirdik. Bunu da asla unutmayın. Bir de doğru söyleyenleri bir iktidara getirelim bakalım" diye konuştu.

'İKTİDARIN İPİNİ ÇEKİN'

Kendisini dinleyenlere “Size düşen görev de sizin ipinizi çeken iktidarın sandıkta ipini çekmek. Bu kadar basit" diye seslenen Kılıçdaroğlu, yeni anayasa, çözüm süreci ve Suriye konularında da değerlendirmelerde bulundu.

MİLLETVEKİLİNİ MİLLET SEÇSİN

CHP'nin Türkiye'nin demokratik ve özgürlükçü anayasaya sahip olmasını isteyen bir parti olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, anayasa görüşmelerini demokrasi ve özgürlüğü güçlendirmek için yaparken görüşmelerin gündeminin bir anda başkanlık sistemine dönüştüğünü savundu. Baskı ve şiddetle bir ülkenin yönetilemeyeceğini belirten CHP Lideri, başkanlık sistemine ilişkin tartışmaları şöyle değerlendirdi:

“Niye geliyor başkanlık sistemi? Neden, bilen tartışan var mı? Yok. Bizim 150 yıllık parlamenter geleneğimiz var. Kör topal gidiyoruz. Orada da bizim karşı çıktığımız şeyler var. Milletvekillerini milletin kendisi seçmeli, liderler değil. Bu konuda kanun teklifi de verdik. Bırakın milletvekilini millet seçsin. Liderler geliyor sizin önünüze 3 tane 5 tane isim koyuyor, 'Bunlara oy vereceksiniz.' Bu demokrasi değil. Demokrasi, vatandaş kendi milletvekilini kendisi özgür iradesiyle seçer. Anayasa konusunda başkanlık sistemini tartışma konusu yaptırmadık. Demokrasiyi, özgürlüğü, vatandaşın haklarını istiyorsan, yargı bağımsızlığı istiyorsan gel. Her şey için gelebilirsin. Ama 'Ben başkanlık sistemini getireceğim.' Kusura bakma."

HERKES KANDİL'DEN ÖĞRENİYOR

Kemal Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine ilişkin kimsenin bir şey bilmediğini söyledi. “Pazarlığın ayrıntısı nedir, bilen var mı? Ya da kaba haliyle pazarlıkta neler görüşüldü bilen var mı" diye soran CHP Lideri, CHP olarak Türkiye'de barışı, huzuru istediklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Süreç konusunda endişelerimiz, kaygılarımız var. Endişeleri kamuoyuyla paylaşıyor, söylüyoruz. Biz endişeyi söyleyince bize şu suçlamayı yapıyorlar, 'Siz barışa karşı mısınız?' Yok kardeşim barışa karşı değiliz. Siz neleri konuştunuz biz onu öğrenmek istiyoruz" diye konuştu. Bunu öğrenmeye herkesin hakkı olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Bu ülkede 74 milyon insanı Abdullah Öcalan'ın ağzına bakar hale getiriyorsun, bunun ayıp tarafı yok mu? 'Bunu eleştirmeyin.' Neyi eleştireceğiz? Süreç konusunda kimden bilgi alıyor bu ülkenin vatandaşları? Kandil'den basın toplantısı yapılıyor, herkes bilgi sahibi oluyor."

Türkiye'nin bugün cumhuriyetle ve temel değerleriyle sorunlu olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin çıkarları için her şeyi feda ederiz. Partinin çıkarları itibarı için değil, ülkenin itibarı, çıkarı için" dedi.

MENFUR OLAYLAR

Suriye'yle yaşanan süreçte Reyhahlı'da 52 yurttaşın, Cilvegözü'nde 14 kişinin ve 1 polisin şehit edildiğini, Türk uçağının düşürüldüğü olayları tek tek sıralayan CHP Genel Başkanı, “Siz hiç Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde bir iktidar döneminde böyle bir şey gördünüz mü, duydunuz mu. Bu kadar olayın, menfur olayın olduğunu gördünüz mü?" diye konuştu. Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in Batı'nın egemen güçlerine karşı Kıbrıs'a çıkartma yaptığını, afyon ekiminin yasaklamasına aldırmayarak, Türkiye'de afyon ekimine izin verdiğini hatırlatan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Kim yurtsever şimdi, kim ülkesini seviyor. Ben merak ediyorum. Başına çuval geçirildiği zaman sesini çıkarmayan Başbakan mı ülkesini seviyor, 'Afyon ekmeyeceksiniz' diye talimat verildiğinde 'Hayır ektireceğim' diyen adam mı ülkesini seviyor?" diye konuştu.

'BÖLÜCÜLÜK YAPARSIN'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, inanç ve etnik kimlik üzerinden siyasetin en tehlikeli siyaset olduğunu söyledi. Her ikisinin de siyasetin konusu olmaması gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Vatandaşların inancı, kimliğiyle uğraşamazsın. Bunu yaptığın andan itibaren vatandaşı bölersin, bölücülük yaparsın. Hiçbir siyasi iktidar döneminde olmayan olayları bu iktidar döneminde görüyoruz ve üzülüyoruz bunun için" dedi. Bu koşullarda herkesin oturup yeniden karar vermesi gerektiğini belirten CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Ülke, kimse kusura bakmasın, böyle bir anlayışla, kavgayla dövüşle yönetilmez. Batıdan doğudan getiriyorsunuz bir sürü radikal unsurlar, Türkiye'de silah eğitimi veriyorsunuz, eline silah veriyorsunuz. Katar'dan para geliyor, cebine para koyuyorsunuz. 'Git Suriye'de kardeşini öldür' diyorsunuz. Komşuda yangın var. Suyla gitmeniz lazım. Çözmeniz lazım. Bizim büyük devlet olduğumuzu onlara kanıtlamamız lazım. İki tarafı bir araya getirmemiz 'Birbirinizi boşuna öldürüyorsunuz' dememiz lazım. İslam coğrafyası dışında kan akan başka yer yok. Niçin? Üzülmeyecek miyiz o insanlara. Batının egemen güçlerinin Ortadoğu'da taşeronluğunu yapmak Türkiye'ye yakışmaz."

'SEN DE HACI AMCANDAN YANA DÖN'

Kemal Kılıçdaroğu, konuşmasının ardından ilçenin kanaat önderleriyle bir süre basına kapalı sohbet ettikten sonra esnafı ziyaret etti. Önce bir kermese uğrayan ve kendisine ikram edilen Osmanlı şerbeti ve tatlının tadına bakan CHP Lideri, toklaştığı 70'li yaşlardaki Ahmet Bilgin'den ilginç bir teklif aldı. Gazeteciler fotoğraf çekmek için Kılıçdaroğlu ve Bilgin'in kendilerine doğru dönmesini isteyince CHP Lideri Kılıçdaroğlu, elini sıktığı Ahmet Bilgin'in de dönmesini istedi. CHP Lideri'nin isteğini kırmayan Ahmet Bilgin, “İnşallah sen de hacı amcadan yana dönersin" dedi.

Ziyaretin ardından parti otobüsüyle ilçeden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur'a giderken yol üzerinde bulunan Çeltikçi beldesinin pazarına uğradı. Pazarda vatandaşlarla tokalaşan Kılıçdaroğlu, pazar esnafıyla da sohbet etti.

CHP LİDERİ: HERKES 'BİR DERDİMİZ VAR' DİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bucak'ın ardından Burdur il merkezine geçti. Küçük Sanayi Sitesi'nde esnaf ve işçilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu'na, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Yakup Akkaya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Antalya ve Afyonkarahisar'dan CHP il başkanları ve ilçelerin belediye başkanları eşlik etti. Burdur'un son 10 yılda kan kaybettiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın 'sabah akşam' ekonomi alanında parlak tablolar çizmesine rağmen işçisinden üreticisine herkesin 'Bir derdimiz var' dediğini kaydetti.

'ÇÖZÜM SÜRECİYLE İLGİLİ KİMSENİN BİLGİSİ YOK'

Türkiye'nin üç kritik süreçten geçtiğini belirten CHP Lideri, bunları çözüm süreci, yeni Anayasa ve Suriye olarak sıraladı. Çözüm süreciyle ilgili hiç kimsenin bilgisi olmadığını aktaran CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Akil adamları gönderdiler Anadolu'ya. Gidiyorlar, oturuyorlar kahveye, başlıyorlar anlatmaya. 'Barış çok önemlidir. Türkiye'nin barışa ihtiyacı var' bunları anlatıyor. Bir vatandaş elini kaldırıyor 'İyi hoş geldiniz de biz barışa karşı değiliz ki' diyor. 'Biz sizi barışa ikna etmeye geldik.' Barış için 'Ben halkı ikna etmeye geldim' demek halkın aklıyla dalga geçmek demektir. Böyle şey mi olur" diye konuştu. Kimsenin ülkesinde terör olmasını istemeyeceğini, herkesin barış ve huzurdan taraf olduğunu dile getiren CHP Lideri, çözüm sürecindeki temel sorunun iktidarın ne söz verdiğini anlatmaması olduğunu ileri sürdü. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, süreçle ilgili şunları söyledi:

“Siz hiç Başbakanın çıkıp konuştuğunu duydunuz mu? 'Arkadaş süreç konusunda biz şu görüşmeleri yaptık' diye. Bakanlarının konuştuğunu duydunuz mu? Biz kaygılarımızı dile getiriyoruz. Kaygıları dile getirince diyorlar ki, 'Siz barışa karşı mısınız?' Barışa niye karşı olalım. Olursa memnun oluruz ama bizim kaygılarımız var."

Kaygılarının birinci sırasında 'Sizin Türkiye Cumhuriyeti'yle alıp veremediğiniz nedir' sorusunun cevabı bulunduğunu dile getiren CHP Lideri, “Cumhuriyeti bir tarafa bıraktık, başka işlerin peşindeyiz. Olmaz olmaz. Bizim bedenlerimiz çiğnenmedikçe Türkiye Cumhuriyeti'ne kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, kaygılar giderilmedikçe olaya mesafeli yaklaşacaklarını kaydetti.

'SURİYE'YE BU KAFAYLA DEMOKRASİ GETİREMEZSİNİZ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bir gecede 'Kardeşim Esad'dan 'Düşmanım Esad'a döndüğünü kaydeden CHP Lideri, “Suriye'de demokrasi yokmuş. Sen önce kendi ülkene dön bakalım senin ülkende demokrasi var mı? Vatandaş cep telefonuyla konuşmaktan korkuyor. Suriye'de demokrasi yoksa Suriyeliler oturur kendileri kara verir. Biz başka bir ülkenin iç işine eline silah verip adam gönderemeyiz, yanlış olur. Türkiye'nin vakarına yakışmaz" diye konuştu. Türkiye'nin 9 yıl süren İran- Irak savaşında tarafsızlığını koruduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, Suriye'ye demokrasi getirme iddiasına “Getiremezsiniz bu kafayla mümkün değil. Amerika, Rusya devreye girdi 'Silahlı müdahale olmaz' dedi, bizimki gene yaya kaldı. Bizim itibarız zedelenmiyor mu" dedi.

ANAYASA'DA DÖRT GÜVENCE

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa sürecine ilişkin 4 güvence verdi. Anayasa'dan Türk kelimesinin çıkarılmasına CHP mecliste olduğu sürece kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, “İki, CHP mecliste olduğu sürece kimse Anayasadan 'Türk Milleti' lafını kaldıramaz, sildiremez, cesaret dahi edemez" diye konuştu. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucu ve önder rolünün Anayasa'nın başlangıç bölümünde yer alacağını kaydeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dördüncü güvenceyi “Anayasanın ilk üç maddesi bizim için kırmızı çizgidir" sözleriyle verdi. Anayasa'nın ilk üç maddesinde devletin niteliği, bayrağı ve başkentinin tanımlandığını kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, “Nesini değiştireceksin bunun, izin vermeyiz. Bedenlerimizi çiğnemedikçe bu değişiklikleri yapamazlar" dedi.

'SORUNLARA ÖNERİ GETİREN TEK PARTİYİZ'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Burdur'da sanayi sitesinin ardından işadamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelmek için Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, CHP'nin son üç yıldır toplumun hangi sorunu varsa, ister iç ister dış sorunlar olsun, öneri getiren tek siyasi parti olduğunu söyledi. Suriye konusunda Amerika ve Rusya'nın üzerinde anlaştığı öneriyi bizzat kendi imzasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğunu kaydeden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Uluslararası bir Suriye konferansını toplayın ve sorunu siz çözün. Türkiye'yi bölgede lider yaparsınız böylece. Çatışmaya değil, barışa müdahil olursunuz. Birilerinin eline silah verip Suriye'ye göndermek değil, tam tersine Suriye'nin iç çatışmasını sonlandırıp barışın bölgeye gelmesini sağlamak. O zaman daha güçlü olur Türkiye. Ama Amerika dedi, Amerika'ya gidildi, dönüldü tıpış tıpış Cenevre'ye gidilecek. Oysa biz bunu daha önce söylemiştik."

DERVİŞ POLİTİKALARI BIRAKILMALI

AK Parti iktidarının ekonomi politikalarının Türkiye'yi iyi noktaya götürmediğini savunan CHP Lideri, iktidarın bugüne kadar Kemal Derviş ve arkadaşlarının ekonomi politikasını uyguladığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “O politika bitmek zorundadır. Türkiye üretim politikasına geçmek zorundadır" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur'da işadamlarına bir siyasinin daha fazla oy almasının 'Ben her şeyi yaparım' anlamına gelmeyeceği uyarısında bulundu. CHP Lideri, “Benim çoğunluğum var ben istediğimi yaparım. Yok öyle bir şey. Devlet yönetmenin kuralları vardır. Birileri fazla oy aldı diye 'Türkiye Cumhuriyeti'nde rejimi değiştireceğim' diyemez, o kadar olmaz" diye konuştu.

SORUMLU İKTİDARDIR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Reyhanlı'da çifte patlamada hayatını kaybeden kişi sayısının 51'den 52'ye yükseldiğini belirterek, sorumlunun iktidar olduğu görüşünü yineledi ve “Sorumlu olması için illa eline silah alıp birini öldürmesi mi gerekiyor" dedi.

'SİZİ SİLİVRİ'YE GÖNDERİRİM'

Kılıçdaroğlu, Burdurlu işadamlarıyla konuşmasının ardından CHP Burdur İl Başkanlığı önünde parti otobüsü üzerinden partililere hitap etti. Yaklaşık 1000 kişiye konuşan CHP Genel Başkanı, kendisini dinlemek için yolu kapatan partilileriyle “Çay içmeye geldik ama sizler korsan gösteri düzenliyorsunuz. Ben affeder miyim, hepinizi Silivri'ye göndereceğim" diye şakalaştı.

'TERÖRİST BAŞI ERDOĞAN'

Konuşması 'Başbakan Kemal' sloganıyla kesilen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ı 'Batı'nın Ortadoğu'daki taşeronu' olmakla itham etti ve bunun faturasını vatandaşın ödediğini savundu. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Vatandaş, canıyla malıyla ödüyor. 52'ye çıktı şimdi. Reyhanlı'da hayatını kaybedenlerin tamamının katili ve sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. Suriye'de bizim ne işimiz var? Neden teröristleri Türkiye getirip, eğitiyor, kamp yaptırıyor, eline silah verip 'Git kardeşini öldür' diyoruz ? Bunu yapan adam terörist başıdır. Bunu yapan adam kimdir? Recep Tayyip Erdoğan'dır."

AMERİKA'DAN DERSİNİ ALDI

Başbakan Erdoğan'ın Amerika ziyaretini de eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Sesini özlediği Obama'ya gitmiş. Git bakalım. Gitti ne yaptı, dersini aldı geri geldi. Türkiye Cumhuriyeti başbakanı bu konuma düşmemelidir" dedi.

YEREL YÖNETİMLER FUARI

Yerel seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Mayıs'ta İstanbul'da açılacak CHP Yerel Yönetimler Fuarı'nda Türkiye genelindeki CHP'li belediyelerin hizmetlerini tüm Türkiye'ye anlatacaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, Burdur'daki konuşmasını “'Ne ezen ne ezilen insaca hakça bir düzen' diyenlerini partisiyiz" sözleriyle tamamladı ve karayoluyla Ankara'ya gitmek üzere ilden ayrıldı.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:59

İLGİLİ HABERLER